StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Gradonačelnik Burić obećao, držimo ga za riječ: Vatrogasci se sele u vojarnu, gradu 150 parking-mjesta

7. lipnja 2019. - 11:52

"Po koji put se to već najavljuje!?", "Bitno da se priča!", "Što se do sada čekalo!?"... Takvi su, otprilike, bili komentari naših čitatelja nakon što je gradonačelnik Šibenika Željko Burić, zaista, po tko zna koji put, najavio da je izmještanje vatrogasnog doma "gotova priča".

– Šibenska vatrogasna postrojba je dobro opremljena. Ne samo tehnički, nego i kadrovski. I zato naši vatrogasci zaslužuju da im ulijemo malo optimizma. Da ih nagradimo izgradnjom novog doma. Realizacija toga projekta sasvim je sigurna, nakon što smo nedavno potpisali sporazum za program ITU (integrirano teritorijalno ulaganje, op.a.). No, taj fond nam je samo financijska rezerva. Mi ćemo, neovisno o tim sredstvima, izmjestiti vatrogasni dom i na području nekadašnje vojarne "Bribirski knezovi" stvoriti centar za hitna stanja u gradu – plasirao je Burić informaciju novinarima na Danu otvorenih vrata šibenske Javne vatrogasne postrojbe.

Projekt u škafetinu

Je li mudrije razglabati o tome da je to novi gradonačelnikov bombon iz usta za medije ili samo konstatirati da bi se tim činom ubilo dvije muhe? Šibenski bi vatrogasci dobili primjerenu lokaciju za rad. Prije svega, za izlaske na intervencije, dok bi se istodobno oslobodio silan prostor za parkiranje u srcu grada.


– Izmještanje vatrogasnog doma puno bi nam značilo jer je zgrada u kojoj sada funkcioniramo na neprimjerenom mjestu. Vatrogasni dom je prije, praktički, bio na gradskoj periferiji. Sada je na jednoj od najfrekventnijih prometnih točaka u gradu, gdje je problem izići običnim automobilom, a kamoli nama kamionom! Sadašnji je prostor tijesan, derutan. Nedostaju nam poligoni za vježbanje, a skupa vozila ne možemo smjestiti u garaže jer nemamo mjesta – kazao je Volimir Milošević, šibenski vatrogasni zapovjednik.


Idejni projekt za izmještanje vatrogasnog doma na prostor bivše vojarne "Bribirski knezovi" već godinama leži u škafetinu. Dom bi se, prema tome projektu, gradio na više od 17 tisuća kvadrata, za što bi trebalo izdvojiti između 20 i 30 milijuna kuna. Vatrogasci bi se smjestili nedaleko od zgrade Katoličke škole, što bi u praksi značilo nemjerljivo brži izlaz na Jadransku magistralu.


U međuvremenu se ideja o novom vatrogasnom domu "pretvorila" u gradski centar za hitna stanja, multifunkcionalan kompleks, u koji bi se preselilo i Prvu policijsku postaju, koja je trenutačno, također, na nezgodnom položaju. Usred grada.

– Mi smo s Policijskom upravom i Ministarstvom unutarnjih poslova već dogovorili premještanje Prve policijske postaje – ističe gradonačelnik Burić.

Može stati tenk

Dio Šibenčana smatra da je prostor aktualnog vatrogasnog doma trebalo prenamijeniti i prije uređenja Poljane. Ne samo zbog vatrogasaca i "klasičnog" parkinga. Na taj način bi se riješio i problem parkiranja posjetitelja nemalog broja ljetnih atraktivnih programa na Tvrđavi svetog Mihovila.


– Taj bi dio grada "prodisao" u smislu funkcionalnosti. Na mjestu doma JVP-a Šibenik moglo bi se komotno napraviti podzemnu garažu. Grad žudi za izmještanjem vatrogasnog doma i zbog toga što ćemo uskoro obnoviti i treću tvrđavu, Sveti Ivan, pa hitno moramo osloboditi plato ispod Tvrđave svetog Mihovila – najavio je gradonačelnik Burić.


Prema slobodnoj procjeni, taj bi dio grada mogao dobiti novih 150 parkirnih mjesta. Naime, ne radi se samo o prostoru vatrogasne zgrade. Tu je i parking, koji sada koriste vatrogasci, te dvorište iza doma. Ne treba ni napominjati koliko bi to značilo stanarima Gorice, Crnice, Građe.


– Trenutačna je situacija s parkingom takva da ne bi bilo loše popiti tabletu za smirenje prilikom potrage za slobodnim mjestom. Pogotovo otkad je Poljana od parkinga postala gradilište. Da bi stvar bila gora, nemali broj nas plaća mjesečnu kartu, ali nema zajamčeno mjesto na parkiralištu. Doduše, ne pomažu nam baš nerazumljive odluke ljudi iz "Gradskog parkinga", koji ionako limitiran broj mjesta skraćuju postavljanjem stupića. S druge strane, ponegdje su označena parking-mjesta toliko široka da bi na njih vjerojatno bez problema stao i tenk ruske armije – požalio nam se na slikovit način jedan građanin iz starog dijela Šibenika.
Parkirnih mjesta oko vatrogasnog doma, kažu, nije bilo ni za lijek ni usred zime. A ljeto tek dolazi!

Odbili Čovića

Nikad ne valja previše žaliti za prolivenim mlijekom, ali zašto ne spomenuti da je najuspješniji šibenski poduzetnik Vlado Čović prije pet godina za premještaj vatrogasnog doma nudio prostor bivšeg TLM-a, na kojemu je, uzgred rečeno, već postojala manja zgrada za vatrogasne potrebe?
– U Šibeniku bi bilo sve lakše, kad bi postojala trajna koordinacija između politike i gospodarstva – ponavlja kao u refrenu Čović.

19. travanj 2024 20:53