Gledaj i biraj Šibenski osnovci 'uživo' se upoznali s mogućim budućim zanimanjima: Nije sramota variti za plaću od 50.000 kuna!

Gledaj i biraj

Sve mi se čini, bit će od ove dice dobri meštri. Kasne već sigurno uru! – sve nas je nasmijao komentar nekog od kolega dok smo na zoni Podi čekali šibenske osnovce, osmaše, njih dvadesetak, da dođu u posjet proizvodnim šibenskim tvrtkama, i tu na licu mjesta, vide što u životu žele raditi. Ili ne raditi. Pa na vrijeme odustati, i u srednjoj školi upisati nešto drugo.

U "Controlmaticu" ih je tako, čekao Željko Bralić, inženjer elektrotehnike, koji im je pokazao glavni razvodni ormar za bazen, pa ih uputio:
– Evo, budete li inženjeri kao ja, onda ćete ovo čudo s pustim žicama projektirati jedno dva-tri tjedna, budete li dobri meštri kao moji kolege elektrotehničari Davor Deljac i Jakov Arambašić, onda ćete ga nekoliko tjedana slagati, a ako nećete ni to, onda možete na bazenu ugrađivati pločice – kratko im je i jasno objasnio Željko, koji je i sam nekoliko godina kao profesor predavao u srednjoj školi.

I kazao kako za projektanta mogu najlakše preko matematičke gimnazije, na FER i FESB, a do diplome meštra nakon tri ili četiri godine u srednjoj tehničkoj školi. A pravih radnika uvijek fali, i za prave uvijek ima mjesta, takvi lako svugdje nađu posla – kazao je Željko mišljenje i vlasnika tvrtke Ivana Kulušića.

U njega je od 20-ak radnika njih 15 raznih tehničkih struka, a samo njih pet je u administraciji, uredskim poslovima.

Gledaj i biraj

U svakom slučaju, za djecu i njihove profesore, bio je ovaj izlet, što su ga, kako nam je kazao direktor Poda Jakov Terzanović, organizirali zajedno sa Zavodom za zapošljavanje i CISOK-om – Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri – pun pogodak.

– Jedna grupa je išla s nama na Pode, drugu smo vodili u Poduzetnički inkubator, treća je išla u hotel "D-Marin" i njihovu marinu, brodomehaničari i brodostrojari, jedni su išli i u Volkswagen servis, jedna grupa u Opću bolnicu Šibenik, oni koji žele ići u medicinske sestre, a ovi koje žele u kozmetičare, frizere, pedikere su išli u wellness centar Šubićevac i frizerski salon "Kapeli" – kazao nam je Terzanović.

A djece je na Podima bilo iz svih gradskih osnovnih škola – "Faust Vrančić", "Meterize", "Brodarica". Što ih zanima? Naravno, računala... Pa je tako, ovaj računalni dio posla, programiranje najzanimljivije bilo Angelu Miletiću. A njegovu kolegi Luki Jelači, zanimljivija je ekonomija – on bi, veli, radije vodija posal! Softverski dio, programerstvo najzanimljvije je i Tinu Jurlinu, IT sektor.
Znaju djeca znanje, ne treba ih puno usmjeravati. Franko Ljubić zna da želi bit elektrotehničar i zna koju srednju školu za to mora upisati, i koji faks završiti. I super mu je što su ih doveli na Pode kako bi to sve skupa i uživo vidjeli.

A pored "Controlmatica" i "obrade voda", elektrike i elektronike, mogli su ne samo vidjet metalce, nego i čuti riječi prokuriste IDS-a Mate Mioča. Kako danas, u 21. stoljeću nije nužno bit loše zavarivač, cjevar, bravar... I da ljudi koji rade na takvim poslovima mogu jako dobro živjeti i steći nekakav kapital za budućnost. Ne moramo nužno svi biti doktori i inženjeri, nismo svi predoređeni ni rođeni za to!

Kontrola rendgenom

– Ova ekipa koju vidite oko sebe je zadnjih šest godina radila u Johannesburgu u JAR-u, gdje smo gradili dvije najveće termocentrale na svijetu. Instalirana snaga jedne takve termoelektrane je 4,8 GW, što znači da u dvije stane cijela električna proizvodnja Hrvatske. Imali su priliku i naučit nešto o drugim kulturama tamo, i jako dobro zaraditi – kazao je Mioč. To se prvenstveno odnosi na zavarivanje, koje je cijela jedna znanost.

– Možda niste znali, ali svaki ovaj var se ispituje rendgenom, kao kad slomite nogu! – govorio je Sinjanin Mate dok su ga osnovci slušali otvorenih usta.

– Iza svakog vara slijedi čitav niz izvještaja, i svaki od njih ima svoj broj, svoje ime i prezime. I za sto godina, u jednom će se katalogu moći pročitati da ga je "taj i taj" zavario 2019. godine, ovdje u Hrvatskoj. Bez obzira što će ova cijev odavde s Poda otići u neku drugu državu, diljem svijeta.

– A što znači dobro zaraditi?

– Evo, ovaj varilac dok je radio u Africi, imao je plaću 50 tisuća kuna. Dakle, nije sramota biti zavarivač. To je jedno zanimanje s kojim možete postići jako puno u životu. Ali, neki će možda biti i inženjeri, dobri strojari, tehnički crtači. Ja bih volio da za desetak godina vidim neke od vas ovdje, da radimo zajedno – kazao je Mioč, poručivši da su im vrata IDS-a uvijek otvorena, ako ih bilo što bude zanimalo.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Pomozimo Frani Kneževiću Dramatična priča mladog Šibenčanina: Imam 32 godine i noćni ormarić pun lijekova. Dišem s 20 posto kapaciteta pluća, noge me više ne slušaju...Ipak, ne pada mi na pamet odustati od bitke za život, prije svega zbog mojeg petogodišnjeg sina

Dramatična priča mladog Šibenčanina: Imam 32 godine i noćni ormarić pun lijekova. Dišem s 20 posto kapaciteta pluća, noge me više ne slušaju...Ipak, ne pada mi na pamet odustati od bitke za život, prije svega zbog mojeg petogodišnjeg sina
- Imam 32 godine i noćni ormarić pun lijekova. Dišem s 20 posto kapaciteta pluća, noge me više ne slušaju...Ipak...
Dramatična priča mladog Šibenčanina: Imam 32 godine i noćni ormarić pun lijekova. Dišem s 20 posto kapaciteta pluća, noge me više ne slušaju...Ipak, ne pada mi na pamet odustati od bitke za život, prije svega zbog mojeg petogodišnjeg sina

Caritas je mnogim Šibenčanima jedini spas Dramatična ispovijest naše sugrađanke koja se već deset godina hrani u Pučkoj kuhinji: Radila sam četvrt stoljeća u TLM- u i poslije rata završila na birou. Kako preživjeti s 1500 kuna?

Dramatična ispovijest naše sugrađanke koja se već deset godina hrani u Pučkoj kuhinji: Radila sam četvrt stoljeća u TLM- u i poslije rata završila na birou. Kako preživjeti s 1500 kuna?
- Draga gospođo, da nije Caritasove pučke kuhinje ne znam kako bi živjeli! Neimaština me dotjerala na ova vrata....
Dramatična ispovijest naše sugrađanke koja se već deset godina hrani u Pučkoj kuhinji: Radila sam četvrt stoljeća u TLM- u i poslije rata završila na birou. Kako preživjeti s 1500 kuna?