StoryEditorOCM
ŠibenikGRAFITNO OPSADNO STANJE

Frka neviđena se digla zbog šibenskih 'zvezdarija': Betonska boja jača od 'Delija'

29. ožujka 2019. - 13:43

Šibenik je u opsadnom stanju. Frka neviđena! Krešimirov je grad bio tema dana – jučer – prekjučer svi su živi portali, lokalni i oni što ih lokalni zovu "nacionalni", objavili vijest o neviđenoj diverziji na Meterizama.

Što diverziji, provokaciji! Pod zaštitom mraka "nepoznat" je netko crvenom piturom – crvenom, molim vas – išpricao na ćirilici(!) subverzivne parole što ih pristojan stanovnik grada pod Šubićevcom teško može i zamisliti, a kamoli na "petunu" uživo vidjeti – "Delije", "Delije Sever", "Zvezda je život, a sve drugo sitnice", pa četiri ćirilična C, odnosno latinična S.


Šibenik ovo ne pamti – vrištali su naslovi s portala – klikajte, klikajte, samo klikajte – a u potjeru za nepoznatim počiniteljima uključila se i policija. Jake snage MUP-a – falilo je još samo da se digne Zbor narodne garde, pa da sintagma iz rata bude potpuna – dvoja kola s "rotirkama", plave bluze s reflektirajućim natpisima "Policija" na svim slikama. Sve je svoje efektive digao odmah i Grad Šibenik, komunalne službe.

Direktor "Zelenoga grada" Novica Ljubičić dignut je valjda iz kreveta, po stoti put proklinjući sebe i svoj brzopleti jezik, kada je rekao da će se njegova firma, a ne privatna, baviti čišćenjem grafita. Za koje strojeve još nije kupio. Pa njegovi marni djelatnici sada moraju umjesto da ih čiste, grafite prefarbati drugom bojom, da se ne vide.

Ne valja...

- Kojom, šefe - pitao je vjerojatno marni trudbenik. - Ne valja ova bila, slabo ostaje, ono se Zvezda jopet vidi. Ki da nismo ništa radili!

- Uzmite onu za beton, sivu, zamrčite, vragu briga. Glavno da se ne vidi! - odgovarao je vjerojatno tako ili nešto slično šef s druge strane.

Ni Miro Lucić, pročelnik komunlanog odjela Grada Šibenika, ne vidi ure kad će više u penziju – sitno broji – i predati vlast mladom Anti Nakiću: Kali se, sinko, i zanat peci. Stvar je osjetljiva. Ćirilica. Vidiš da je u svim medijima. Triba to otrat šta prije. Da ne bi neko reka brzi ste kad triba "naše" brisat, za "Za dom spremni" i 27. slovo abecede, sa ili bez "uva". Sad kad triba njihova, sad vas nema nigdi! Znači da van ne smeta! Zato Novica briše Zvezdu i s trafostanice. Nije više problem ni tuđeg vlasništva – to je od "Elektre", što ima grad s tim - niti se pita ko će platiti.

Samo briši. Ali, nisu portali ni s tim zadovoljni. Eto, odmah je nakon toga uslijedila kritika da su napravili više štete nego koristi. Pa, kud bojom za beton, pitaju se esteti. Falili ste nijansu, poručuju. A iz "Zelenoga grada" odgovaraju, to je samo za prvu ruku. Popravit ćemo. Pa s portala opet zovu. Vruća tema ne pušta se da se ohladi. A zašto niste pripiturali i pothodnik, tamo piše "Zvezda je život, ostalo sitnice"? Nitko nam nije javio, veli Novica. Evo, trčemo. Pa kad su i to izmrčili, onda novo pitanje. "A zašto ste samo tu parolu izmrčili, zašto niste i sve ostale. Ostalo vam je "Ubi Srbina" na ćirilici. E, jebi ga sada...

Ispada da u ovom gradu smetlari ne bi trebali ništa raditi nego čistiti žvrljotine. A zamislite tek Zagreb. Di bi oni stigli kad bi padali u afan zbog svake črčkarije. I davali na važnosti svakoj budali koja se s dvadeset kuna, koliko košta doza auto-laka, domogne pet minuta medijske slave. Koliko bi tek njima policajaca tribalo? "Vidiš, ovo san ti ja", vjerojatno pokaziva nepoznati počinitelj sav ponosan, i "šera" s ekipom priko mobitela.

Nije ovo 1941.

Danas je to drugačije nego devedestih godina kada je moj prika iz Vinkovaca nosio u novčaniku tekst, sav ponosan, izišao je u novinama. Kratka vijest u crnoj kronici: "Pijan konobaru slomio vilicu. Odbio ga poslužiti!"
- To sam ti ja. Gost! A ne konobar! Heroj, a ne zločinac!


Kad uđeš u pogrešan vlak, onda su sve stanice krive. Malo previše svi skupa dajemo na važnosti potpuno nevažnim osobama i događajima. Grafiti? E, pa šta! Zvezda? E, i? Šta s njom? Nogometni klub, ko i svaki drugi. Ćirilica? E, pa? Da ih se ignoriralo, drugi put im ne bi napamet palo šarati. Ovako, zvuči kao poziv da opet ispadnu važni i bitni. Da se njima još jednom bave mediji, policija i politika. Triskamo vjetar, solimo more, ili što bi rekao jedan naš poznati bivši političar, muzemo jarca u rešeto.

Pusti plavci i pusta konjica za ništa, a sutra kad ih budemo trebali negdje gdje će spašavati živote i imovinu, neće ih biti, jer će se baviti...zdarijama. Isto ko i škovacini. Dajte, ljudi, čistite grad, imamo dovoljno smeća po ulicama, ne moramo se još baviti i time što je tko našarao na zidovima. Vrijeme je da svi malo ohladimo.

Pa nije ovo 1941. da hvatamo ilegalce! Sad se, u to ime, predlaže još jedna i to najveća...zdarija. Da se postave kamere na javne površine, videonadzor, dronovi. Da bi bilo - što? Isto kao i sa zabranom ispijanja alkohola na javnim površinama, da bi se pravili da ne vidimo. Dajte, gospodo, ako već imamo novaca, odnosno ako ih Grad ima, za bacanje, onda dajte subvenciju dici koja idu u privatne vrtiće. Punu, a ne samo ovih 200 kuna što ste najavili, povećajte socijalu, dajte koju kunu više sirotinji koja ne može platiti račune za struju i vodu...

24. travanj 2024 14:07