StoryEditorOCM
ŠibenikOgorčeni i anonimni

Poduzetnici u staroj šibenskoj jezgri negoduju zbog kašnjenja radova na jednom od najljepših povijesnih trgova: Cijena premašena za 250 tisuća kuna, najoptimističnija varijanta je da će do 1. lipnja biti popločan bar dio ispred kavane Medulić

14. ožujka 2019. - 15:49

Kad se u starom gradu još ozbiljno "peglaju bore", a sezona je pred vratima, jasno je da poduzetnike, obrtnike i ugostitelje u gradskoj jezgri hvata panika. Šibenik je golemo gradilište, a jedan od njegovih najljepših povijesnih trgova, Medulić, stoji nedovršen. Umjesto starih kamenih ploča dio trga prekriven je grubim betonom, praši se na sve strane, buka strojeva odjekuje, nigdje kraja radovima...

Hoće li radovi biti okončani do 15. svibnja, ili do 1. lipnja, treba li ih uopće nastaviti ili sve odgoditi za studeni, odnosno iza Božića, sve su to dvojbe koje itekako muče one koji žive od turizma, i obrta u starom gradu. Ipak, unatoč nezadovoljstvu, nitko od njih javno ne želi istupiti, nego svoj revolt, nepovjerenje prema dogovorima s gradskom vlašću i strah od prolongiranja rokova iznose samo – anonimno!

Zbog toga su se prije dva dana poduzetnici iz stare gradske jezgre, koji ukupno imaju preko sto zaposlenih, našli na sastanku s gradskom vlašću kako bi pokušali naći rješenje u obostranom interesu. Doveo ih je tamo strah da bi mogli ući u sezonu s radovima, da bi protok turista gradom mogao biti onemogućen s obzirom da je veliko gradilište i na Poljani gdje se gradi podzemna garaža.

A sve zbog projekta Civitas Sacra šibenske Biskupije koji je usklađen i Gradu dostavljen s korektnim troškovnikom tek potkraj siječnja ove godine! I tek sada se može ići u javnu nabavu za izvođača radova, kako nam je objasnio dogradonačelnik Danijel Mileta, zbog čega radovi ozbiljno kasne.

Grad je dobio tri ponude, a najpovoljnija, tvrtke Bemix iz Brodarice, uz iznosu od 954.025 kuna, značajno premašuje sredstva osigurana u proračunu za tu namjenu (oko 650 tisuća kuna, prema procjeni projektanta iz Biskupije).

- Prema tome, mi sada moramo na Gradskom vijeću, u petak 22. ožujka, donijeti rebalans proračuna i iznos za ove radove povećati na milijun kuna, kako bismo mogli s izvođačem sklopiti ugovor i nastaviti radove. Ali, tek kad sklopimo ugovor izvođač ide u nabavu kamena za popločavanje trga i bočne ulice, pa naprosto nitko na svijetu ne može sa stopostotonom sigurnošću tvrditi da će radovi biti završeni do 1. lipnja, što bi bio interes i poduzetnika u starjoj jezgri i Grada. Ali, s obzirom na iskustvo koje imamo s takvim radovima, rekao bih da su velike šanse da to bude završeno do početka lipnja- zaključuje Mileta.

A kako Grad u poduzetnicima iz stare jezgre vidi svoje partnere, veli Mileta, pozvao ih je 26. ožujka, nakon donošenja rebalansa proračuna, na zajednički sastanak s budućim izvođačem radova kako bi se o svemu dogovorili i sami procijenili što je najbolja opcija.

Mileta se zalaže, kako nam je rekao, da se bar kamenom poploča bar onaj dio ispred kavane Medulić, a bočna ulica uz objekt Civitas Sacra ostavi za jesen, ukoliko se vidi da će s radovima ući u sezonu. No, na poduzetnicima je, kaže, da procijene što im je najbolja opcija...

20. travanj 2024 05:04