StoryEditorOCM
ŠibenikNema razloga za paniku

Nove analize pokazale da je more na Banju dobro za kupanje, a  bakterija escherichia coli u dozvoljenim granicama

Piše šibenski.hr
7. lipnja 2019. - 14:15

Nema apsolutno nikakvog razloga za paniku i strah od kupanja na šibenskoj gradskoj plaži Banj, poručili su  iz Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZZJZ) Šibensko-kninske županije, nakon što je objavljena vijest da je kakvoća mora nezadovoljavajuća za kupanje. Naime, plaža Banj je u tu kategoriju svrstana nakon mjerenja kakvoće mora 3. lipnja, premda je desetak dana ranije, točnije 21. svibnja bila u kategoriji dobre za kupanje.

- Nakon kratkotrajnog onečišćenja mora na plaži Banj u Šibeniku koje je utvrđeno tijekom drugog ispitivanja 3.lipnja, kakvoće mora prema županijskom Programu, Zavod za javno zdravstvo Šibensko kninske županije uzorkovao je dodatne uzorke mora za kupanje 5.,6. i 7. lipnja. Rezultati ispitivanja za uzorke koji su uzorkovani 5. i 6. lipnja udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje, što upućuje na prestanak kratkotrajnog onečišćenja. Rezultati uzorka od 6.lipnja na parametar E. coli udovoljavaju uvjetima Uredbe o kakvoći mora za kupanje, a analiza na parametar crijevni enterokok biti će završena 8.lipnja, stoji u priopćenju kojeg potpisuje voditeljica Odjela zdravstvene ekologije županijskog HZZJZ, Lidija Bujas, dipl.ing.

Također navodi da će, sukladno odredbama Uredbe o kakvoći mora za kupanje, more na plaži Banj ponovo uzorkovati u roku od sedam dana, radi provjere prestanka kratkotrajnog onečišćenja. Bujas ističe da se građani ne moraju plašiti kupanja na Banju, jer slično kratkotrajno onečišćenje mora dogodilo se i lani, bez ikakvih posljedica za kupače.

- Drugo redovno uzorkovanje rađeno  u ponedjeljak, 3. lipnja  pokazalo je veći broj bakterija escherichije coli nego što je to dozvoljeno. S obzirom na to da u blizini Banja nije zabilježeno izlijevanje kanalizacije, do tog kratkotrajnog zagađenja došlo je najvjerojatnije dotokom vode iz Krke. Pala je velika količina kiše dan prije uzorkovanja, a kako je more tamo inače nižeg saliniteta to u okolnostima obilnih kiša pogoduje rastu mikroba, pojasnila nam je Bujas.

Inače, portal morski.hr javio je jutros kako je uzorkovanjem mora na Banju od 3. lipnja utvrđeno kako je ta šibenska plaža ocijenjena nezadovoljavajućom za kupanje.

Prema pisanju portala morski.hr, čak 95 posto plaža na Jadranu je izvrsne kakvoće za kupanje.

26. travanj 2024 06:38