StoryEditorOCM
ŠibenikUČENIČKA ZADRUGA 'ŠIBENSKO BLAGO'

Pobijedili 'Svilenim proljećem': Gdje god se pojave izazivaju pozitivne reakcije, zanimanje i svaku pohvalu za sve što svojim rukama urade

Piše Katarina Rudan
23. svibnja 2019. - 12:08

Gdje god se pojave izazivaju pozitivne reakcije, zanimanje i svaku pohvalu za sve što svojim rukama urade. Naravno, uz pomoć svojih nastavnica-mentora koje ih odgajaju, uče, obučavaju i usmjeravaju. Učenici su to Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac", okupljeni u Učeničku zadrugu "Šibensko blago", koja je osnovana 2004. godine.


U zadruzi je dvadeset zadrugara, učenika osnovne i srednje škole Centra "Šubićevac". U zadruzi je nekoliko sekcija: keramička, modelarsko-tehnička, eko i likovna. Keramičku i modelarsko-tehničku sekciju vodi učiteljica tehničke kulture Marijana Matuša, koja je ujedno i voditeljica zadruge, eko-radionica je u rukama Anamarije Zjačić, a likovnu vodi Žana Klisović.

U zadruzi marljivo rade, upijaju nova znanja i tehnike izrade različitih, mahom uporabnih predmeta. I gotovo svake godine u javnost iziđu s nekim novim realiziranim idejama i proizvodima. Oni koji prate njihov rad najbolje to mogu primijetiti. Prepoznao je to i stručni ocjenjivački žiri na međužupanijskoj smotri učeničkih zadruga, koja je nedavno održana u Osnovnoj školi Rogoznica, i proglasio ih najboljom učeničkom zadrugom među 20, koliko ih je na smotri sudjelovalo s područja Šibensko-kninske i Zadarske županije.

- Jako smo ponosni na još jedan uspjeh naše Učeničke zadruge i to što su njihovi radovi, koji su svojim motivima uvijek vezani za Šibenik, prepoznati. Boula, naš narodni vez, pretočen je u sve uporabne predmete, bilo da se radi o magnetu, privjesku ili nekom drugom predmetu. Ove godine je novost što smo se okrenuli različitim, duginim bojama. Naime, do sada su motivi bili u prepoznatljivoj šibenskoj narančasto-crnoj boji. I ono što je važno istaknuti je da su naši učenici u stanju sami izvesti sve radne operacije, od početka do kraja, izrade predmeta. Naravno, uz vođenje i podršku mentora - rekla nam je Branka Bego, ravnateljica šibenskog Centra za odgoj i obrazovanje "Šubićevac".

Dugine boje

Na ovogodišnjoj međužupanijskoj smotri Zadruga se predstavila izložbom radova "Svileno proljeće". Pod vodstvom nastavnica Marijane Matuše, Žane Klisović i Anamarije Zjačić, zadrugari su izradili i predstavili ručno oslikane svilene marame, keramičke broševe, privjeske i ogrlice te eko-sapune. Zahvaljujući osvojenom prvom mjestu na međužupanijskoj smotri, ovi vrijedni učenici i njihovi voditelji na jesen putuju na Državnu smotru učeničkih zadruga Hrvatske u Vinkovce. Podsjetimo, prošle godine ova je zadruga u konkurenciji 79 najboljih učeničkih zadruga u državi na 30. smotri učeničkih zadruga, koja je također održana u Vinkovcima, dobila priznanje za najbolji proizvod učeničkih zadruga Hrvatske, i to za unikatnu keramičku zdjelu nadahnutu karakterističnim spiralnim vezom, boulom, sa šibenske kape.

- U našoj zadruzi radimo razne ukrasne i uporabne predmete, najčešće inspirirane kulturnom baštinom šibenskog kraja, kao što je i u slučaju nagrađene zdjele. Inspirirao nas je karakteristični spiralni vez sa šibenske kape, poznati šibenski boul, koji je u rukama naših vrijednih učenika oživljen u modernom i vrlo simpatičnom uporabnom predmetu koji ima svoju priču. Naš glavni cilj je kroz zadrugu kod učenika razviti osjećaj vlastite vrijednosti, motoričke vještine, radne navike i kulturu rada. Naš moto je "Pametno je učiti, božanski je stvarati" i jako nam je bitno da je atmosfera u radionici ne samo radna, već i ugodna - izjavila nam je tada Marijana Matuša.

Sigurni smo da je takva atmosfera u učionicama i danas, jer da nije ne bi bilo ovog uspjeha. Oni su "čudo" i neće nas iznenaditi ako se i sa 31. smotre učeničkih zadruga vrate s nekim novim priznanjem. I neka im je sretno.

Na svakom sajmu

Zadruga je aktivna tijekom cijele nastavne godine. Njihove proizvode može se razgledati i kupiti na Sajmu u srednjovjekovnom Šibeniku, na Božićnom i Uskrsnom sajmu u Dalmare trgovačkom centru, na Sajmu agroturizma u Skradinu, na danima otvorenih vrata u Centru "Šubićevac“. U Centru za odgoj i obrazovanje "Šubićevac", koji trenutno ima 180 korisnika, kod djece nastoje probuditi ekološku osviještenost i stoga su njihovi proizvodi uglavnom od prirodnih materijala, a često i starim i odbačenim predmetima znaju udahnuti novi život.

18. travanj 2024 15:23