StoryEditorOCM
ŠibenikTjelesni s gljivicama

U raspadu dvorana u školi na Šubićevcu: U 35 godina otkad je izgrađena nikada nije imala 'generalku', štete su se samo krpale; Obnova je moguća tek za dvije godine

20. ožujka 2019. - 10:00

– Želim komunikaciju, razgovor u četiri, šest ili koliko već očiju, a ne da fotografije naše školske dvorane osvanu na portalima i društvenim mrežama i da me se matira i ostavi bez mogućnosti da odgovorim. Moja su vrata uvijek svima otvorena i ako postoji problem, spreman sam o tomu razgovarati da vidimo što možemo napraviti bez buke i halabuke!

Govori to Darko Junaković, ravnatelj OŠ Petra Krešimira IV., nakon što je buku i val negodovanja roditelja i građana izazvala objava na Facebook grupi "Šibenik zaslužuje bolje", o stanju u kojem se nalaze svlačionice i sportska dvorana te škole. Zgroženi i zabrinuti roditelji pitaju se kako je moguće da u 21. stoljeću njihova djeca nastavu tjelesne kulture imaju u takvim uvjetima. Sa zidova, naime, otpadaju drvene obloge i žbuka, koševi su bez mrežica ili su one rasparane, kao i na nogometnim vratnicama. I parket je izlizan, dijelom bez laka i pun rupa. Krov prokišnjava, pa je na nekoliko mjesta parket gotovo istrunuo od vlage. Stakla na prozorima su na nekim dijelovima razbijena ili napukla, a oštećen je i jedan semafor s kojeg je domar škole morao ukloniti dio zaštitne plastike kako ne bi pala na pod i ugrozila sigurnost učenika.


Premda na prvi pogled sportska dvorana ove škole i ne izgleda tako katastrofalno, barem, nažalost, ništa drukčije do dvorana većine šibenskih osnovnih škola, kada se malo pažljivije pogleda, niz detalja otkriva svu složenost ovog problema.

Koriste je i klubovi

OŠ Petra Krešimira IV. izgrađena je 1984. godine i njezina sportska dvorana tada je bila prva klasa: s malim tribinama, suvremeno opremljena, prostrana i dovoljno velika da u njoj, zahvaljujući pokretnoj pregradi koja se spuštala sa stropa, dva razreda mogu istodobno, samostalno i odvojeno imati tjelesni. Danas ni ta pregrada više ne funkcionira, a u 35 godina života škole dvorana nikada nije temeljito obnovljena. A koristili su je, kako nekada, tako i danas, ne samo učenici te škole, nego i gradski sportski klubovi te su se u njoj održavali turniri. Umjesto obnove za kojom je žudjela, doživjela je tek povremene intervencije, manje ili veće krpanje nastale štete.

– Grad Šibenik uvijek je uskakao i svake smo godine nešto popravljali, ali ne možete vi srediti parket kada imate limeni krov koji prokišnjava. Popravljali smo i drvene oplate koje su padale sa zidova, reflektore... Ali nikada dvorana nije generalno obnovljena – objašnjava Junaković.

U još gorem stanju je sanitarni čvor dvorane i svlačionice u kojima funkcioniraju jedino drvene klupe na kojima se učenici tek mogu presvući. I letimičan pogled odaje sav jad tih prostorija s išaranim, vlažnim i pljesnivim zidovima i umivaonicima bez sifona i slavinama iz kojih ne curi voda, jer mnoge od njih nisu ispravne niti se, tvrdi ravnatelj, mogu više uopće popravljati. Svu besmislicu ovakvog sustava školstva otkrivaju kabine za tuširanje, zahrđale, bez emajla i bez tuševa, koje nikada nisu ni funkcionirale. Niti se na to očito ozbiljno računalo, premda je za njihovu izgradnju utrošeno dovoljno novca. Jer teško da bi učenici u 45 minuta, koliko traje školski sat, mogli odraditi svoj tjelesni i još se na kraju tuširati. Pa što ako učionice vonjaju po znoju, reći će neki, od smrada još nitko nije umro!

Energetska obnova 2020.

Iako, nažalost, apsurd s kabinama za tuširanje, kao uostalom i sa samom školskom dvoranom, nije nikakva posebnost i jedinstvenost škole na Šubićevcu, ona se zajedno sa svojim ravnateljem sada našla na meti javnosti. U komentarima na Facebookovoj grupi "Šibenik može bolje" Junakoviću se prigovara "grijeh nečinjenja". Bez namjere, kaže, da se brani, ističe kako je, sa željom da se sporna dvorana, svlačionice i pripadajući sanitarni čvor temeljito obnove, već napravljen projekt energetske obnove škole koji uključuje i obnovu krova dvorane. U ovoj godini, međutim, školu na Šubićevcu pretekla je OŠ Jurja Šižgorića. Primat je dobila, reći će Junaković, zato jer je imala niži energetski razred negoli OŠ Petra Krešimira IV.

– Mi smo upali u energetski razred A zato što smo u školi izmijenili i stavili sve nove PVC prozore i vrata. I nije da se u ovoj školi ništa nije radilo. Ravnatelj sam ovdje već 15 godina. Volim ovo raditi, o radu ove škole govore i brojni naši državni prvaci. I ove godine imamo ih četvero. Za godinu dana odlazim u mirovinu i znam da će iza mene dosta toga ostati što je napravljeno. Ne želim reći da je situacija s dvoranom sjajna, ali se trudimo raditi što možemo. Nikada se nijednom djetetu u toj dvorani nije dogodilo nešto loše, nitko nije bilo ozlijeđen, niti ičiji život doveden u pitanje. Nadam se da ćemo iduće godine, 2020., proći s projektom energetske obnove, dobiti novac i urediti dvoranu, a do tada ćemo se malo morati strpjeti – rekao je Junaković.


Paško Rakić:
Obnova će stajati osam milijuna kuna

– Možda smo svi pomalo zakazali, no projektna dokumentacija za energetsku obnovu OŠ Petra Krešimira IV. je gotova. Izradio ju je Grad Šibenik i sada pratimo natječaje koji će biti otvoreni i na koje se možemo prijaviti, ali se nadam da će to biti riješeno do kraja godine, tako da bi radovi mogli početi 2020. godine – kazao je dogradonačelnik Paško Rakić, kojemu je i otprije dobro poznato stanje u kojem se ova školska dvorana nalazi, no nakon "buke i halabuke" nezadovoljnih roditelja u utorak ju je nanovo obišao u društvu s pročelnicom za društvene djelatnosti Mirjanom Žurić. Vrijednost radova, kazao je Rakić, procijenjena je na osam milijuna kuna, a osim izolacije pročelja škole, projekt energetske obnove obuhvaća i izmjenu krova i kompletnog parketa dvorane, kao i instalacija te svlačionica i sanitarnog čvora.

07. svibanj 2024 12:07