StoryEditorOCM
ŠibenikBIG BROTHER U ŠIBENIKU

Grad Šibenik i Policijska uprava šibensko-kninska ozbiljno se pripremaju za realizaciju zajedničkog projekta videonadzora u gradu: Od Crnice do Vidika 70 nadzornih kamera

Piše Katarina Rudan
26. travnja 2019. - 12:34

Grad Šibenik i Policijska uprava šibensko-kninska ozbiljno se pripremaju za realizaciju zajedničkog projekta videonadzora, odnosno postavljanja, za početak, čak 70 nadzornih kamera u gradu na potezu od Crnice do Vidika. Kamere će, kaže zamjenik gradonačelnika Danijel Mileta, imati trojaku funkciju.

– Jedne bi pokrivale javne površine i javne gradske objekte, kao što su dječja igrališta, plaže i slično, drugi set kamera bit će postavljen na prometnice radi praćenja sigurnosti prometa, a treći na pješačkim koridorima. Centar praćenja bit će u Policijskoj upravi, s tim što će i obučeni djelatnici Grada, komunalni redari, sukladno propisima, imati uvid u snimljene materijale. Za sada je određeno 70 lokacija za postavljanje kamera a još je 30-ak u rezervi, s tim što na jednoj lokaciji mogu biti postavljene i tri kamere – kaže Mileta.

 

 

Grad je sada u fazi izrade cjelokupnog tehničkog projekta postavljanja kamera i njihove komunikacije s centrom, a on bi trebao biti zgotovljen do jeseni.

– Taj projekt će nam "otkriti" i koliko sredstava treba za njegovu provedbu, odnosno koliko će to Grad sve skupa koštati. Nismo se još raspitivali o cijenama, no mogu navesti primjer Grada Zagreba iz 2011. godine kad je na 75 lokacija postavljeno 225 kamera. Zajedno s kontrolnom sobom to je koštalo blizu 20 milijuna kuna. Od tada do danas cijene opreme su dosta pale, ali to isto neće biti zanemariv iznos. Grad je u projekcijama svojeg proračuna za 2012. godinu planirao za tu namjenu 3.000.000 kuna. No, kad budemo imali cjelovit projekt vidjet ćemo koliko će sredstava biti potrebno osigurati da se neka cjelina zatvori – veli Mileta.

 

 

Inače, i u gradskoj upravi i u PU šibensko-kninskoj naglašavaju da cilj postavljanja kamera nije ulaziti u privatnost građana. Naprotiv, ističu, cilj je zaštititi građane i njihovu imovinu od kriminala i vandalizma, a gradske prometnice učiniti sigurnijima, i za vozače i za pješake.

Ključna je sigurnost

– Ovo je hvalevrijedan projekt o kojem smo raspravljali i na Vijeću za prevenciju kriminaliteta grada Šibenika. Podsjetit ću da je inicijativa o postavljanju kamera potaknuta još 2013., no kako se radilo o dosta skupoj opremi malo smo čekali. Danas se visoko kvalitetna oprema ipak može nabaviti po pristupačnijoj cijeni za razliku od prije pet ili šest godina. Grad je taj koji će financirati projekt, a na nama je da preko naše dežurne službe u Operativno-komunikacijskom centru (OKC), koji radi 24 sata, opslužujemo kamere pošto će one biti spojene s centrom – govori načelnik PU šibensko-kninske Ivica Kostanić.

Tako će dežurni na kamerama pratiti što se događa u gradu i ako se uoči vandalizam, kriminal ili prometni prekršaj bit će lakše otkriti počinitelje.

 

 

– Poznato je da više od polovice svjetskog stanovništva živi u gradovima i urbana sigurnost je postala ključno pitanje. Sigurnost gradova ključna je za građane ali i gospodarski razvoj, a izazovi sigurnosti su višestruku: od terorizma, krađa, provala, vandalizma do uništavanja imovine. Sve to na neki način želimo spriječiti u cilju poboljšanja kvalitete života stanovnika te da gradovi budu privlačni i za turiste i gospodarstvenike. A to je zadaća gradova i policije, u ovom slučaju nas i Grada Šibenika – rekao nam je Kostanić i dodao da je to za njega fenomenalan projekt koji ima ogromne prednosti kad se radi o općoj sigurnosti.

– Nemojmo zaboraviti da je Šibenik značajna turistička destinacija i sigurnost je vrlo važan čimbenik. Nadalje, sigurnost prometa je također izuzetno važna. Kamere ćemo postaviti i na raskrižjima, izlazima i ulazima u grad, što je važno za sigurnost i protočnost prometa. Dobro će doći i Gradu radi kontrole prometa u mirovanju, a nama prometa u kretanju. Za bilo koje kazneno djelo ili kriminalni čin, pregledom snimke, na lokaciji, registarskim tablicama ili osobi brže i lakše ćemo otkriti o kome se radi. Naši sugrađani se zaista ne moraju plašiti za svoju privatnosti, jer je njihova privatnost maksimalno zaštićena upravo zbog toga što je centar u Policijskoj upravi. Snimke se ne mogu niti smiju koristiti u bilo koje svrhe, osim po službenoj dužnosti u slučaju kad su isključivo vezane uz kaznena djela, prekršaje, vandalizme i ostale pojave koje nemaju apsolutno nikakve veze s privatnošću građana – poručuje Kostanić.

19. travanj 2024 20:48