StoryEditorOCM
ŠibenikLUDA KUĆA

Bandić i Petrina bore se za vlast na Žirju, a nositelji njihovih lista, dva brata, "pucaju" jedan po drugome; Anton poručuje Ivanu: 'Mani se politike!', a Ivan tvrdi da je Anton oca i majku doveo na štapu kako bi glasali!

28. travnja 2019. - 13:04

Milan Bandić, gradonačelnik Zagreba, i Stipe Petrina, načelnik općine Primošten, danas su zakazali politički dvoboj na neutralnom terenu - Žirju! Na pučinskom otoku, poznatom po legendarnoj topovskoj bitnici u Domovinskom ratu, Petrina i Bandić borit će se za vlast u Mjesnom odboru. Tamo, gdje službeno živi stotinjak žitelja, a za minuli Božić je zabilježeno točno 38 duša.

Ako ste mislili da je tu kraj izbornim apsurdima na otoku Maksima Mrvice, Željka Jerkova i drugih velikih hrvatskih imena, prevarili ste se! Na biralištu u Žirju gledat ćemo i reprizu filmskog evergreena „Kramer protiv Kramera“. Bandićevu listu predvodi Anton Dobra, a Stipinu Antonov brat Ivan! Obojica povratnici iz Sjedinjenih Američkih Država. Ivan je priznati čakavski pjesnik, a Anton prokušani ugostitelj. No, jasno je da bratski odnos nije nalik na skladnu klapsku pismu, karakterističnu za mješovitu klapu, koja postoji na otoku Žirju.

- Vjerujem da će pobijediti naša lista, na kojoj su, osim mene, odreda nestranački ljudi i poznati Žirjani. Ratni heroj Željko Baltić, bivša dekanica Šibenskog veleučlišta Anita Roman Grubišić… Mene su isturili jer sam najbliži oltaru, kao gradski vijećnik. Javili smo se pomalo iz prkosa, nakon što smo vidjeli sastav drugih lista. Naša je lista i odgovor na istinu da Mjesni odbor, praktički, nije funkcionirao posljednje tri godine. Tko nam je glavni konkurent? HDZ. A brat Ivan? On je dobar u kulturnim djelatnostima. Nek se drži toga. Politiku bi trebao ostaviti drugima, sposobnijima – javio nam se Anton Dobra telefonom, izravno iz plodnog, ali zapuštenog žirajskog polja.

Ivan Dobra bio je nešto pomirljiviji.

- Osobno sam želio da na izbore za Mjesni odbor ide jedna, zajednička lista. Po mojem mišljenju trebalo bi donijeti zakon, prema kojemu bi u mjestima s manje od tisuću žitelja obvezno trebala biti samo jedna lista – lista našeg mista. Ovo što se sad događa je luda kuća, apsurd - jasan je Ivan Dobra, nositelj liste Stipe Petrine.

Ivan, ipak, nije izdržao da ne otvori izbornu „vatru“ na brata Antona.

- Ovoga puta nema liste SDP-a, pa je zanimljivo kome će njihovi pristalice dati svoje glasove. Gotovo sam siguran da se neće dogoditi bratska koalicija. Logika je jednostavna. Ako su Milan Bandić i HDZ pod ruku u Zagrebu, ne vjerujem da će biti drugačije na Žirju. Moj brat je, inače, učinio sve da pobijedi. Doveo je i oca i majku na izbore, makar su na štapu! A kad sam ja roditelje zapitao za koga će glasati, pravili su se kao da nisu čuli pitanje. Treba li uopće tome što dodati – "otvorio" nam se Ivan Dobra.

Kad budete čitali ove retke, vjerojatno će se znati rezultati izborne utakmice Milan protiv Stipe ili Kramer protiv Kramera. Dvojbeno je, kako se sprdaju žirajski zajebanti, jedino hoće li, ako pobijedi Milan, Žirje pripojiti Zagrebu, odnosno hoće ili općina Primošten, u slučaju suprotnog ishoda, dobiti svoj naseljeni otok!? Ili je najvjerojatniji nastavak dosadašnje tužne priče, nalik pjesmi „Sušna zikva na školju“. Priči o sve manjem broju otočana i sve manjem broju pristajanja katamarana i trajekta na Žirje, zbog neprimjerenog pristaništa. Ilustracije radi, lani je pedeset dana otok bio odsječen od kopna, a mise za Božić nije bilo jer trajekt s don Rokom zbog bure nije mogao pristati u luku Muna!

25. travanj 2024 08:44