StoryEditorOCM
Šibenikšibenik

Provjerili smo kako teče obnova gradskih dječjih vrtića: Radovi na Vidicima 'zapeli', 'Šibenski tići' i 'Građa' dobivaju novo ruho

Piše Kataraina Rudan
27. svibnja 2019. - 10:29

Zahvaljujući sredstvima Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja, ali i vlastitim, Grad Šibenik nastavlja s uređenjem, točnije energetskom obnovom objekata dječjih vrtića koji su u sastavu dvije gradske ustanove, Dječji vrtić "Smilje" i Dječji vrtić "Šibenska maslina". Trenutno se izvode radovi na vrtićima "Vidici", "Šibenski tići" i "Građa".

Grad je za energetsku obnovu vrtića "Građa" i "Šibenski tići" na natječaju spomenutog ministarstva dobio ukupno 957 tisuća kuna i na osnovu toga raspisao javni natječaj za izvođače radova. Nakon provedene natječajne procedure, potpisan je ugovor s najpovoljnijim ponuđačem za oba vrtića – građevinskom tvrtkom Jukić-Dam iz Otoka. Radovi su, i na jednom i drugom vrtiću, započeli početkom svibnja i odvijaju se, kaže zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, bez problema.


– Energetska obnova dječjeg vrtića "Šibenski tići" vrijedna oko 1,4 milijuna kuna izvrsno napreduje. Projektom je predviđena sanacija postojeće hidro i toplinske izolacije, vanjski zidovi se izoliraju s pločama od EPS-a kao toplinsko izolacijskim, planirana je zamjena gotovo svih prozora i vrata na grijanom pročelju jer su postojeći ili dotrajali ili toplinski neučinkoviti. Među ostalim, bit će postavljeni novi prozori od PVC-a, a centralno grijanje na lož ulje će se zamijeniti prirodnim plinom kao energentom – govori Mileta.

 

 

Zadovoljan je i s radovima na vrtiću "Građa" vrijednim oko 565 tisuća kuna, na kojem je već postavljena vanjska toplinska izolacija na zidove, a bit će postavljena i na ravni krov. Investicijom su obuhvaćeni i radovi na postavljanju hidroizolacije na ravni krov i dodatne toplinske izolacije na kosi krov. Energenti u zgradi, plin u boci i električne grijalice, zamijenit će se grijanjem na VRV sustav pogonskoga goriva na prirodni plin. Na krov će se postaviti sunčani kolektori za potrebe zagrijavanja vode te zamijeniti postojeća rasvjetna tijela učinkovitijima.

Spašavanje novca

Ono čime Mileta, kao i ostali u gradskoj vlasti, nije zadovoljan je tempo izvođenja radova na energetskoj obnovi centralnog vrtića "Vidici". Podsjeća da je Grad projekt energetske obnove centralnoga dječjeg vrtića "Vidici" još 2017. godine prijavio na natječaj Ministarstva graditeljstva i prostornog uređenja naziva "Energetska obnova zgrada i korištenje obnovljivih izvora energije u javnim ustanovama koje obavljaju djelatnost odgoja i obrazovanja". Ministarstvo je preko Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost odobrilo sufinanciranje obnove s 1.581.600 kuna. Nakon toga projekt je prijavljen i na Javni poziv Ministarstva regionalnog razvoja i fondova EU za sredstva Fonda za sufinanciranje provedbe EU projekata na regionalnoj i lokalnoj razini, gdje je Grad Šibenik dobio još 1.379.000 kuna.


– Radove je na javnom natječaju za 4,86 milijuna kuna dobila firma "Projekt inženjering" iz Požege i počeli su još prošle godine, no ne idu zadovoljavajućim tempom. Za razliku od druga dva navedena vrtića, ovdje imamo velikih problema s izvođačem radova, no nastojimo napraviti sve kako bi spasili odobreni novac za obnovu "Vidika". Uzalud sudske tužbe, ako se ne možete naplatiti ili ako zbog proteka vremena izgubite europska sredstva. Tada više nije bitno tko je zakonski bio u pravu – kaže Mileta.

Inače, u zadnjih pet godina, osim novca za obnovu dječjih vrtića, Grad je dobio i 900 tisuća kuna za modernizaciju gradske javne rasvjete, 1,4 milijuna kuna za obnovu sportske dvorane Baldekin, 524 tisuće kuna za obnovu sportskog objekta Miminac, te 200 tisuća kuna za učinkovitiju rasvjetu u Osnovnoj školi Jurja Dalmatinca.

– Ne treba zaboraviti ni desetke šibenskih obitelji kojima smo osigurali nepovratna sredstva za obnovu fasada i krovova i ugradnju obnovljivih izvora energije u njihova kućanstva – kazao je na kraju Danijel Mileta.


Ima novih projekata
– Potpisali smo ugovor za izradu glavnog i izvedbenog projekta novog dječjeg vrtića "Ljubica" u Crnici i natječaj za izvođača radova namjeravamo raspisati u ovoj godini. Početkom sljedećeg mjeseca počinje uređenje okoliša dječjeg vrtića "Veslo" u Zatonu, za koji imamo i spremnu dokumentaciju za energetsku obnovu. Završili smo obnovu dječjeg vrtića "Kućica" na Baldekinu, u vrijednosti više od 1,4 milijuna kuna, a na samom početku našeg prvog mandata u gradskoj upravi izgradili smo novi dječji vrtić "Smilje" na Jamnjaku. Nadalje, imamo spremnu i dokumentaciju za obnovu dječjih jaslica "Tintilinić" na Građi – referirao nam je Mileta.

20. travanj 2024 07:24