StoryEditorOCM
ŠibenikSretan rođendan

Evo što su u dva desetljeća uspjeli dobrovoljci iz DVD-a Brodarica- Krapanj: Od početnika s brentačama na leđima postali najbolje ekipirani vatrogasci u županiji

28. svibnja 2019. - 10:39

Ono što Nijemac otpiše, nama može još dugo pouzdano služiti, potvrdilo se i na primjeru prvog navalnog vatrogasnog kamiona s kojim je DVD Brodarica–Krapanj prije 20 godina započeo aktivnost.

Danas raspolažu suvremenom, solidnom tehnikom, a toga se vremena prisjećaju prvi predsjednik Ratko Španja i Gordan Jurić iz grupe osnivača i dugogodišnjih aktivnih članova vatrogasnog društva, koje je ovih dana svečano obilježilo obljetnicu okupivši kod njihova hangara na Luši brojne kolege vatrogasce, mještane, donatore i ostale uzvanike.


Španja je dovezao iz Njemačke taj prvi kamion i koristili su ga sve donedavno, a Jurić, koji se iz uprave društva povukao prije dvije godine prepustivši vodstvo mladima, podsjetio je kako je institucionalizirana protupožarna zaštita na području Brodarice začeta još na isteku 70-ih godina okupljanjem omladinskih straža i promatrača, u čemu je sudjelovao kao član i organizator.

– Imali smo tada jedino "brentače" s vodom na leđima i puno entuzijazma. Tih sam godina prvi put u nevjerici promatrao kako goruća borova šiška, kao ispaljena iz minobacača, u visokom luku prelazi brodarički most i širi požar. Tada smo shvatili koliko je znanja i prisebnosti potrebno za uspješno gašenje – govori Jurić.

U redovima sa sinovima

Kad je tek krajem 90-ih utemeljeno njihovo društvo, bio je i aktivni dobrovoljni vatrogasac, a čim su stasali, u te su redove prišla i obojica njegovih sinova.


Proslava je započela defileom vatrogasnih vozila od plaže Rezalište glavnom prometnicom do ferijalnoga kompleksa na Luši, predjelu uz more kod brodaričkoga mosta, gdje je od početka dom društva s 80 članova i 20 dobro obučenih, operativnih vatrogasaca.

Kako je na dodjeli odlikovanja i priznanja tijekom svečane sjednice DVD-a istaknuo Zoran Smolić, predsjednik Vatrogasne zajednice Šibensko-kninske županije, Brodaričani su u svakom trenutku na raspolaganju vatrogasnim snagama, predvođenima JVP-om Šibenik, i jedna su od najboljih ekipa unutar mnogobrojne obitelji DVD-ova. Uspješno su sudjelovali u gašenju požara i izvan županije, što samo potvrđuje njihovu visoku obučenost.


Ivan Krnić, predsjednik DVD-a, u svojoj je riječi zahvalio naročito brojnim donatorima koji su im pomogli da obnove dio opreme oštećene u gasiteljskim akcijama povijesno teške prošle godine, kad je gorjelo na sve strane, a vatrogasci i tehnika bili su izvrgnuti neviđenim naporima. Ipak, najveća je teškoća društva neriješen status njihova doma i hangara, koji su sami izgradili, no u međuvremenu su postali podstanari unutar ferijalnog dječjeg kompleksa iz Zagreba, koji je dobio državnu koncesiju na tom prostoru.

Zato će u suradnji s Gradom Šibenikom na obližnjem terenu u gradskom vlasništvu vrlo skoro, očekuju, izgraditi novi vatrogasni dom, a računaju na sredstva iz europskih fondova. Stoga je burnim pljeskom bila popraćena želja Zorana Smolića "neka to bude već za dvije godine", a ne u prigodi neke iduće okrugle obljetnice brodaričkih vatrogasaca.

Zahvala na požrtvovnosti

Jedna druga želja ispunila se na ovoj svečanosti. Ona Turističke zajednice Brodarica da vatrogascima pokloni svečanu zastavu koju je, kao i novi navalni kamion, te predane mladiće i djevojke u vatrogasnim odorama (dvije su u njihovim redovima), blagoslovio župnik fra Ante Budimir.

A kuma zastave, Dragica Klanjčić, direktorica TZ-a, nakon zahvale vatrogascima na požrtvovnosti i nesebičnom pomaganju bližnjima u nevolji poželjela im je – što manje posla.

U nastavku svečanosti na Luši dodijeljene su brončane vatrogasne medalje, brončane i srebrne plamenice, te vatrogasne spomenice i priznanja brojnim vatrogascima i donatorima. Popis je toliko opsežan da bi za nabrajanje zaslužnih trebala barem još jedna stranica, a mi ističemo da je "štafetu" počasnog predsjednika DVD-a Brodarica–Krapanj od Ratka Španje preuzeo Ante Čudina.

20. travanj 2024 00:08