StoryEditorOCM

Preddiplomski stručni studij: Poslovna informatika je novi smjer na šibenskom Veleučilištu

Piše Promo
23. svibnja 2019. - 10:54

Prodekan za poslovanje dr.sc. Frane Urem, porf.v.š., predstavlja novi smjer Poslovna informatika.

Radi se o preddiplomskom stručnom studiju iz znanstvenog područja društvenih znanosti i u polju informacijskih i komunikacijskih znanosti. Prva generacija studenata se upisuje u akademskoj godini 2019./2020., a studij traje tri godine (6 semestara, 180 ECTS). Završetkom studija se stječe stručni naziv: stručni/a prvostupnik/prvostupnica (baccalaureus/baccalaurea) poslovne informatike (bacc.inf.). Prijave su otvorene u sustavu Postani student i traju do objave konačnih rezultata ispita državne mature 15. srpnja 2019. godine. Uvjet za upis je položen obvezni dio Državne mature na B razini, a dodatno se boduje prosjek svih ocjena iz srednje škole.

Zašto je Poslovna informatika ključna u današnjoj ekonomiji?

Poslovna informatika je ključna u današnjoj ekonomiji jer povećava djelotvornost i učinkovitost poslovanja uz istovremeno stjecanje prednosti u odnosu na konkurenciju. Ona utjelovljuje puno više od obične primjene računalne znanosti, informatike i informacijskih tehnologija jer istovremeno uvodi poslovne promjene koje mijenjaju i optimiziraju postojeće poslovne procese.

Koja znanja i vještine se očekuju od studenata po završetku studijskog programa Poslovna informatika?

Prilikom izrade studijskog programa Poslovna informatika, prosebnu pažnju smo obratili na usvajanje skupova kompetencija koji su objavljeni u Registru Hrvatskog kvalifikacijskog okvira. Studenti će steći znanja i vještine iz područja poslovne informatike, praktična znanja na područjima poslovnih promjena uvjetovanih digitalizacijom poslovanja, ali i vještine razvoja novih poslovnih modela koji uključuju korištenje informacijskih tehnologija u poslovanju. Tijekom studija moći će odabrati određena područja specijalizacije koje najviše odgovaraju njihovim osobnim ambicijama kroz odabir izbornih kolegija ili međunarodno priznatih sadržaja na postojećoj Oracle akademiji Veleučilišta u Šibeniku.

U kojim vrstama poslovanja se studenti najčešće pronađu nakon završetka studija informatičkog smjera?

Studenti će steći kompetencije koje su potrebne za slijedeća zanimanja: Voditelj IKT operacija, Programski inženjer i Analitičar poslovnih sustava. Ovakva zanimanja su vrlo tražena u Hrvatskoj i zemljama Europske Unije, a prema podacima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje trenutno u Hrvatskoj ne postoje osobe s takvim kvalifikacijom koje su nezaposlene. Prema podacima Državnog zavoda za statistiku, takva zanimanja imaju znatno višu početnu plaću od hrvatskog prosjeka.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

19. travanj 2024 13:30