Rebalans proračuna Kad će radovi uopće početi: Za obnovu tvrđave Sv. Ivana u šibenskom budžetu treba naći barem 13 milijuna kuna; Je li to moguće?

Rebalans proračuna

Nema obnove Tvrđave sv. Ivana bez rebalansa gradskog proračuna, a on će se na klupama vijećnika naći već sljedećeg tjedna, 22. ožujka, za kada je najavljena sjednica šibenskoga Gradskog vijeća.

Potvrdio je to pročelnik za gospodarstvo Petar Mišura, ujedno i voditelj projekta čija je ukupna vrijednost nešto manja od 50 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osiguran 41 milijun kuna. Razlog novonastaloj situaciji povezan je s cijenom građevinskih radova koji trebaju biti obavljeni na tvrđavi. Naime, njihova vrijednost, prema projektu, procijenjena je na 33,4 milijuna kuna, no ponude svih pet zainteresiranih izvođača koji su se javili na natječaj prelazi navedeni iznos za 13 i više milijuna kuna.

Ta je razlika obrazložena složenošću i zahtjevnošću zahvata na tvrđavi te poskupljenjem građevinskih radova u odnosu na vrijeme kada je izrađen troškovnik. Budući da taj novac nije osiguran u ovogodišnjem proračunu, u gradskoj upravi sada tvrde da izvođača radova ne mogu izabrati sve dok novac za radove ne bude osiguran. A to znači rebalans proračuna svega koji mjesec nakon što je donesen.

No, Tvrđava sv. Ivana nije ni jedini ni glavni razlog za ovaj manevar u gradskoj blagajni, jer je, među ostalim, napominje Mišura, pristigao novac iz EU fonda za uređenje i obnovu vrtića u Zatonu te Ministarstva turizma za plažu u Raslini, koji mora biti, uredno po stavkama, uveden u proračun.

Osigurali 20 milijuna kuna

– U ovoj godini za građevinske radove na Sv. Ivanu Grad Šibenik je bio osigurao 20 milijuna kuna, a projekcija za sljedeću 2020. bila je 16 milijuna kuna. Sada bi to bilo promijenjeno tako da ove godine iznos nešto smanjimo, na 15,7 milijuna kuna, budući da smo već u ožujku, a radovi tek trebaju početi. Zato je podignuta stavka za 2020. godinu, kada se planira osigurati 35 milijuna kuna, a u 2021. još tri milijuna kuna za svaki slučaj ako radovi budu produljeni i u toj godini. U svakom slučaju, uvjeren sam da će tvrđava biti obnovljena i otvorena do proljeća 2012. godine – istaknuo je Mišura, optimističan kao i do sada, iako je projekt uređenja i revitalizacije Sv. Ivana počeo prije tri godine i trebao je, prema potpisanom ugovoru, biti gotov do rujna 2019. godine.

Međutim, stanje na terenu posve je drukčije od onoga u papirima, jer još nije izabrana tvrtka koja će graditi na tvrđavi, a kamoli da bi se znalo točno kada će radovi, koji bi trebali trajati 18 mjeseci, uopće početi. Povećanje troškova sada treba uračunati u proračun da bi se mogao izabrati najpovoljniji ponuđač. Preostaje zatim nadati se da se nitko neće žaliti na donesenu odluku jer bi to moglo sve dodatno zakomplicirati i tko zna za koliko dugo odgoditi dolazak bagera na tvrđavu.

Ipak, ništa od toga ne narušava Mišurin optimizam. U natječajnom roku, poručuje, bit će izabran izvođač građevinskih radova, a u travnju Grad Šibenik zatražit će od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) produljenje roka za dovršenje cijelog projekta. Svoj će, zahtjev, kaže Mišura, potkrijepiti opsežnom dokumentacijom iz koje je vidljivo da obnova i revitalizacija Sv. Ivana nije završena na vrijeme iz objektivnih razloga te je uvjeren da će dobiti zeleno svjetlo, odnosno da projekt neće propasti, a Šibenik morati vraćati europske kuna.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije