StoryEditorOCM
ŠibenikKomunalne novosti

Ne trebate listati i tražiti: Ovdje možete pročitati sve važne novitade iz Šibenika

Piše Promo
16. svibnja 2019. - 21:07

Nakon Sv. Mihovila i Baronea i Sv. Ivan kreće u obnovu

Na tvrđavi Barone potpisan je ugovor o izvođenju radova na projektu revitalizacije tvrđave sv. Ivan, a potpisali su ga gradonačelnik Šibenika Željko Burić i Domagoj Nikolac, predstavnik Zajednice ponuditelja INOVATOR d.o.o. i A3 d.o.o.

- Posebno mi je zadovoljstvo staviti potpis na početak radova na revitalizaciji tvrđave sv. Ivan, treće i posljednje šibenske kopnene tvrđave koja se, nakon Sv. Mihovila i Baronea, obnavlja novcem iz europskih fondova. Riječ je o vrlo zahtjevnom poslu i zato zahvaljujem svim našim partnerima na požrtvovnom radu i trudu kojeg su uložili kako bismo zaokružili cjelinu turističke valorizacije šibenskih utvrda, istaknuo je gradonačelnik.

Domagoj Nikolac je kao predstavnik izvođača radova kazao je da mu je izuzetna čast i zadovoljstvo, ali i odgovornost raditi na ovako velikom gradskom projektu.

- Spremni smo na sve izazove koji su pred nama, a službeni početak radova predviđen je za 15. svibnja. Idemo raditi!, najavio je tom prigodom.

- Revitalizacija tvrđave sv. Ivan predstavlja najzahtjevniji projekt do sada, no imamo iskustvo rada s izvođačem te vjerujemo da će posao biti odrađen besprijekorno. Idućih ćemo dana definirati moguće modele pristupa tvrđavi kako bi se svakodnevni život grada odvijao nesmetano dok traju radovi, rekao je zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta.

- Godinu dana pripremali smo dokumentaciju za ovaj projekt u koji su uključeni brojni suradnici i partneri bez kojih bi sav ovaj posao bio nezamisliv. Glavne karakteristike naših projekata su inovativnost i očuvanje kulturne baštine stoga ne čudi što se Šibenik često spominje kao pozitivan primjer kada se govori o obnovi i nadogradnji cjelokupne gradske ponude, rekao je pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Grada Šibenika Petar Mišura.

Podsjetimo, revitalizacijom tvrđave sv. Ivan, ukupne površine 18.657 metara četvornih, obnovit će se i opremiti dvije cjeline tvrđave - sjeverni dio tvrđave poznat kao "Kliješta" i južni, zvan "Zvijezda", te bedemi.

Za projekt revitalizacije i obnove osigurano je 41,5 milijuna kuna iz europskih fondova, a potpisani ugovor vrijedan je 38.260.759 kuna, bez PDV-a.

Napokon riješena potraživanja prema TEF-u: RH, Fond za zaštitu okoliša i Hrvatske vode postaju suvlasnici Batižela

Na sjednici Vlade usvojena je Odluka kojom su usklađeni iznosi potraživanja koje imaju RH i druge pravne osobe prema društvu TEF-Tvornica elektroda i ferolegura d. d. Šibenik s ciljem provedbe povećanja temeljnog kapitala novoosnovanog društva Batižele d.o.o., te su utvrđeni konačni iznosi dokapitalizacije društva.

Ukupan iznos dokapitalizacije društva iznosi 148.115.600 kuna, od čega Grad Šibenik sudjeluje s 53.040.600 kuna, Republika Hrvatska sa 67.154.500 kuna, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost s 25.852.700 kuna i Hrvatske vode s 2.067.800 kuna. Nakon povećanja temeljnog kapitala društva Batižele d.o.o., udio Grada Šibenika će s početnih 100 posto iznositi 67,95 posto, a novi udioničari će postati Republika Hrvatska sa 22,64 posto, Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost sa 8,71 posto te Hrvatske vode s 0,70 posto.

- Ponosan sam što se približavamo cilju, a to je stavljanje u funkciju jednog od najatraktivnijih zemljišta na Jadranu koje će zasigurno označiti novu budućnost grada Šibenika. Isplatio se naš rad u proteklim godinama na rješavanju situacije koju smo zatekli oko TEF-a. Zahvaljujem Vladi, a osobito angažmanu ministra državne imovine Gorana Marića u iznalasku rješenja ove složene problematike, rekao je gradonačelnik Željko Burić.

Podsjetimo, Odluku o prihvaćanju Razvojnog projekta Batižele na zemljištu TEF–a, kako je to predložilo Gradsko vijeće Grada Šibenika u lipnju 2018. godine, prihvatila je Vlada u kolovozu iste godine. Pitanje zemljišta TEF-a bio je dugogodišnji problem svih gradskih vlasti u Šibeniku jer se radi o prostoru veličine 28 hektara koji se nalazi u središtu Šibenika, udaljen samo 500 metara zračne linije od gradske jezgre i katedrale sv. Jakova.

