StoryEditorOCM
ŠibenikTonči Restović

Šef šibenskog SDP-a optužio gradsku vlast za katastrofalno planiranje: Grad je sa svih strana okružen gradilištima, a u nekim kvartovima iznajmljivači ne mogu primati goste

12. lipnja 2019. - 16:18

Turistička sezona je počela, a mnogi koji se u ovom gradu bave iznajmljivanjem smještajnih kapaciteta i uslužnim djelatnostima onemogućeni su u obavljanju svoje djelatnosti jer je gradska vlast katastrofalno isplanirala brojne građevinske radovu u gradu i oko grada, pa se iz nekih dijelova grada ne može tako lako doći do centra- upozorio je s konferencije za novinare predsjednik šibenskog SDP-a Tonči Restović uoči sjednice šibenskog Gradskog vijeća.

-Šibenik je veliko gradilište i SDP ne bi imao ništa protiv toga, tvrdi Restović, štoviše, dosad smo se uvijek trudili pohvaliti invetsicije koje su bile na dobrobit ovog grada. Ali, nedopustivo je da se u isto vrijeme paralizira život u staroj gradskoj jezgri zbog radova na Poljani, na Šubićevcu, Njivicama, Ražinama, Brodarici... Na Šubićevcu se iznajmljivači turističkih kapaciteta mogu "pozdraviti" s gostima jer do njih praktično nije moguće ni doći zbog radova na "aglomeraciji". Nekidan je, napomenut će Restović, bila u prekidu i javna rasvjeta na Šubićevcu, pa je cijela četvrt bila u potpunom mraku. Kakvu to sliku ostavlja turistima ovaj grad- pita se čelnik SDP-a, odbijajući kao već viđeno prebacivanje odgovornosti s Grada na izvođače radova.

Prošle godine je Gradsko vijeće produžilo dozvolu građevinskim tvrtkama za izvođenje radova u sezoni, a to se čini prosječno svake dvije godine, tako da nitko više ne zna kada stupa zabrana građevinskih radova u gradu, kaže Restović. Nekada su se, inače, od 1.lipnja, po Odluci o komunalnom redu, morala zatvarati gradilišta na području grada. Sada sva još praše punom parom, pa i ako je zbog kišnog svibnja koji je za građevince bio katastrofalan, trebalo produžiti radove, red mora postojati i u ova tri mjeseca pune sezone, kada turistima nudimo neke dodatne sadržaje, morali bismo ih poštedjeti neugode, prašine, buke, nereda, prljavštine na ulicama...- poručio je.

S druge strane, kao jednu od šibenskih kriznih točaka Restović navodi (ne)funkcioniranje Zelenog grada, tvrtke zadužene za prikupljanje i odvoz komunalnog otpada.

-Kad se osnivao Zeleni grad, gradonačelnik nas je uvjeravao da će sada napokon sve funkcionirati besprijekorno, jer, kao dotad nije bilo dobro, a sada ništa ne funkcionira i to plaćamo duplo skuplje nego prije- konstatirao je Restović.

U odnosu na 2017. usluga odvoza smeća za Šibenčane je poskupjela 100 posto, a komunalni otpad se neadekvatno zbrinjava, po gradu su gomile smeća, što nije samo vizualnom i turističkom smislu problem, nego i u ekološkom- smatra SDP-ovac.

A Zeleni grad je prošlu godinu završio s neto dobiti od 1,6 milijuna kuna, pa se treba pitati, dodaje Restović, jesu li povećanja cijene ove komunalne usluge bila motivirana zapošljavanjem stranačkih poslušnika?!

20. travanj 2024 14:04