StoryEditorOCM
ŠibenikVAtreno proljeće

Tek je travanj, a vatrogasci imaju pune ruke posla- najviše zbog nesavjesnih poljoprivrednika; 'Najlipše' gori kad je bura

Piše Katarina Rudan
4. travnja 2019. - 10:50

U prva tri mjeseca ove godine vatrogasci JVP Šibenik imali su ukupno 136 vatrogasnih intervencija, od kojih 66 požara otvorenog prostora. Gasili su i 12 požara na stambenim objektima, šest na gospodarskim, pet na prometnim sredstvima, dva dimnjaka, jednog električnog stupa, osam kontejnera za smeće te jedan požar u kategoriji "ostalih".

– Također smo imali osam tehničkih intervencija u prometnim nesrećama, na objektima 13, dvije na otvorenom prostoru te četiri intervencije spašavanja života. Na poziv smo izišli na sedam događaja, ali nije bila potrebna intervencija. Ukupni troškovi intervencija u prva tri mjeseca iznose 325.000, a lani u istom razdoblju su bili 72.000 kuna – referirao nam je zapovjednik JVP Šibenik Volimir Milošević.

U istom razdoblju prošle godine bilo je dvostruko manje intervencija, ukupno 75, od čega 17 požara na otvorenom prostoru, deset požara na privatnim i gospodarskim objektima, sedam požara dimnjaka, 11 kontejnera, petnaestak tehničkih intervencije te ostale intervencije, među kojima i osam asistencija službi Hitne pomoći kod spašavanja života.

Neslavni rekord

Inače, po broju požara na otvorenom u prvom kvartalu ove godine prednjače Šibensko-kninska i Splitsko-dalmatinska županija, a do njih najčešće dolazi zbog nepažnje prilikom radova u poljima i paljenja biljnog otpada, pa često vatra izmakne kontroli. Na oprez i obvezu prijave paljenja vatre na otvorenom najbližoj vatrogasnoj postrojbi ili DVD-u, upozorava i zapovjednik Milošević te poziva građane da vatru ne pale tijekom vjetrovitog vremena i bez kontrole, te podsjeća da od 1. lipnja paljenja na otvorenom više ne smije biti.

Što se tiče organiziranosti, financiranja i opremljenosti šibenske javne vatrogasne postrojbe, značajnijih promjena u odnosu na prošlu godinu nema. U ovoj najstarijoj i po broju zaposlenih najvećoj profesionalnoj vatrogasnoj postrojbi na području Šibensko-kninske županije zaposleno je 56 vatrogasaca.

– Prema Planu i procjeni ugroženosti od požara Grada Šibenika, koji definira veličinu profesionalne vatrogasne jedinice i dobrovoljnih vatrogasnih društava, naša bi postrojba trebala imati 62 operativna vatrogasca. Dakle, nama fali šest, što je više od pola jedne smjene pošto se radi u turnusnom sustavu 12-24. Debelo osjetimo nedostatak tih šestero ljudi, posebno na intervencijama u kojima svaki čovjek više znači puno. Međutim, zbog nedostatka financijskih sredstava ne možemo zapošljavati nove ljude. Zapošljavamo jedino u slučaju kad neki vatrogasac ode u mirovinu ili napusti službu, tako da broj ukupno zaposlenih ostaje isti – kaže Milošević.

Stiže navalno vozilo

Proračun JVP Šibenik za ovu godinu iznosi oko 10,5 milijuna kuna. Grad Šibenik iz svojeg proračuna izdvojit će 2.550.000 kuna, a ostali iznos dobivaju iz državne blagajne i decentraliziranih sredstava. S obzirom na to da JVP Šibenik na intervencije ide i izvan administrativnog područja grada Šibenika, s nekim susjednim jedinicama lokalne samouprave imaju potpisan sporazum o sufinanciranju, ali to nisu neki veliki iznosi.


– U ukupnom iznosu ovogodišnjeg proračuna je i oko 300.000 kuna koje sami zaradimo pružajući usluge građanima. Dakle, to su naši vlastiti prihodi koje trošimo za nabavu vatrogasne opreme koju je neophodno obnavljati. Troškovi ne nastaju samo kad se oprema koristi neposredno na intervencijama, već i za njezino redovito održavanje kako bi bila ispravna i u funkciji kad zatreba – ističe Milošević.

Po pitanju opremljenosti kaže da mogu biti zadovoljni i da protupožarnu sezonu dočekuju spremni. Raspolažu sa 16 vatrogasnih vozila različitih tipova i namjene, a nadaju se da će u što skorije vrijeme dobiti i novo navalno vozilo, koje je u državnom programu nabave nove opreme za hrvatsko vatrogastvo.

20. travanj 2024 01:43