StoryEditorOCM
ŠibenikVelika promocija

U počasnoj dvorani Milanskog trijenala: U povodu Dana državnosti bogati gastro- kulturni program posvećen u cijelosti Šibeniku

Piše šibenski.hr
6. lipnja 2019. - 14:38

Generalni konzulat Republike Hrvatske u Milanu u suradnji s Gradom Šibenikom i Gradom Milanom, povodom Dana državnosti Republike Hrvatske, 21. lipnja 2019. godine upriličit će bogat gastro- kulturni program u Milanu posvećen u cijelosti gradu Šibeniku, jednom od rijetkih gradova u svijetu s dva spomenika na popisu UNESCO-ve kulturne baštine. Središnja svečanost u čast Šibeniku i Hrvatskoj održat će se u počasnoj dvorani Milanskog trijenala, gdje je u tijeku XXII. Međunarodna izložba država sudionika iz cijeloga svijeta.

Program su na današnjoj konferenciji za medije u Muzeju grada Šibenika predstavili gradonačelnik Željko Burić, direktor Turističke zajednice grada Šibenika Dino Karađole, Morana Periša, predstavnica JU Tvrđava kulture, ujedno i predsjednica Kulturnog vijeća Grada Šibenika, ravnatelj Muzeja Željko Krnčević, Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac te chef i vlasnik restorana Pelegrini Rudolf Štefan.

'Smješten u središnjoj Dalmaciji, u neposrednoj blizini očaravajućih nacionalnih parkova i jedinstvene povijesno-kulturne baštine, Šibenik je posljednjih godina doživio turistički uzlet, prije svega zahvaljujući održivom pristupu turizmu. Ne oslanjajući se samo na sunce i more, Šibenik se fokusira na razvoj cjelogodišnje ponude pa turiste privlači brojnim kulturnim, umjetničkim i gastronomskim događanjima, nudeći nezaboravno iskustvo i doživljaj netaknute prirode. Čast nam je što ćemo ljepote i baštinu našeg grada predstaviti u svjetskoj metropoli Milanu“, kazao je gradonačelnik Grada Šibenika Željko Burić.

Obilježavanje Dana državnosti RH u Milanu u znaku grada Šibenika nosi naziv „Grad je pozornica“. „Zahvaljujući specifičnom ambijentu, kamo god krenuli u srcu povijesnog Šibenika čeka vas kameni trg, ulica i skalinada koje se bez velikih intervencija pretvaraju u pozornice, a samim time prolaznici postaji aktivni sudionici scenske umjetnosti te ćemo tu specifičnost prikazati kroz audio –vizualni materijal“, kazala je Morana Periša.

U Šibeniku se godišnje održi tristotinjak kulturnih i zabavnih manifestacija, dok se pod zvjezdanim nebom, na tvrđavi sv. Mihovila svake godine upriliči 30-ak glazbeno-scenskih događanja od rock i klasičnih koncerata, do baleta i opera. Kao najstariji festival izdvaja se Međunarodni dječji festival koji se u Šibeniku održava od 1958. godine.  Šibenik je za festivalskih dana mjesto uzbudljivog susreta pjesnika i djece, otvorena kinodvorana na starim skalinama i trgovima, učionica novinarstva, kiparstva, stripa, filmskog i video snimanja, arhitekture i graditeljstva, pjesništva, slikarstva, lutkarstva, glazbe i pokreta.

U sklopu predstavljanja u Milanu, bit će otvorena izložba „Boje Šibenika“ koju je pripremio Muzej grada Šibenika u suradnji s Generalnim konzulatom Republike Hrvatske u Milanu i Gradom Milanom.

„Izložba će obuhvatiti povijest Šibenika dugu 953 godine, znamenite Šibenčane, a prezentirat ćemo i fotografije našeg priznatog fotografa Ive Pervana. Izložba će biti postavljena u prostorijama Palazzo Seicentro gdje će posjetiteljima biti dostupna do 04. srpnja 2019.g.“, najavio je ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Direktor TZ Grada Šibenika Dino Karađole istaknuo je kako je velika čast dobiti priliku predstaviti se u Milanu, gospodarskom, kulturnom i turističkom središtu Italije.

„Uz ostale sadržaje, posjetiteljima Milanskog trijenala pokazat ćemo i klapsku pjesmu najpoznatiji element naše nematerijalne baštine, a nastupit će Šibenski pivači.“, istaknuo je Karađole.

Bogatu eno-gastronomsku ponudu šibenskog kraja dočarat će chef Rudolf Štefan i restoran „Pelegrini“, dobitnik Michelinove zvjezdice. „Okus je kralj kuhinje, a kod nas su to lokalni okusi. Čovjek treba biti svjestan svojeg okruženja.“, filozofija je višestruko nagrađivanog šibenskog chefa Rudolfa Štefana koji će u Trijenalu predstaviti autohtona jela šibenskog kraja.

„Ovo je izvrsna prilika za promociju Šibenika i ponosni smo što sudjelujemo u manifestaciji.“ rekao je Nikola Grubić, predsjednik Društva za očuvanje šibenske baštine Juraj Dalmatinac, koje je kandidiralo sveukupni program na natječaj Ministarstva vanjskih i europskih poslova, te je za realizaciju ostvaren iznos u visini od 80.000 kn.

U povodu obilježavanja Dana državnosti RH, Generalni konzulat RH u Milanu nastojao je svake godine približiti milanskoj i inozemnoj publici hrvatske gradove predstavljajući njihovu kulturnu baštinu, enogastronomiju, prirodne ljepote, gospodarstvo i velikane. Do sada su uspješno obilježeni Dani državnosti RH u znaku gradova Zagreba, Zadra, Dubrovnika i Makarske, a ove godine predstavlja se Šibenik.

'Republika Hrvatska predstavlja se Milanu, talijanskoj metropoli u kojoj se povijesno nasljeđe skladno prožima s najsuvremenijim svjetskim dostignućima, kroz ljepotu grada Šibenika, grada iznimne prirodne ljepote koji je istinski svjedok bogatih kulturnih odnosa između Hrvatske i Italije, s ciljem da se nastavi dijalog između dviju obala Jadranskog mora, koje stoljećima spaja talijanski i hrvatski narod i koje nam i danas nudi, u europskom ruhu, mogućnost gospodarskog, kulturnog i društvenog razvoja', poručila je generalna konzulica RH u Milanu, Iva Pavić.

19. travanj 2024 07:19