StoryEditorOCM
ŠibenikPRIZIVAJU USKOK

Radnice Revije traže od države da se odrekne potraživanja: 'Od 56 tisuća, koliko su mi dužni, dobila sam 17'

2. travnja 2019. - 16:21

- Prije dva tjedna smo uputili pisma ministrima Goranu i Zdravku Mariću. Tražimo da se država odrekne potraživanja u korist bivših radnica Revije. Ako ne može u cijelosti, onda barem djelomično, za iznos osam neisplaćenih plaća. To bi im bila velika materijalna i moralna satisfakcija, kao žrtvama stečaja – kazao je pred Trgovačkim sudom u Šibeniku Vedran Uranija, opunomoćenik dijela radnica Revije i pravni povjerenik Saveza samostalnih sindikata Hrvatske.

Stečajni postupak poznate šibenske tekstilne tvrtke je, i ptice na grani znaju, najdulji u povijesti Hrvatske. Otvoren je još daleke 2001. godine, a radnice su jedinu isplatu zaostalih plaća dobile još prije šest godina. Tada im je isplaćeno 3,3 milijuna kuna ili četvrtina potraživanja. Dogodilo se to nakon prodaje upravne zgrade Revije na šibenskoj rivi.
Nekadašnje zaposlenice Revije odlučile su se na novi javni istup, s obzirom da će se za mjesec dana, 2. svibnja, na novoj - vjerovali ili ne - dvadeset i drugoj licitaciji naći Revijina imovina.

- Nijedan se kupac još nije javio, što je pomalo iznenađujuće – tvrdi Uranija, uz napomenu da je imovina, koja je bila procijenjena na vrijednost od 20 milijuna kuna, sada ponuđena na prodaju za šest milijuna kuna.

Potraživanja države iznose 65 milijuna kuna, a Uranija i bivše radnice traže da se Ministarstvo financija i Ministarstvo državne imovine odreknu 9,7 milijuna kuna, kako bi se podmirila njihova potraživanja.

- Mi se osamnaest godina hvatamo za slamku spasa. A tražimo samo ono što smo zaradili. Ništa više. Od 56 tisuća kuna, koliko su mi dužni, dobila sam tek 17 tisuća. Naš idući korak će biti traženje prava i obeštećenja preko Ustavnog suda – najavila je Jadranka Košarić, nekadašnja radnica Revije.

Radnicama je nevjerojatno je da svih ovih godina nije prihvaćena nijedna ponuda za kupnju Revije. A bilo ih je dovoljno.

- Mi i dalje ne znamo što je u minulom razdoblju radio Ivan Rude, stečajni upravitelj. Gdje su ti novci!? Ako je USKOK mogao ući u Uljanik, mi ih pozivamo da ponovno aktiviraju istragu oko Revije. Imali bi što naći – oštro je poručila Jadranka Košarić.

Desetak bivših djelatnica Revije i njihov opunomoćenik, pravni povjerenik SSSH Vedran Uranija najavili su pred šibenskim sudom da će se obratiti i premijeru Plenkoviću.

- Do kraja tjedna, prije idućeg ročišta, poslat ćemo pismo premijeru da pledira kako bi se donijela odluku o odricanju potraživanja. Odluku, koja, to moram naglasiti, neće ići na štetu državnog proračuna - završio je Uranija.

20. travanj 2024 12:10