StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

Vrh Vlade došao u Krešimirov grad vidjeti opremu za nadzor ribolova na plavoj granici: Ni ptica, kamo li brod u krivolovu ne mogu proći neprimijećeni (FOTO)

13. svibnja 2019. - 14:24

Novi sustav nadzora i kontrole ribarstva u Hrvatskoj predstavljan je u ponedjeljak na šibenskoj rivi, a tom je prigodom potpredsjednik Vlade i ministar poljoprivrede Tomislav Tolušić ocijenio kako sustav opreme za nadzor kakav ima Hrvatska teško da imaju druge zemlje.

Na šibenskoj su rivi predstavljeni sustav bespilotnih letjelica, brodovi ribarske inspekcije, ronilice, vozila, steroskopske kamere i ostala oprema za nadzor te potpuno digitaliziran monitoring centra za ribarstvo, što su razgledali i premijer Andrej Plenković, ministar obrane Damir Krstičević, ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac, ministar Tolušić, kao i predstavnici lokalnih vlasti. 

Hrvatska je lider na Mediteranu kada se govori o zaštiti svojih morskih resursa, rekao je Tolušić. 
"U zadnje dvije godine nabavljena je oprema vrijedna 75 milijuna kuna. To su kamere, ronilice, bespilotni sustav šest letjelica koje imaju domet 120 kilometara, a u pogonu mogu biti šest sati pri uvjetima od 40 čvorova vjetra. Pokrivaju cijeli Jadran, a tu su i novi brodovi. To je sve ono što ribarska inspekcija radi da bi zaštitila naše riblje resurse i ribare", naglasio je, dodajući kako je nabava opreme većim dijelom financirana EU sredstvima iz operativnog programa pomorstvo i ribarstvo. 

Tolušić je najavio i daljnju modernizaciju sustava. "Hrvatska je lider kada govorimo o ribarstvu u ovom dijelu Europe, tako da ima razloga da budemo lider i u opremi i nadzoru našeg morskog područja", poručio je. 

Kako je najavljeno, predstavljene bespilotne letjelice će 60 posto vremena biti korištene za nadzor na moru, a ostatak će biti u funkcije protupožarne opreme.

"Iako smo prošle godine investirali preko 20 milijuna kuna u termovizijske kamere po cijelom Jadranu, ovo je dodatna mogućnost da podignemo razinu protupožarne spremnosti", istaknuo je Tolušić.

Mario Rogošić iz Uprave za ribarstvo naveo je da cilj zaštita ribara koji rade legalno te sankcioniranje onih koji krše propise.
Sustavom za nadzor vršit će se analiza rizika za svako plovilo, a temeljem dobivenih podataka i učestalosti prekršaja ići u ciljani inspekcijski nadzor.

"Zadnje godine smo educirali i ovlastili 218 osoba iz drugih služba koje rade na moru i sada očekujemo povećanje inspekcijskog nadzora. Trenutno u Hrvatskoj ima 3.500 gospodarskih ribara, toliko je i malog obalnog ribolova te oko 70 tisuća dozvola se proda za sportski i rekreacijski ribolov", rekao je. 

Pomoćnik ministra poljoprivrede Ante Mišura kaće da će jedan brod iz sustava za nadzor biti u Šibeniku, jedan će privremeno biti u Splitu a potom na Visu, kako bi što brže mogao doći na otvoreno more, a bespilotne letjelice mogu se lansirati u bilo kojem trenutku s bilo koje pozicije.

"Njima možemo snimati cijeli Jadran, a i kopno. Letjelica je šest i mogu pokriti jako veliku površinu i taj sustav može pomoći cijeloj Hrvatskoj, a ne samo inspekciji", naglasio je Mišura.

Uz predstavljanje sustava nadzora i kontrole ribarstva, u Šibeniku se danas i sutra održava i konferencija o ribarstvu, na kojoj će se raspravljati primjerice o stanju resursa i upravljanju malom plavom ribom, kontroli ribarstva, novim trendovima u akvakulturi, financiranju ribarskog sektora, igitalizaciji i razvoju mobilnih aplikacija u ribarstvu, provedbi lokalnih razvojnih strategija te športskom i gospodarskom ribolovu, kao i drugim temama razvoja ribarstva kao strateške gospodarske grane u Hrvatskoj.

19. travanj 2024 06:43