StoryEditorOCM
ŠibenikKaprije

Od iduće godine trajekti će pristajati na otok u šibenskom arhipelagu bez obzira koliko jako puhalo; Gradit će novo pristanište dugo 55 metara vrijedno 11 milijuna kuna

20. ožujka 2019. - 15:49

Stanovnici otoka Kaprija od sljedećeg ljeta imat će bolju prometnu povezanost sa Šibenikom i drugim otocima. To će im osigurati novo pristanište koje do tada treba biti izgrađeno, a na njemu će trajekti moći pristajati neovisno o tomu puše, i koliko jako, bura ili jugo.

Naime, novo pristanište imat će dublji gaz, pa će tom brodskom linijom moći ploviti i drugačiji tipovi trajekata osim dosadašnje tzv. šlape koja je „plitka“ te je stoga više podložna utjecaju vjetra.

Novo pristanište na Kapriju projekt je Lučke uprave Šibensko-kninske županije. Bit će dugačko 55 metara te će imati površinu od 330 metara četvornih. Riječ je o investiciji vrijednoj 11 milijuna kuna, od čega je 9,3 milijuna, odnosno 85 posto osigurano iz fondova Europske unije, dok će 1,6 milijuna kuna biti osigurano iz državnog proračuna.

- Osim dubljeg gaza ovo pristanište će imati i dvostruke rampe te će se ovisno o vjetrovima moći pristajati s obje strane. Tako će ubuduće na državnoj liniji Zlarin-Obonjan-Kaprije-Žirje moći ploviti i drukčiji trajekti od „šlapa“ koje imamo danas i kojima jači vjetrovi predstavljaju problem u plovidbi i pristajanju – rekao je ravnatelj županijske Lučke uprave Željko Dulibić

Također, dodao je kako sama Lučka uprava u sufinanciranju sudjeluje tek s 0, 4 posto od ukupnog iznosa, to jest sa svega 43 000 kuna, no spremna je i više novca izdvojiti ukoliko bude potrebno. Jer, podsjeća, Dulibić cijene građevinskih radova u posljednje vrijeme osjetno su porasle, pa bi i gradnja kaprijskog pristaništa mogla biti skuplja u odnosu na procijenjenu vrijednost. A tu razliku, kazao je Dulibić, Lučka će uprava podmiriti novcem iz svoje blagajne.

-Provedba projekta počela je lani u listopadu i traje 24 mjeseca, odnosno do listopada 2020., od čega će sami građevinski radovi trajati godinu dana. Trenutačno pripremamo natječaj za izvođača radova, sve u dogovoru s resornim Ministarstvom pomorstva, prometa i infrastrukture te Središnjom agencijom za financiranje i ugovaranje programa i projekta Europske unije (SAFU). Nadam se da će do kraja mjeseca biti raspisan natječaj, što znači da bi krajem proljeća, odnosno početkom ljeta sljedeće godine pristanište bilo završeno – zaključio je Dulibić i dodao kako je jedan od uvjeta prihvaćanja ovog projekta bila izgradnja prometnice koja bi središte otoka povezivala s novim pristaništem koje je udaljenije od starog za 700 metara. A tu je obvezu preuzeo Grad Šibenik kojemu Kaprije administrativno i pripada.

20. travanj 2024 12:21