StoryEditorOCM
ŠibenikHARAČ NA JADRIJI

Novi način odvoza smeća razbjesnio Šibenčane; Nema tu logike: I za prazne kante moraju plaćati 80 kuna paušala?!

12. lipnja 2019. - 10:30

Ivan Piližota povratnik je iz Njemačke, gdje je godinama radio kako bi danas uživao u plodovima svoga rada u svom zavičaju. Živi u Šibeniku, u gradskom predjelu Njivice, a na Jadriji ima vikendicu, gdje sa suprugom boravi tijekom ljeta. I gle paradoksa? Za odvoz smeća plaća dvostruko veći paušal na Jadriji, gdje je samo dva-tri mjeseca u sezoni, nego u Njivicama gdje živi ostatak godine! Tako je bilo sve do nedavno, kad su i u "Zelenom gradu" shvatili da je neodrživo i promijenili odluku o paušalu za povremene korisnike. Već za svibanj trebali bi dobiti upola manje račune...

Nema tu logike

- Evo, pogledajte račun ako ne vjerujete. Kao povremeni korisnik u siječnju 2019., kada, naravno, živim u gradu, platio sam uslugu odvoza smeća na Jadriji 80,68 kuna, iako niti sam tamo dolazio niti je bilo smeća za odvoz! Uz taj paušal, u sezoni plaćam dodatno odvoz smeća po iznesenoj i ispražnjenoj kanti. Dakle, 80,68 kuna paušala, plus kante koje iznesem i "Zeleni grad" ih pokupi i isprazni. Paušal veći od 80 kuna plaćam kad nemam ni kante ni smeća. U isto vrijeme u Šibeniku gdje živim, odvoz otpada mjesečno plaćam 44 kune. Ali, tu smeće i stvaram, pa se pitam kako je moguće da mi je skuplje kad nemam smeća nego kad ga imam za odvoz!? Gdje je tu logika? Ovo je čisti harač - revoltirano će Piližota, napominjući da oni koji žive cijelu godinu na Jadriji, za razliku od njega koji dolazi samo ljeti, plaćaju također svega 35-40 kuna mjesečno za smeće koje im odvoze nekoliko puta tjedno.

Tražio je Piližota i objašnjenje u "Zelenom gradu", u pravnoj službi, ali su ga, žali se, uputili na gradsku upravu po odgovore, jer je takav paušal za privremene korisnike "potpisao gradonačelnik" i usvojilo Gradsko vijeće.

- Rekao sam im, pa vi mene pod stare dane prisiljavate da mijenjam adresu, da se prijavim s prebivalištem na Jadriji umjesto u Njivicama. Ne protestiram ja zbog novaca nego zbog principa, ne prihvaćam da me itko pravi ludim - poručuje Piližota.
Ranije je, dodaje, plaćao 400 kuna paušala godišnje, smeće je odnosio do kontejnera, i to je smatrao sasvim prihvatljivim. Ali, "Zelenom gradu" je ovakav način obračuna isplativiji jer samo paušala povremeni korisnici plate tisuću kuna, a gdje su još kante odvezene u sezoni! I nema više kontejnera...

'U pravu ste...'

- Sve je to točno, razumijem nezadovoljstvo građana i zbog toga smo odluku o paušalu za povremene korisnike od 1. svibnja ove godine promijenili. Ranije smo imali tri kategorije povremenih korisnika i tri kategorije cijena, ovisno o veličini objekata. Od svibnja ove godine svi povremeni korisnici plaćat će najnižu kategoriju paušala, 38 kuna, bez obzira na kvadraturu objekta.
Da je gospodin Piližota bio prijavljen s prebivalištem na Jadriji, i da je njegova kuća od 500 kvadrata, plaćao bi svega 30 kuna za odvoz smeća. I to je svakako nelogično. Kao što je nelogično da čovjek kojemu su roditelji ostavili kuću u Perkoviću, u koju i ne dolazi, plaća 80 kuna smeće koje nema. Zato smo raniju odluku ukinuli i od 1. svibnja uveli 38 kuna mjesečno, plus iznesene kante, za sve povremene korisnike - objašnjava direktor "Zelenog grada" Novica Ljubičić, na kojega nas je uputio gradonačelnik Željko Burić. I sam Ljubičić je nezadovoljan novim sustavom.

- Puno je tu problema. Ljudi su nedisciplinirani, nekorektni. Oni koji imaju kante ne iznose ih vani nego nose svoje smeće u zajedničke kontejnere, namijenjene stanarima u stambenim zgradama, samo da ne plate tu svoju kantu smeća. Recimo, oni iz donjeg dijela Kalelarge, koji imaju kante, smeće nose u Šarinu pekaru i prave se ludi. Ili, sve se sad veže na vlasnika kuće. Pa ako su u tom objektu i kafić, i apartmani, za sve se tereti vlasnika. Luda kuća! - priznaje Ljubičić.

- Prenormirali smo se. Ono što smo imali prije funkcioniralo je pet puta bolje. Od Šibenika do Šparadića imali smo kontejnere i jedan kamion je sve to redovito kupio. A sada nam treba puno više kamiona za prikupljanje otpada i svi su nezadovoljni. A ja vas pitam zašto jedan Beč, koji je najčišći grad, nema čipove, a i oni su EU - ističe Ljubičić, svjestan da s novim sustavom nitko nije zadovoljan, a nije ni on.

24. travanj 2024 07:30