HARAČ NA JADRIJI Novi način odvoza smeća razbjesnio Šibenčane; Nema tu logike: I za prazne kante moraju plaćati 80 kuna paušala?!

HARAČ NA JADRIJI

Ivan Piližota povratnik je iz Njemačke, gdje je godinama radio kako bi danas uživao u plodovima svoga rada u svom zavičaju. Živi u Šibeniku, u gradskom predjelu Njivice, a na Jadriji ima vikendicu, gdje sa suprugom boravi tijekom ljeta. I gle paradoksa? Za odvoz smeća plaća dvostruko veći paušal na Jadriji, gdje je samo dva-tri mjeseca u sezoni, nego u Njivicama gdje živi ostatak godine! Tako je bilo sve do nedavno, kad su i u "Zelenom gradu" shvatili da je neodrživo i promijenili odluku o paušalu za povremene korisnike. Već za svibanj trebali bi dobiti upola manje račune...

Nema tu logike

- Evo, pogledajte račun ako ne vjerujete. Kao povremeni korisnik u siječnju 2019., kada, naravno, živim u gradu, platio sam uslugu odvoza smeća na Jadriji 80,68 kuna, iako niti sam tamo dolazio niti je bilo smeća za odvoz! Uz taj paušal, u sezoni plaćam dodatno odvoz smeća po iznesenoj i ispražnjenoj kanti. Dakle, 80,68 kuna paušala, plus kante koje iznesem i "Zeleni grad" ih pokupi i isprazni. Paušal veći od 80 kuna plaćam kad nemam ni kante ni smeća. U isto vrijeme u Šibeniku gdje živim, odvoz otpada mjesečno plaćam 44 kune. Ali, tu smeće i stvaram, pa se pitam kako je moguće da mi je skuplje kad nemam smeća nego kad ga imam za odvoz!? Gdje je tu logika? Ovo je čisti harač - revoltirano će Piližota, napominjući da oni koji žive cijelu godinu na Jadriji, za razliku od njega koji dolazi samo ljeti, plaćaju također svega 35-40 kuna mjesečno za smeće koje im odvoze nekoliko puta tjedno.

Tražio je Piližota i objašnjenje u "Zelenom gradu", u pravnoj službi, ali su ga, žali se, uputili na gradsku upravu po odgovore, jer je takav paušal za privremene korisnike "potpisao gradonačelnik" i usvojilo Gradsko vijeće.

- Rekao sam im, pa vi mene pod stare dane prisiljavate da mijenjam adresu, da se prijavim s prebivalištem na Jadriji umjesto u Njivicama. Ne protestiram ja zbog novaca nego zbog principa, ne prihvaćam da me itko pravi ludim - poručuje Piližota.
Ranije je, dodaje, plaćao 400 kuna paušala godišnje, smeće je odnosio do kontejnera, i to je smatrao sasvim prihvatljivim. Ali, "Zelenom gradu" je ovakav način obračuna isplativiji jer samo paušala povremeni korisnici plate tisuću kuna, a gdje su još kante odvezene u sezoni! I nema više kontejnera...

'U pravu ste...'

- Sve je to točno, razumijem nezadovoljstvo građana i zbog toga smo odluku o paušalu za povremene korisnike od 1. svibnja ove godine promijenili. Ranije smo imali tri kategorije povremenih korisnika i tri kategorije cijena, ovisno o veličini objekata. Od svibnja ove godine svi povremeni korisnici plaćat će najnižu kategoriju paušala, 38 kuna, bez obzira na kvadraturu objekta.
Da je gospodin Piližota bio prijavljen s prebivalištem na Jadriji, i da je njegova kuća od 500 kvadrata, plaćao bi svega 30 kuna za odvoz smeća. I to je svakako nelogično. Kao što je nelogično da čovjek kojemu su roditelji ostavili kuću u Perkoviću, u koju i ne dolazi, plaća 80 kuna smeće koje nema. Zato smo raniju odluku ukinuli i od 1. svibnja uveli 38 kuna mjesečno, plus iznesene kante, za sve povremene korisnike - objašnjava direktor "Zelenog grada" Novica Ljubičić, na kojega nas je uputio gradonačelnik Željko Burić. I sam Ljubičić je nezadovoljan novim sustavom.

- Puno je tu problema. Ljudi su nedisciplinirani, nekorektni. Oni koji imaju kante ne iznose ih vani nego nose svoje smeće u zajedničke kontejnere, namijenjene stanarima u stambenim zgradama, samo da ne plate tu svoju kantu smeća. Recimo, oni iz donjeg dijela Kalelarge, koji imaju kante, smeće nose u Šarinu pekaru i prave se ludi. Ili, sve se sad veže na vlasnika kuće. Pa ako su u tom objektu i kafić, i apartmani, za sve se tereti vlasnika. Luda kuća! - priznaje Ljubičić.

- Prenormirali smo se. Ono što smo imali prije funkcioniralo je pet puta bolje. Od Šibenika do Šparadića imali smo kontejnere i jedan kamion je sve to redovito kupio. A sada nam treba puno više kamiona za prikupljanje otpada i svi su nezadovoljni. A ja vas pitam zašto jedan Beč, koji je najčišći grad, nema čipove, a i oni su EU - ističe Ljubičić, svjestan da s novim sustavom nitko nije zadovoljan, a nije ni on.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

NE MOŽE GA PREŽALITI Otac mladića preminulog nakon rutinske operacije traži odgovore: Ministre Kujundžiću, štitite li odgovorne za smrt mojeg sina? Liječnici su urlikali na sestre jer ga nisu obilazile dok je bio na samrti

Otac mladića preminulog nakon rutinske operacije traži odgovore: Ministre Kujundžiću, štitite li odgovorne za smrt mojeg sina? Liječnici su urlikali na sestre jer ga nisu obilazile dok je bio na samrti
Do kraja svoga života tražit ću od odgovornih odgovore na pitanja i razloge zbog kojih je 5. rujna ove godine, n...
Otac mladića preminulog nakon rutinske operacije traži odgovore: Ministre Kujundžiću, štitite li odgovorne za smrt mojeg sina? Liječnici su urlikali na sestre jer ga nisu obilazile dok je bio na samrti