StoryEditorOCM
ŠibenikPokušaj revitalizacije

Projekt vrijedan 15 milijuna kuna: Može li Mala loža ponovno postati jedno od najvažnijih i najživopisnijih mjesta u Šibeniku?

Piše Grad Šibenik
29. ožujka 2019. - 14:58

Projekt Recolor (Reviving and EnhanCing artwOrks and Landscapes Of the AdRiatic) predstavljen je danas na Maloj loži. Projekt su predstavili gradonačelnik Željko Burić, dekan Veleučilišta u Šibeniku Ivan Malenica te pročelnik Upravnog odjela za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj Petar Mišura.

Projekt Recolor ukupno je vrijedan 15 milijuna kuna u kojem sudjeluje Veleučilište u Šibeniku zajedno s partnerima iz talijanske regije Emilio Romagna, gradova Campobassa, Urbania, Cividela, Zadar i Labin te Sveučilištem u Bologni.

Ukupna vrijednost ovog projekta za Veleučilište u Šibeniku je 1.5 milijuna kuna u sklopu kojeg će u suradnji s Gradom Šibenikom osmisliti sadržaje na trgu Male lože.

„Grad Šibenik ulaže izniman trud kako bi različitim projektima i programima revitalizirao staru gradsku jezgru. Jedan od takvih projekata je i Recolor, čiji je nositelj šibenskog Veleučilište, a kojim nastojimo na Malu ložu vratiti sadržaj i ponudu po kojoj je nekoć taj trg bio prepoznatljiv.“, kazao je gradonačelnik Željko Burić.

Dekan Malenica istaknuo je kako je Mala loža nekoć bila vrlo važno i živahno mjesto trgovine te će se projektom razviti alati i strategije kako izraditi novi turistički proizvod temeljen na kulturno-povijesnoj baštini.

„Aktivnostima projekta Recolor revitalizirat će se nekada živopisni i značajni trg za stanovnike Šibenika s ciljem diversifikacije i promocije turističkih proizvoda i usluga, te poboljšanjem kvalitetne turističke ponude.“, kazao je Malenica.

Petar Mišura, pročelnik UO za gospodarstvo, poduzetništvo i razvoj izrazio je zadovoljstvo što se VUŠ uključio u ovaj projekt te tako postao aktivnim sudionikom složenog procesa revitalizacije stare gradske jezgre.

Opći cilj projekta Recolor je poboljšati i unaprijediti turistički potencijal urbanih i prirodnih krajobraza u Hrvatskoj i Italiji, koji često nisu u potpunosti iskorišteni i još nisu uključeni u tradicionalna turistička djelovanja.  Recolor je inovativan u svojoj sposobnosti da se istovremeno bavi i prirodnom i kulturnom baštinom. Projekt će promovirati relevantne i manje poznate umjetničke radove, kreirati specifične itinerere za obilazak postojećih krajolika koji su prikazani, razvijati nove turističke ponude i promicati sezonsko prilagođavanje turističkog toka. Na taj način projekt RECOLOR namjerava pridonijeti diverzifikaciji turističkih proizvoda i usluga, te poboljšati kvalitetu turističke ponude pod općom vizijom održivog i odgovornog turizma.

26. travanj 2024 12:56