Prema GUP-u Grada Šibenika, na prostoru bivše tvornice predviđena je prenamjena u mješovitu zonu gdje bi investitori na zemljištu vrijednom 350 milijuna kuna izgradili novo naselje, stambeno-poslovni, smještajni, kulturni i obrazovni kapacitet, a predviđeni su i novi ugostiteljsko-turistički objekti. Prometna povezanost i infrastrukturna opremljenost ovog prostora omogućuje razvoj i izgradnju visokokvalitetnih hotelskih, sportskih i nautičkih sadržaja, zbog kojih se očekuje da TEF ponovno bude nositelj poduzetničkog i turističkog potencijala Grada Šibenika.

Dan otvorenih vrata šibenskog Sveučilišta: Obnovljivi izvori hit su u svijetu

U prostorima Studija energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora u Šibeniku Sveučilišta u Zagrebu, prošlog četvrtka održan je Dan otvorenih vrata za javnost i zainteresirane učenike završnih razreda srednjih škola, koje očekuju upisi u visokoobrazovne institucije. Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora predstavili su gradonačelnik Željko Burić, rektor Sveučilišta u Zagrebu prof. dr.sc. Damir Boras, dekan FER-a prof. dr.sc. Gordan Gledec, bivši dekan FSB-a prof. dr.sc. Zvonimir Guzović te voditelj Studija prof. dr.sc. Marko Delimar.

- Kada govorimo o visokom obrazovanju, Grad Šibenik ne radi copy-paste studijskih programa već stvaramo novi koncept obrazovanja mladih. Prvenstveno mislim na tehnologije 21. stoljeća, tehničke studije i digitalne tehnologije. Raznolikost studijskih programa, početak izgradnje studentskog doma na Palacinu i podrška mladima pri stvaranju svojih poslova i razvoju inovacija nakon studija, prije svega kroz projekt Trokut, inicijative su koje ćemo nastaviti podržavati, kazao je gradonačelnik Burić.

- Iznimno mi je zadovoljstvo vidjeti da se dislocirani Studij energetske učinkovitosti i obnovljivih izvora Sveučilišta u Zagrebu razvija u pravome smjeru. Mladi iz Šibenika i okolice imaju mogućnost pohađati kvalitetan studijski program, koji im kasnije otvara niz mogućnosti za zaposlenje ili dodatno školovanje. Energetika i obnovljivi izvori hit su danas u Europi i svijetu, u tim elementima zasniva se budućnost, istaknuo je rektor Boras.

Dan otvorenih vrata Studija i ove godine je zainteresirao brojne učenike šibenskih srednjih škola za obilazak prostora Studija i razgovor o uvjetima upisa, a podijeljene su im i prigodne brošure.

Posjetiteljima je pružena mogućnost da direktno od studenata doznaju sve što ih je oduvijek zanimalo o energetskoj učinkovitosti, uštedama u domovima i općenito kvalitetnijem životu u lokalnoj zajednici. Građane je zanimalo kako smanjiti račune za struju, koliko su LED žarulje isplativije, kako smanjiti troškove grijanja i hlađenja, koje su prednosti obnovljivih izvora energije i zašto su u posljednje vrijeme oni toliko popularni. U sklopu programa održano je i predavanje na temu "Elektroenergetski sustav Krka – Šibenik 1985.". Šibenski studij iduće akademske godine upisat će petu generaciju studenata, a prošle godine promovirana je prva generacija inženjera prvostupnika energetskih tehnologija.

Javni radovi za ciljane društvene skupine: Deset zaposlenih brinut će o okolišu

Hrvatski zavod za zapošljavanje (HZZ) je Gradu Šibeniku odobrio zapošljavanje i financiranje plaća u 100-postotnom iznosu za 10 osoba na poslovima javnih radova u trajanju od šest mjeseci.

Prihvatljive ciljane skupine za ovaj program zapošljavanja su stariji od 50 godina, osobe s invaliditetom, hrvatski branitelji, korisnici zajamčene minimalne naknade, osobe romske nacionalne manjine, roditelji s četvero i više malodobne djece, roditelji udovci ili roditelji bez upisanog drugog roditelja, ostale posebne skupine i osobe kategorizirane kao teže zapošljive.

Poslovi koji mogu biti obuhvaćeni radnim zadacima u sustavu ovih javnih radova su pregled terena radi sprječavanja nastanka divljih deponija otpada, razrada potrebnih aktivnosti na uklanjanju nepropisno odloženog otpada, uklanjanje odloženog otpada i njegovo selektiranje, raščišćavanje terena, uređenje terena uklanjanjem agresivne vegetacije, aktivnosti oko uređenja nasada u parku, radovi na održavanju zelenih površina i hortikulture - košnja zelenih površina, plitko okopavanje ukrasnog grmlja, plijevljenje ukrasnog grmlja od korova ili uklanjanje vegetacije koja onemogućava nesmetan prolaz nerazvrstanim cestama - čišćenje i održavanje šumskih i protupožarnih putova, pješačkih i biciklističkih staza i prilaznih cesta, održavanje plaža, održavanje mjesnih groblja i dograđivanje urušenih suhozida.

