StoryEditorOCM
ŠibenikIdeja šibenskog svjetskog putnika

Igra prijestolja: Od ove godine i Šibenik ima turu po mjestima i lokacijama na kojima je snimana mega popularna serija

18. travnja 2019. - 16:23

Šibenski klub putnika smislio je osam zanimljivih izleta kojima nastoji boravak turista u našem kraju produžiti s dva ili tri dana. To su kayaking kroz kanal Svetog Ante i pokraj tvrđave Svetog Nikole, pa kayaking kominiran sa Ziplineom u kanjonu Čikole, safari tura kroz Vranu i pokraj Vranskog jezere, kroz NP Krka, izvor Cetine i crkvu Svetog Spasa, te po prvi put Game of Thrones turu, na mjestima i lokacijama u Šibeniku na kojima je snimana mega – popularna serija.

Sve to – i puno više - prezentirala je ova agencija privatnim iznajmljivačima, vlasnicima hotela, hostela auto – kampova, i agencija te svim drugim zainteresiranim Šibenčanima u klubu 'Azimut'. A njih nije manjkalo...

Šibenik uvjeren je u to Nikola Baraka, vlasnika agencije Hrvatski klub putnika, mora biti polazišna točka svim turistima između Zadra i Šibenika, jer ima dva NP-a, dva UNESCO-va spomenika, a dio parka Vransko jezero je u našoj županiji. Šibenik ima dva aerodroma, pa mi možemo pitati gosta na koji hoće sletjeti, a ne da gvoorimo da nemamo nijedan!' - kazao je Baraka, kojem je trebalo tri godine da složi program za koji je uvjeren da je dobitna kombinacija za domaći turizam.

- U Šibeniku je 2010. bilo 56 iznajmljivača, 2015. ih je 256 a prošle godine 800 na užem dijelu grada. Gosti dolaze, ali ih možemo zadržati jedino kvalitetnom ponudom, na kojoj moramo svi zajedno raditi. Nije dovoljno imati vrhunske restorane, nego i vrhunske izlete. Gosti žele i akciju, žele da im i Instagram gori. Danas se sve vrti po društvenim mrežama, pa kad oni na njima naprave sebi dobru reklamu, prave reklamu i našem turizmu' – kazao je Baraka.

Šime Stipaničev, naš poznati jedriličar, predstavio je nazočnima usluge svoje agencije Archipelago Tours koja u ponudi ima brzo brodske izleta na Kornate. Shvatio je, naime, da na tržištu ne postoji usluga brzog dolaska na Kornate iz Šibenika, pa je investirao u brze gumenjake, kapaciteta 12 ljudi, koji na ulazu u NP Kornati, kod Opata mogu biti za 45 minuta.

'Danas turistima nije problem novac, nego vrijeme, osobito bogatim Skandinavcima, i oni su tu uštedu u vremenu spremni platiti. Oni žele u pet ili šest dana obići cijelu Hrvatsku, pa mi u ponudi imamo i sve ostale hrvatske otoke, po želji turista' – kazao je Stipaničev, uz poruku kako se mora biti prilagodljiv željama klijenata.

Svoju poduzetničko – turističku priču, pored Stipaničeva, ispričao je i Filip Baraka, vlasnik istoimene obiteljske boutique vinarije, čija su izvrsna vina posjetitelji mogli i kušati psoliej obaveznog programa na prigodnoj degustaciji u popularnom šibenskom klubu, a ispred njega su mogli vidjeti i džipove koji goste vode u safari ture po zanimljivim lokacijama. Šibenik treba držati nivo, a to znači držati cijenu.

'Prošle godine sam gledao, cijena apartmana pokraj katedrale, 35 eura. Mislim da to nikome dobra ne može donijeti. Nemojte rušiti cijene, bolje je biti dva dana nepopunjen, nego dugoročno srušiti destinaciju. Prvo se pune oni najbolji kapaciteti, a onda sve ostalo. Radite na kvaliteti, ona će vam donijeti veću cijenu, i budite strpljivi. Svima je bolje iznajmiti na sedam dana, nego da svaka dva dana čistimo apartman. Šibenik ima potencijal. Smatram da tu smještaj ne može biti, u starom dijelu grada, ispod sto eura.' - kazao je Nikola Baraka.

19. travanj 2024 16:45