StoryEditorOCM
ŠibenikEskalator sumnje

Slavni arhitekt Nikola Bašić napisati će "pismo namjere" gradonačelniku Buriću u kojemu će ga informirati kako je spreman reducirati svoj projekt pokretnih skalina koje bi Dolac spojile s Tvrđavom svetog Mihovila

Piše Ivo Mikuličin
14. svibnja 2019. - 15:45

Znate li da će slavni arhitekt Nikola Bašić ovih dana napisati "pismo namjere" doktoru Željku Buriću u kojemu ga informira kako je spreman reducirati svoj projekt urbanog eskalatora ili pokretnih skalina koje bi stari šibenski Dolac spojile sa sve posjećenijom Tvrđavom svetog Mihovila!?

Zadarski Murterin želi i na taj način pomoći šibenskom gradonačelniku da, konačno, ostvari (pred)izborno obećanje o izgradnji urbanog eskalatora, koje je dao još u prvom mandatu ili prije više od šest godina. U tom smislu Bašić je nedavno imao, kako kaže, više nego konstruktivan sastanak sa šibenskim dogradonačelnikom Danijelom Miletom i predstavnicima JU "Tvrđava kulture", na kojemu se ćutio gotovo unisoni stav oko više nego atraktivnog projekta.

– Nije riječ samo o načinu da turisti brže dođu do tvrđave. Riječ je o projektu koji bi obogatio i ugostiteljsku i trgovinsku ponudu u tom dijelu grada, te prometno nemalo rasteretio Šibenik u glavnoj turističkoj sezoni. Urbani eskalator vezao bi se uz projekt žičare od Svetog Mihovila do Tvrđave svetog Ivana, te na autobuse i brodove kojima bi gosti stizali do svih atraktivnih šibenskih povijesnih spomenika, a da ne ulaze u gradsko središte – još jednom je arhitekt Bašić obrazložio svoju zamisao.

Zašto zapinje projekt koji se na prvi pogled svidio gotovo svim Šibenčanima? Na to pitanje slavni Murterin dao je najprije neizravni odgovor: – Nisam nikad vidio tolerantnijeg gradonačelnika od Željka Burića. On se nikad grubo ne suprotstavlja svojim suradnicima, pa makar se radilo i o "običnim" činovnicima.

Stara navada

Bašić izbjegava izravno objašnjenje, što govori da je cijela zamisao zapela zbog negativnog (ili nejasnog) odgovora stručnjaka šibenskog Zavoda za zaštitu spomenika. Da stvar bude još nejasnija, nitko od njih nije poznatom arhitektu dao izravan odgovor na više nego izravna pitanja.

– Bašić je za stručnjake u Zavodu za zaštitu spomenika zapravo mala "noćna mora", jer mu ne mogu na argumentiran način objasniti svoj negativan stav – tvrdi jedan od šibenskih profesora povijesti umjetnosti. S usrdnom željom da ostane anoniman.

U razgovoru s Nikolom Bašićem shvatili smo da on i nije toliko iznenađen cjelokupnim problemom.
– To je stara navada naroda dalmatinskog. Sličan sam problem imao i u Zadru, kad sam projektirao danas znamenite Morske orgulje. Nisu mi vjerovali u valjanost projekta, sve dok nisam u društvu svojeg, nažalost, pokojnog murterskog prijatelja Gorana Ježine, njegovim brodom prošao kraj Morskih orgulja, a one zazvonile kao da je upravo za orgulje sjeo slavni Anđelko Klobučar – izjavio nam je Bašić.

Ako je vjerovati slavnom arhitektu, onda su, što zvuči dodatno nevjerojatno, zadarske Morske orgulje zapravo "divlja gradnja"!?
– Nikad sa Zadranima nisam potpisao ugovor o njihovoj gradnji, pa makar za jednu kunu plus PDV. Nadam se da se nešto slično, ipak, neće ponoviti u Šibeniku – otkriva i nada se Nikola Bašić.

24. travanj 2024 22:31