StoryEditorOCM
ŠibenikŠibensko tržište rada

Na burzi rada 426 oglasa; najviše se traže sezonski radnici u ugostiteljstvu i trgovini

Piše Katarina Rudan
21. svibnja 2019. - 11:08

Turistička sezona, ona prava, samo što nije počela, a sudeći prema broju oglasa trenutno objavljenih preko šibenskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje, najtraženijih zanimanja i otvorenih radnih mjesta u oblasti ugostiteljstva i hotelijerstva, te u trgovačkoj branši još ima.
Iako su se hotelijeri i ugostitelji na vrijeme počeli brinuti o osiguravanju sezonske radne snage, očito je da im nije išlo lako. Tržište rada diktira tempo i ono što mi je, još prije četiri godine, u jednom razgovoru rekao Joso Smolić, danas aktualni predsjednik Županijske obrtničke komore, i sam ugostitelj, obistinilo se.
- Dolazi vrijeme u kojem će poslodavci tražiti radnike, a ne radnici poslodavce - rekao je Smolić.

Spremni za sezonu

Četiri godine kasnije, domaće radne snage u tim, ali i u nekim drugim djelatnostima poput građevinarstva, a u zadnje vrijeme i zdravstva, sve je manje. Kraj će svibnja, a među 426 objavljenih oglasa na šibenskom Zavodu za zapošljavanje čak su 132 kojima se traže radnici za uslužna i ugostiteljska zanimanja. Za trgovačka i srodna zanimanja objavljeno je 68 oglasa, a za jednostavnu prodaju i uslužnu djelatnost 51 oglas. Kako se u većini oglasa ne traži samo jedan radnik već njih više, kad se sve zbroji, poslodavci tragaju za dvostruko više radnika neko što je raspisanih natječaja.

Na primjer, samo "Solaris" preko dva raspisana oglasa trenutno traži njih 20, deset konobara i isto toliko pomoćnih konobara. Ili, vodički hotel "Olympia" raspisao je jedan oglas za pet konobara.
– Rekao bih da je nama poziv za primanje u radni odnos dobrog konobara, ali i kuhara otvoren 365 dana u godini. Što se tiče sezonske radne snage, popunili smo gotovo sva mjesta u hotelu. Treba nam još nekoliko sobarica što također rješavamo. Pošto početkom lipnja, a ovisno o vremenu možda i ranije, otvaramo vanjske štandove i plažne sadržaje, bit će nam potrebno još ljudi. Vjerujemo da ćemo ih dobiti jer blizu je i kraj škole pa ako radnika ne bude na birou, uzet ćemo studente i đake - kaže Darko Bastić, direktor hotela "Olympia".

Pojačanje iz Drvara

Za razliku od prošle godine, kad su prvi put zbog nedostatka domaće radne snage morali zaposliti strance, ove godine su sezonsku radnu snagu uspjeli pronaći na domaćem terenu, najviše sa šireg vodičkog područja, a dio iz ostalih dijelova Šibensko-kninske županije. Podsjetio je direktor Bastić da su lani na sezonskim poslovima u trajanju od šest mjeseci zaposlili tridesetak ljudi iz susjedne Bosne i Hercegovine, točnije iz Drvara. Bili su to konobari, vrtlari, kućni majstori, radnici u kuhinji i drugi pomoćni radnici u turizmu. No, najveći problem je bio gdje ih smjestiti jer vlastitog smještaja za radnike nemaju pa su plaćanje smještaja i organizacija prijevoza znatno povećali troškove poslovanja.

Mjesečna plaća koju hotel "Olympia" nudi iskusnom i "provjerenom" kuharu iznosi od 6000 do 10.000, pomoćnom kuharu 5500 te konobaru 5000 kuna neto, u što nisu uračunati stimulacija i nagrade. Da zapošljavanje osoba koje imaju uslužna i ugostiteljska zanimanja najbolje ide na šibensko-kninskom tržištu rada, potvrđuju i statistički podaci šibenskog Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje objavljeni u mjesečnom biltenu.

Od ukupno 772 osobe koje su tijekom travnja posao našle preko Zavoda, 355 ih je zaposleno na pružanju smještaja te pripreme i usluživanja hrane, u trgovini na veliko i na malo 144, u prerađivačkoj industriji 46, na administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima 44, prijevoz i skladištenje 31 radnik, a ostali u drugim djelatnostima. Očito je, a otvoreni natječaji tomu svjedoče, da će trend zapošljavanja preko Zavoda i tijekom svibnja rasti, što će rezultirati daljnjim smanjenjem broja nezaposlenih osoba na području Šibensko-kninske županije.


Manje nezaposlenih

Krajem travnja u Područnom uredu Šibenik registrirano je 4195 nezaposlenih osoba, što je za 646 osoba ili 13,3 posto manje u odnosu na ožujak, odnosno za 431 osobu ili 9,3 posto manje u odnosu na travanj 2018. godine. Najveći apsolutni broj registriranih nezaposlenih osoba je u matičnoj ispostavi Šibenik, 2099 ili 50 posto od ukupnog broja. Slijedi ispostava Knin s 1258 ili 30 posto, zatim ispostava Vodice s 547 osoba ili 13 posto te područje ispostave Drniš s 291 ili 6,9 posto registriranih u ukupnom broju nezaposlenih osoba na području Šibensko-kninske županije.


Građevinaca ni za lijek

- Na šibenskom tržištu rada ništa se značajnije nije promijenilo u odnosu na ranije. S obzirom na to da je županija i dalje pretežno okrenuta ugostiteljstvu i turizmu, deficitarna su sva zanimanja iz te branše: kuhari, konobari, pomoćni kuhari i konobari i drugo pomoćno osoblje. Nadalje, zadnjih godina su velike potrebe i za zanimanja metalske struke koja se stječu u obrtničkim i industrijsko-obrtničkim školama. U građevinskoj djelatnosti ne možemo naći radnika niti "za lijek" i to je također veliki problem poslodavcima, izjavio je nedavno za "Slobodnu Dalmaciju" Luka Petrina, predstojnik šibenskog PU Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.


Ključ je u vrednovanju rada

- Dobro je što je sve manje nezaposlenih i želim vjerovati da je razlog tomu zapošljavanje kod nas, a ne odlazak iz naše županije u druge krajeve Hrvatske i svijeta. S obzirom na to da i podaci o broju zaposlenih na području županije imaju trend rasta, vjerujem da je u pitanju ovo prvo. Problema s nedostatkom radne snage u proizvodnim i uslužnim djelatnostima te građevinarstvu već imamo, zato su i povećane kvote za izdavanje dozvola stranim radnicima, ali da bi se stanje na tržištu rada promijenilo u korist domaće radne snage koja je sada deficitarna, nužne su promijene i u sustavu školovanja, ali i vrednovanja rada - kaže ugostitelj Joso Smolić, predsjednik županijske Obrtničke komore, ugostitelj.


Početkom lipnja otvaramo vanjske štandove i plažne sadržaje bit će nam potrebno još ljudi. Ako radnika ne bude na birou, uzet ćemo studente i đake, kaže Darko Bastić, direktor "Olympije"

16. travanj 2024 11:29