StoryEditorOCM
ŠibenikNa prostoru Očnog dispanzera

Dnevnoj bolnici u Šibeniku 'udareni' temelji; Doznajte koje pogodnosti ona donosi pacijentima, ali i medicinskom osoblju

Piše Katarina Rudan
26. ožujka 2019. - 20:08

U krugu županijske Opće bolnice Šibenik u tijeku su građevinski radovi na izgradnji zgrade dnevne bolnice na lokaciji i u gabaritima na kojima je bio Očni dispanzer.

Zgrada dispanzera, koja je bila u derutnom stanju, srušena je, a na podizanju novog zdanja na tri etaže, ukupne površine oko 1200 metara četvornih, radi splitska građevinska tvrtka "Tromont".

 

 

– Radovi na projektu, koji se u potpunosti financira iz europskih izvora, teku prema planu. Trenutačno se izvode građevinski radovi na objektu dnevne bolnice oftalmologije, dermatologije i plastične kirurgije. Također, izvode se građevinski radovi na trafostanici te uređuje prostor za uređaj za magnetsku rezonanciju (MR) u podrumu Poliklinike. Adaptaciju izvodi splitska tvrtka "Deltron", a radove na trafostanici "Ramić Trade", također iz Splita. Kao što je poznato, natječaj za "magnet" je proveden, ugovor potpisan i uređaj stiže početkom travnja – kaže dr. Sanja Jakelić, ravnateljica županijske Opće bolnice.

Europski novac

Podsjetimo, za realizaciju projekta dnevne bolnice šibenskoj Općoj bolnici dodijeljeno je nepovratno 46 milijuna iz Europskog fonda za regionalni razvoj, u okviru "Projekta poboljšanja pristupa dnevnim bolnicama i jednodnevnim kirurgijama". Radovi na izgradnji dnevne bolnice stajat će oko 18 milijuna kuna, uređaj za magnetsku rezonanciju vrijedan je oko osam milijuna kuna, dva milijuna košta adaptacija prostora za magnetsku rezonanciju, gradnja nove trafostanice oko pet milijuna kuna, a ostatak novca utrošit će se za nabavu opreme za dnevnu bolnicu.

 

 

– Nakon realizacije projekta, što očekujemo krajem godine, smanjit ćemo broj prijema na akutne bolničke odjele naše bolnice kroz unapređenje postojećih i uvođenje novih usluga dnevne bolnice i jednodnevne kirurgije odjela oftalmologije i dermatologije. Pojednostavljeno kazano, smanjit ćemo listu čekanja za operacije u jednodnevnoj kirurgiji iz spomenutih područja, otvorit će se dnevna bolnica dermatologije za liječenje pacijenata fototerapijom, povećat ćemo broj pacijenata u dnevnoj bolnici, a istodobno smanjiti broj hospitaliziranih, koji će, uostalom, brže i na kućni oporavak, smanjit će se i rizici koji nastaju nakon operativnih zahvata. Velike su prednosti i za kolege liječnike i ostalo medicinsko osoblje koje će raditi u novoj, modernoj zgradi s vrhunskim, tehnološki najnaprednijim medicinskim uređajima i opremom – kazala je dr. Jakelić.

18. travanj 2024 11:25