StoryEditorOCM
ŠibenikŽirje otok sreće

Najudaljeniji naseljeni šibenski školj minulog je vikenda „pucao“ od dobrih vibracija: Napunili pijate i čaše za obnovu stare dizalice (FOTO)

12. svibnja 2019. - 17:55

Šibenik ima „Adventuru“, a Žirje - „Proljenturu“! Najudaljeniji naseljeni šibenski školj minulog je vikenda „pucao“ od dobrih vibracija. U organizaciji udruge „Žirje otok sreće“ (ŽOS) održana je druga žirajska „Proljentura“. Manifestacija, kojoj je cilj – osim druženja – bio prikupiti novčana sredstva za obnovu stare žirajske dizalice, namijenjene brodovima. I uspjeli su! Žirjani su, kako su i najavili, napunili pijate, nalili čaše. U jedan su dan prikupili više od deset tisuća kuna. Kad se male (žirajske) ruke slože, sve se može!

- Prije svega, nadamo se da su se svi dobro zabavili. Posebno djeca. Zbog njih sve ovo i organiziramo. Oni su smisao, motiv svih naših težnji i planova. Zbog njih želimo poboljšati uvjete života na Žirju – kazala nam je Sanja Gačanin iz udruge „Žirje otok sreće“.

Na „Proljenturi“ se okupilo dvjestotinjak posjetitelja. Za najmlađe je organiziran dječji kutak s tetama iz vrtića „Osmijeh“, koje su pripremile zabavne igre i nagrade najboljima. Na Žirje je stigao i popularni šibenski mađioničar Milorad Mišković Casper, pa su djeca guštala i u njegovim čarolijama.

- Posebno zahvaljujemo volonterima na terenu, ali i, zaista, divnim tetama – animatoricama iz Dječjeg vrtića „Osmijeh“, što su osmislile odličnu zabavu, koju je upotpunio Casper – ističu iz udruge "Žirje otok sreće".

Na kraju su djeca zaigrala graničare, a i oni su se, kao i stariji, natjecali u potezanju konopa. U seniorskom je natjecanju u potezanju konopa gošće pobijedila ekipa jakih i žilavih Žirajki. Gostoljubivi nisu bili ni muškardini sa Žirja, koji su, također, pokazali dobru fizičku pripremljenost i srušili svoje rivale.

Na „Proljenturi“ je održan i turnir u kartanju, a na njemu su slavili Ante Tonči Roman i Mario Miškić.

Dakako, ništa ne ide - pogotovo u Dalmaciji - bez dobre spize, pića i pisme. A Žirjani su se u tom smislu potrudili u skladu s onom „bolje da ostane, nego da fali“!

- Jeo se juneći rižot, zavrtilo se janje i dva prasca, a za desert smo pripremili domaće fritule! Da trpeza bude bogatija, ukusnija pobrinuli su se naši prijatelji iz Slovenije, ali i žirajski Slovenci. Poslije je pala i pjesma. Zabava je, za one koji se nisu vraćali popodnevnim vaporom sa Žirja, potrajala do kasno u noć – šapnuli su nam Žirjani.

ŽOS-ovcima su u organizaciji druge „Proljenture“ ruku dali i Grad Šibenik, Šibensko – kninska županija, šibenska Turistička zajednica i županijska Lučka uprava. Žirjani su se zahvalili i njima. Uz poruku „vidimo se dogodine, na Proljenturi broj tri!“

26. travanj 2024 23:42