StoryEditorOCM
ŠibenikObnova sakralnih objekata

Novo krovište: nakon obnove katedrale svetog Jakova, a prije toga crkava sv. Dominika, Gospe van grada, sv. Duha i sv. Barbare, na red je došla i šibenska crkva sv. Ivana iz 15. stoljeća<br />  

Piše Joško Čelar
8. svibnja 2019. - 12:17

Nakon obnove katedrale svetog Jakova, koja je trajala više godina, a prije toga crkava sv. Dominika, Gospe van grada, sv. Duha i sv. Barbare, na red je došla i šibenska crkva sv. Ivana iz 15. stoljeća na Trgu Ivana Pavla II.

Pripremni radovi pod paskom konzervatora i s nositeljem obnove, Šibenskom biskupijom, započeli su prije nekoliko mjeseci. Glavni zahvat sada je usmjeren na krovište, njegovu potpunu izmjenu u izvornome obliku, te gotičko-renesansne sakralne građevine. Zahtjevni radovi što ih vodi vodička tvrtka "Keran" potom će se nastaviti i u unutrašnjosti crkve.

 

 

U pratnji katedralnog župnika župe sv. Jakova don Krešimira Mateše i uz asistenciju voditelja gradnje Ivice Roce obišli smo tu lokaciju koju turisti rado fotografiraju "od poda do krova". Upućeni smo kako sve teče prema planu obnove te da će krovište biti dovršeno do ljeta. Radovi u crkvi nakon toga će se nastaviti, gdje će i konzervatori imati više posla u uređenju oltara, skulptura i svodnih uresa. "Keran" je radio i na katedrali, postavljanjem složene armature u unutrašnjosti crkve od poda prezbiterija sve do vrha kupole, te na njezinoj vanjskoj obnovi, nakon što je bila pogođena neprijateljskom granatom u rujanskome ratu 1991.

Crkva sv. Ivana, inače, ističe se nizom znamenitosti i svojim detaljima, posebno zvonikom, najvišim od svih šibenskih crkava u koji je davne 1882. udario grom te ga tada skratio za njegovu piramidu bez koje je i danas.

 

 

Na zvonik je 1648. postavljen veliki sat na mehanički pogon, donesen iz Drniša nakon odlaska Turaka. Oko sata je kameni nizac, koji predstavlja turski uresni motiv. Sat su na sadašnje mjesto postavili šibenski majstori Ivan i Mate Ostojić.

Na gradnji crkve sv. Ivana sudjelovali su graditelji i umjetnici, Nikola Firentinac (kreator kupole katedrale sv. Jakova) i Ivan Pribislavić sa svojim reljefom molitve sv. Ivana s bratimskom braćom na istoimenom brdu nad gradom. Firentinac je u podnožju zvonika izradio renesansni prozor s motivima s katedrale, s raskriljenim anđelom i jaganjcem Božjim.

19. travanj 2024 03:08