StoryEditorOCM
ŠibenikGledaj i biraj

Šibenski osnovci 'uživo' se upoznali s mogućim budućim zanimanjima: Nije sramota variti za plaću od 50.000 kuna!

12. travnja 2019. - 11:19

Sve mi se čini, bit će od ove dice dobri meštri. Kasne već sigurno uru! – sve nas je nasmijao komentar nekog od kolega dok smo na zoni Podi čekali šibenske osnovce, osmaše, njih dvadesetak, da dođu u posjet proizvodnim šibenskim tvrtkama, i tu na licu mjesta, vide što u životu žele raditi. Ili ne raditi. Pa na vrijeme odustati, i u srednjoj školi upisati nešto drugo.

U "Controlmaticu" ih je tako, čekao Željko Bralić, inženjer elektrotehnike, koji im je pokazao glavni razvodni ormar za bazen, pa ih uputio:
– Evo, budete li inženjeri kao ja, onda ćete ovo čudo s pustim žicama projektirati jedno dva-tri tjedna, budete li dobri meštri kao moji kolege elektrotehničari Davor Deljac i Jakov Arambašić, onda ćete ga nekoliko tjedana slagati, a ako nećete ni to, onda možete na bazenu ugrađivati pločice – kratko im je i jasno objasnio Željko, koji je i sam nekoliko godina kao profesor predavao u srednjoj školi.

I kazao kako za projektanta mogu najlakše preko matematičke gimnazije, na FER i FESB, a do diplome meštra nakon tri ili četiri godine u srednjoj tehničkoj školi. A pravih radnika uvijek fali, i za prave uvijek ima mjesta, takvi lako svugdje nađu posla – kazao je Željko mišljenje i vlasnika tvrtke Ivana Kulušića.

U njega je od 20-ak radnika njih 15 raznih tehničkih struka, a samo njih pet je u administraciji, uredskim poslovima.

Gledaj i biraj

U svakom slučaju, za djecu i njihove profesore, bio je ovaj izlet, što su ga, kako nam je kazao direktor Poda Jakov Terzanović, organizirali zajedno sa Zavodom za zapošljavanje i CISOK-om – Centrom za informiranje i savjetovanje o karijeri – pun pogodak.

– Jedna grupa je išla s nama na Pode, drugu smo vodili u Poduzetnički inkubator, treća je išla u hotel "D-Marin" i njihovu marinu, brodomehaničari i brodostrojari, jedni su išli i u Volkswagen servis, jedna grupa u Opću bolnicu Šibenik, oni koji žele ići u medicinske sestre, a ovi koje žele u kozmetičare, frizere, pedikere su išli u wellness centar Šubićevac i frizerski salon "Kapeli" – kazao nam je Terzanović.

A djece je na Podima bilo iz svih gradskih osnovnih škola – "Faust Vrančić", "Meterize", "Brodarica". Što ih zanima? Naravno, računala... Pa je tako, ovaj računalni dio posla, programiranje najzanimljivije bilo Angelu Miletiću. A njegovu kolegi Luki Jelači, zanimljivija je ekonomija – on bi, veli, radije vodija posal! Softverski dio, programerstvo najzanimljvije je i Tinu Jurlinu, IT sektor.
Znaju djeca znanje, ne treba ih puno usmjeravati. Franko Ljubić zna da želi bit elektrotehničar i zna koju srednju školu za to mora upisati, i koji faks završiti. I super mu je što su ih doveli na Pode kako bi to sve skupa i uživo vidjeli.

A pored "Controlmatica" i "obrade voda", elektrike i elektronike, mogli su ne samo vidjet metalce, nego i čuti riječi prokuriste IDS-a Mate Mioča. Kako danas, u 21. stoljeću nije nužno bit loše zavarivač, cjevar, bravar... I da ljudi koji rade na takvim poslovima mogu jako dobro živjeti i steći nekakav kapital za budućnost. Ne moramo nužno svi biti doktori i inženjeri, nismo svi predoređeni ni rođeni za to!

Kontrola rendgenom

– Ova ekipa koju vidite oko sebe je zadnjih šest godina radila u Johannesburgu u JAR-u, gdje smo gradili dvije najveće termocentrale na svijetu. Instalirana snaga jedne takve termoelektrane je 4,8 GW, što znači da u dvije stane cijela električna proizvodnja Hrvatske. Imali su priliku i naučit nešto o drugim kulturama tamo, i jako dobro zaraditi – kazao je Mioč. To se prvenstveno odnosi na zavarivanje, koje je cijela jedna znanost.

– Možda niste znali, ali svaki ovaj var se ispituje rendgenom, kao kad slomite nogu! – govorio je Sinjanin Mate dok su ga osnovci slušali otvorenih usta.

– Iza svakog vara slijedi čitav niz izvještaja, i svaki od njih ima svoj broj, svoje ime i prezime. I za sto godina, u jednom će se katalogu moći pročitati da ga je "taj i taj" zavario 2019. godine, ovdje u Hrvatskoj. Bez obzira što će ova cijev odavde s Poda otići u neku drugu državu, diljem svijeta.

– A što znači dobro zaraditi?

– Evo, ovaj varilac dok je radio u Africi, imao je plaću 50 tisuća kuna. Dakle, nije sramota biti zavarivač. To je jedno zanimanje s kojim možete postići jako puno u životu. Ali, neki će možda biti i inženjeri, dobri strojari, tehnički crtači. Ja bih volio da za desetak godina vidim neke od vas ovdje, da radimo zajedno – kazao je Mioč, poručivši da su im vrata IDS-a uvijek otvorena, ako ih bilo što bude zanimalo.

25. travanj 2024 06:59