- Grad Šibenik već godinama aplicira na javne pozive programa zapošljavanja osoba u javnim radovima Hrvatskog zavoda za zapošljavanje i nastojimo na ovim društveno korisnim radovima zaposliti maksimalno dopušten broj radnika. Ove godine ih je deset. Po provedenom postupku selekcije u kojem će sudjelovati i predstavnici gradskih četvrti i mjesnih odbora, odabrani će biti educirani za rad na siguran način te dobiti svoje tjedne i mjesečne zadatke duž administrativnog područja grada. Iskustva koja imamo s ovakvim tipom zapošljavanja variraju od loših do izvrsnih, no kad se na kraju svega podvuče crta, vidi se pozitivan rezultat, kazao je zamjenik gradonačelnika mr. sc. Danijel Mileta.

Za ove radove je predviđena minimalna bruto plaća u iznosu od 4.368,75 kuna, a putni troškovi će biti pokriveni ukoliko zaposlenik ima više od dva kilometra od adrese stanovanja do mjesta rada na način da će mu biti pokriven trošak mjesečne karte javnog prijevoza. U mjestima gdje ne postoji javni prijevoz i nije moguće dostaviti dokaz o stvarnom trošku prijevoza, zaposleniku će biti isplaćen trošak u visini od jedne kune po prijeđenom kilometru do propisane visine od najviše 1.200 kuna mjesečno. Udaljenost između adrese stanovanja i mjesta rada utvrđuje se prema planeru putovanja Hrvatskog autokluba, kao najkraća ruta uz korekciju za jednosmjerne ulice, uređene pješačke nathodnike i pothodnike.

Zamjenik gradonačelnika posjetio prvake Hrvatske u Mini košarci U9: Šibenik i dalje rasadnik košarkaša

Zamjenik gradonačelnika Paško Rakić posjetio je na treningu u dvorani Osnovne škole Tina Ujevića selekciju OKK "Dražen Petrović“ koja se okitila zlatnom medaljom na nedavno održanom U-9 Prvenstvu Hrvatske u Pazinu.

Dvanaest dječaka i dvije djevojčice pod vodstvom trenera Zorana Huljeva pokazali su svoje košarkaško umijeće na turniru uvjerljivim pobjedama nad protivnicima.

- Čestitam vam na sjajnoj igri i osvojenoj medalji, a ujedno vam i čestitam što se odabrali sportski način života. Ovim uspjehom dokazali ste kako je naš grad rasadnik sportskih talenata. Nastavite marljivo trenirati i ustrajte u daljnjem radu te vjerujem da je pred vama osvajanje brojnih medalja, poručio je mališanima zamjenik gradonačelnika te im uručio prigodne poklone.

Trener Miro Kotarac istaknuo je kako je ova selekcija ponos OKK "Dražen Petrović", a uvjeren je kako će se iz dvorane na Baldekinu iznjedriti još mnoga košarkaška imena.

Pobjednička ekipa OKK "Dražen Petrović“ nastupila je u sastavu: Tin Jurić, Ena Ivić, Tomislav Dragović, Filip Suton, Tonko Stošić, Andrija Garma, Stipe Šarić, Bruno Tešić, Martin Špadina, Fran Hugo Burek, Vito Šarin, Lovre Bratić, Filip Mrša i Matea Peran.

U Impol TLM-u radit će se automobilsku i avioindustriju: Proizvodna linija vrijedna 6,5 milijuna eura

U proizvodnom prostoru tvrtke Impol-TLM d.o.o. prošlog je tjedna otvorena nova linija Salico - za proizvodnju proizvoda namijenjenih automobilskoj industriji.

Na svečanosti otvorenja, uz čelne ljude Impola, nazočili su slovenski ministar za gospodarstvo Zdravko Počivalšek, državni tajnik Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta Mario Antonić, veleposlanica Republike Slovenije Smiljana Knez, župan Slovenske Bistrice Ivan Žagar, šibenski gradonačelnik Željko Burić sa zamjenicima te dožupan Nikola Blažević. Poslovnu strategiju i planove za budućnost tvrtke okupljenima je predstavio glavni izvršni direktor Impola Andrej Kolmanič koji je na svečanosti preuzeo certifikat za sukladnost standardom EN 9100 kao podlogom za razvoj tržišta avioindustrije. Impol-TLM d.o.o. trenutno zapošljava 425 radnika.

Radovi na novoj liniji Salico završeni su u travnju ove godine, a linija je namijenjena obradi aluminijskih svitkova od 0,5 do 6 milimetara debljine te maksimalne širine 1.600 milimetara. Nova linija predstavlja proširenje proizvodnog programa hladne valjaonice te omogućava proizvodnju cijelog spektra novih proizvoda koji su namijenjeni industrijskim kupcima i specijaliziranim tržištima u automobilskoj i avio industriji, a vrijednost projekta iznosi 6,5 milijuna eura.

27. travanj 2024 02:21