StoryEditorOCM
ŠibenikDUGO BUČNO LJETO

Radovi na 'Aglomeraciji' bez prekida; Izvođači i investitori građane mole za strpljenje: Šibenčani, izdržite još samo dvije i pol godine!

Piše Katarina Rudan
7. lipnja 2019. - 15:50

Premda je 1. lipnja na snagu stupila odluka o ograničenju i zabrani građevinskih radova tijekom turističke sezone, u Šibeniku se i dalje radi na "kapitalnim investicijama".

Strojevi bruje na gradilištima, većim ili manjim, a tako će biti cijelo ljeto jer se - kako se već niz puta čulo od čelnih ljudi Grada - radi o izuzetno velikim i za grad važnim ulaganjima koja će sutra promijeniti njegovo "lice" i osigurati kvalitetnije uvjete života te svekoliki razvoj gradu i njegovim stanovnicima. Među tim važnim investicijama je i dogradnja i rekonstrukcija sustava odvodnje i vodoopskrbe na području Aglomeracije Šibenik, na kojoj su radovi počeli u siječnju ove i potrajat će sve do kraja 2021. godine. Naravno, ako sve bude išlo planiranom dinamikom koja je dogovorena s četiri izvođača, koliko ih sudjeluje na projektu.

Izvođenje radova dogovoreno je po fazama i na više lokacija istovremeno. U ovom trenutku dobra je vijest, ne samo za stanovnike gradske četvrti Šubićevac, već i za sve koje put nanese u Ulicu bana Josipa Jelačića, da će radovi na Šubićevcu biti završeni do kraja lipnja.

Pauza na Brodarici

- Na Šubićevcu su radovi trebali biti gotovi u svibnju, ali zbog nekih, rekao bih, tehničkih problema oko nabave i čekanja dostave materijala, sve se odužilo. Inače, prema dinamici i planu građenja, koja je u travnju dogovorena s Gradom i izvođačima radova, za vrijeme sezone radit će se na nekoliko lokacija, i to izvan samoga gradskog središta. Ovih dana ponovo se nalazimo za istim stolom s Gradom i izvođačima te ćemo još jednom "pročešljati" lokacije i dinamiku radova. Dakle, nije isključeno da dođe do izmjena plana - kaže Frane Malenica, direktor šibenskog poduzeća "Vodovod i odvodnja".

Prema dinamici i planu građenja koji je "na snazi", tijekom sezone izvodit će se radovi u gornjem dijelu Brodarice na predjelu Gomljanika, u dužini od 480 metara, dok će u donjem dijelu Brodarice radovi, koji su sada u tijeku, tijekom sezone biti prekinuti.

- Drugo gradilište bit će prema Jadrtovcu, od spoja državne ceste Šibenik-Vrpolje kod mostića preko željezničke pruge do ulaza u selo u dužini od 1500 metara radit će se tlačni cjevovod za kanalizaciju. To znači da će jedan prometni trak biti prohodan, a prometovanje drugim na kojem se budu izvodili radovi, regulirat će se semaforima. Nadalje, u Zablaću ćemo raditi oko 630 metara tlačnog cjevovoda i crpnu stanicu, a trasa će ići od skretanja za Solaris do mjesnoga groblja. Promet će se odvijati jednim prometnim trakom uz semafore - govori Malenica.

Što se tiče izvođenja radova na dogradnji i rekonstrukciji sustava odvodnje i vodoopskrbe na području samoga grada, radit će se na nekoliko lokacija.

Ne možemo stati

- Radovi od pumpne stanice prema čvoru Meterize, u dužini oko 370 metara, u tijeku su i radit će se tijekom ljeta. Nadalje, radit će se tlačni cjevovod od rotora u Mandalini do uređaja za pročišćavanje u Podsolarskom u dužini od oko 1300 metara, tako da će i na toj dionici u funkciji prometa biti jedan vozni trak. U planu su i radovi na rekonstrukciji kanalizacijskog sustava i vodoopskrbe u Mariborskoj ulici, koja vodi od Buala prema Baldekinu, ali o svemu ćemo još razgovarati s Gradom i izvođačima - rekao je Malenica. Dodaje da će radovi u glavnoj gradskoj Ulici kralja Zvonimira startati u kasnu jesen. Svjestan je, kao i svi uključeni i okupljeni oko ovog velikog projekta da negodovanja građana ima, ali drugačije se - kaže Malenica - ne može.

- Vezani smo rokovima i naprosto je nemoguće na tri mjeseca potpuno stati s radovima. Zato postoji koordinacija između Grada, izvođača i "Vodovoda i odvodnje" kao nositelja investicije, kako bismo dogovorili dinamiku te odredili lokacije koje će, uvjetno rečeno, biti najmanje ugrožene za vrijeme trajanja špice turističke sezone - na kraju će Malenica koji, po tko zna koji put, poziva građane na strpljenje, jer će nakon 2021. godine kad budu okončani radovi na području aglomeracije Šibenik, svima biti bolje.

Izgradnja, nadogradnja...

S izvođačima radova ugovoreni su poslovi na gradnji 51 kilometra kanalizacijske mreže te rekonstrukciji i ugradnji oko 35 kilometara vodovodne mreže. Projekt obuhvaća izgradnju i nadogradnju mreže, djelomično ili potpuno, u 23 ulice u samom gradu Šibeniku te izgradnju kanalizacijske i kompletnu rekonstrukciju vodovodne mreže u naseljima Brodrica, Krapanj, Zablaće, Podsolarsko i Jadrtovac.

Uz to, radi se 12 crpnih stanica, rekonstrukcija postojeće centralne crpne stanice u Mandalini te dio novog cjevovoda, od uređaja za pročišćavanje do centralne crpne stanice, s ciljem rješavanja problema stvaranja viška plinova i neugodnih mirisa koji se javljaju tijekom ljeta.

Izvođači radova su hrvatske tvrtke koje su prepoznate u ovom segmentu gradnje: "Sarađen" iz Stankovaca, "Vodoinstalacije Zadar", "Vodotehnika" Zagreb i "Vodoprivreda Split".

RAČUNICA Vrijednost investicije 483 milijuna kuna

U ožujku prošle godine potpisan je ugovor o financiranju cjelokupnog projekta 'Aglomeracija Šibenik' u iznosu 397 milijuna kuna, od čega je 68,5 posto ili 272 milijuna kuna nepovratni novac iz europskog kohezijskog fonda, dok se preostalih 31,5 posto ili 125 milijuna kuna financira iz nacionalne komponente. Ona se dijeli na Ministarstvo zaštite okoliša i Hrvatske vode te na Vodovod i Grad Šibenik. U natječajnom postupku probijena je vrijednost za mrežu, pa je umjesto planirana 204 milijuna cijena porasla na 288 milijuna kuna, što je povećalo i cijelu investiciju, koja u konačnici iznosi 483 milijuna kuna. Razlika će se namaknuti iz državnih i vlastitih izvora.

19. travanj 2024 05:25