StoryEditorOCM
ŠibenikCvjetnica u Šibeniku

Mnoštvo vjernika na blagoslovu maslinovih grančica  kojeg je obavio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić na trgu ispred zgrade Županije (FOTO)<br />  

Piše Hina, šibenski.hr
14. travnja 2019. - 14:49

Cvjetnica, nedjelja palmi ili Muke Gospodnje, koja se u Katoličkoj Crkvi slavi kao spomen na Isusov svečani ulazak u Jeruzalem, kada ga je narod pozdravljao palmovim i maslinovim grančicama.

Na misama u crkvama diljem Hrvatske čitaju se i pjevaju odlomci iz Evanđelja koji govore o Isusovoj muci i smrti, a vjernici na blagoslov nose maslinove i palmine grančice. Tako je bilo i u Biskupiji šibenskoj.

U Šibeniku je održana procesija  koju je predvodio šibenski biskup mons. Tomislav Rogić. Susret se počeo blagoslovom maslinovih grančica u 11 sati na trgu ispred Županije, te nastavljen procesijom do katedrale sv. Jakova u kojoj je služena sveta misa.

S današnjom Cvjetnicom počinju dani intenzivne pripreme za Uskrs, najveći kršćanski blagdan.

Običaj vjerničkih povorki s palmovim grančicama nastao je u Jeruzalemu u IV. stoljeću, a u Rimu se prakticira od IX. stoljeća, odakle se raširio po cijeloj Crkvi.

Cvjetnicom počinje Veliki tjedan. On je spomen na posljednje dane Isusova života, njegovu muku i smrt. Posebno se slave Veliki četvrtak, Veliki petak i vazmeno ili uskrsno bdjenje.

Veliki tjedan završava Uskrsom. Uskrsnuće Isusovo u kršćanstvu je temeljna vjerska istina da je Bog-Otac svoga Sina Isusa Krista treći dan uskrisio od mrtvih, odnosno da je Isus umro i uskrsnuo.

Kršćani vjeruju u uskrsnuće od mrtvih i temelje ga na Isusovu uskrsnuću.


 


 

 

26. travanj 2024 03:07