StoryEditorOCM
ŠibenikNA BRODARICI

Nadmetali se najbolji hrvatski ribolovci: Ivan Markoč iz primoštenske 'Lignje' ima štap i za svjetsku krunu

11. lipnja 2019. - 14:07

Dok se nogometna vrsta Hrvatske nadjačavala s reprezentacijom Walesa, dotle je u Brodarici Hrvat krenuo na Hrvata, i to štapom! Ne štapom preko kostiju, nego ribolovnim štapom iz usidrene brodice, na dvodnevnom Međužupanijskom prvenstvu u udičarenju za seniore, koje priređuje nacionalni Savez za sportski ribolov na moru (HSSRM) u suorganizaciji sa savezom Šibensko-kninske županije, a domaćini su bili ribolovci SRD “Brodarica”.

Na moru oko otoka Zlarina, Tmare, Oblika, Mumonje... ogledalo se 48 ponajboljih ribolovaca iz sedam obalnih županija i grada Zagreba u najvećma dvočlanim klupskim ekipama, a prva desetorica stekla su pravo sudjelovanja na državnom prvenstvu. Među njima i Ivan Markoč iz primoštenske “Lignje” koji se plasirao na 9. mjestu, jedini među najboljima iz Šibensko-kninske županije ove godine. U tom društvu su još Markočev klupski sudrug Alen Lakatoš, te dvojac iz tribunjske “Pirke” - Srđan Podvorac i Marin Perkov Stipičin, no oni su se plasirali daleko ispod crte.

Ipak, konačni poredak natjecanja u Brodarici nije bio nikakvo iznenađenje, budući da su natjecatelji iz Istre, te s riječkog i zadarskog područja pretplaćeni na pobjede. Štoviše, Istrani su u samome svjetskome vrhu, jer je Hrvatska već neko vrijeme globalna velesila upravo u udičarskoj disciplini "štapom iz usidrene brodice", kaže Tonči Luketa, predsjednik sportsko-ribolovnog saveza Šibensko-kninske županije.

Najveća bila orada

Pojedinačno, pobjednik je David Pinezić iz rovinjske "Meduze", inače višestruki svjetski šampion, a kao srebrni i brončani natjecatelji slijede ga Angelo Kosović i Nino Jukić iz zadarskog "Zubaca". Pinezić je pobijedio ulovivši prvoga dana 3,062, a drugog 3,269 kg ribe, a i ekipni poredak vrlo je sličan. Slavili su opet Pinezić i njegov klupski kolega Alen Bilić, na drugome mjestu su David Bajlo i Marko Sikirić iz prve ekipe zadarskog "Zubaca", a brončanu medalju osvojili su opet Zadrani, iz druge postave "Zubaca" - Ivan Galzina i Nino Jukić.

Ukupno, ulovljeno je 2128 riba težine 175,196 kilograma, prosječne težine 82,33 grama, a najveća riba ovog natjecanja, orada od 735 grama zatitrala je na štapu Tomislava Štrkalja ("Zubatac" Zadar). Glavni sudac natjecanja bio je Jere Luketa ("Lignja", Primošten), Zoran Podvorac ("Pirka", Tribunj) imao je dužnost opunomoćenika HSSRM-a, a Gordan Jurić, predsjednik SRD "Brodarica", uspješno je, zajedno s klupskim sudruzima, vodio ovo zahtjevno natjecanje. Izuzev jedne diskvilifikacije, napominje sudac Luketa, kada je natjecatelj pokušao "provući" dva arbunića ispod minimalne propisane veličine (15 cm) - a nisu se smjeli naći u ulovu za sudačkim stolom - natjecanje se odvijalo u primjernom sportskom ozračju i s nepodijeljenim oduševljenjem sudionika upravo odličnim domaćinstvom SRD "Brodarica", uz potporu mjesne turističke zajednice. Gordan Jurić i ekipa dosad su ugošćavali županijska natjecanja, a sada je i širi krug ribolovaca upoznao rijetke pogodnosti koje za održavanje ovakvih susreta nudi Brodarica.

Prirodni talent

- Malo gdje imate dobre ribolovne pošte na 15-ak minuta plovidbe od luke, vaganje ribe i vezovi za brodice barkarjola na obali ispred restorana "Zlatna ribica" samo su na nekoliko desetaka metara udaljenosti, a u užem krugu su i apartmani za smještaj natjecatelja - kazao je Jurić o onome što su, uz reprezentativni svečani ručak u "Ribici", i gosti naglas hvalili. Šampion Pinezić osvrnuo se posebno na dobre, čvrste i prostrane gajete iz kojih su lovili, a pun hvale za organizaciju, uz stisak ruke Juriću bio je i Mladen Bajlo iz zadarskog "Zubaca", natjecatelj i otac trofejnog Davida, te suprug poznate zadarske ribolovkinje i svjetske šampionke Ardene Bajlo. I kći je na istom putu, tako da će se broj medalja sa svjetskih natjecanja u trofejnoj sobi njihove kuće jedino povećavati, a već ih je 46.

Tonči Luketa, predsjednik županijskog Saveza za sportski ribolov, posebno se osvrnuo na šibensko-kninskog favorita za državno prvenstvo Ivana Markoča, koji se u Brodarici vratio natjecanjima nakon višegodišnje stanke.

- Prvog dana natjecanja zabljesnuo je kao najbolji ribolovac s gotovo pet kila ulova (4943 grama), a drugog dana donio je na vagu kilogram i pol. Najbolji love kontinuirano dobro tijekom nekoliko lovnih dana, što se najbolje vidi na primjeru prvoplasiranog Pinezića, no Markoč je prirodno talentiran ribolovac i ima potencijal vrhunskog natjecatelja, uvjeren je Luketa, dodajući da sada sve na tom putu ovisi o njegovu zalaganju. Državno prvenstvo, podvlači predsjednik županijskog saveza, prilika je ne samo za Markoča, koji je bio juniorski državni reprezentativac, a jednom zamalo i svjetski prvak - da mu nadohvat ruke sa štapa nije ispala riba. Svojim plasmanom osigurao je šibensko-kninskom savezu još jedno mjesto na međužupanijskom natjecanju 2020. i stekao pravo sudjelovanja na državnom prvenstvu i dogodine. Riječju, nemamo se na što požaliti - zaključio je Luketa.

24. travanj 2024 04:18