StoryEditorOCM
ŠibenikObišli po' balote

Uhodana ekipa: Šibenka Osnovna škola Jurja Šižgorića sudjeluje u brojnim EU projektima; Mali 'erasmusovci' putuju po svijetu

12. ožujka 2019. - 14:14

Poznavanje vlastite te kulturne baštine drugih europskih država i naroda dobro je sredstvo u borbi protiv radikalizacije društva u današnjem svijetu velikih političkih i kulturoloških promjena, a tom temom od jeseni prošle godine i početka školske godine bave se učenici OŠ Jurja Šižgorića.

Riječ je o europskom projektu iz programa "Erasmus+" koordinatorica kojeg je učiteljica razredne nastave Anita Matić, a u njemu sudjeluje 30 učenika 5. i 6. razreda ove šibenske osnovne škole dio kojih se nedavno vratio s grčkog dijela Cipra gdje su obilazili i učili o kulturnoj baštini tog otoka.

- Naša škola, kao predstavnik Hrvatske, uključila se u projekt nazvan "Europska baština kao sredstvo protiv radikalizacije u svijetu političkih i kulturoloških promjena", a uz Cipar te Grčku, koja je koordinator projekta, sudjeluju još Poljska i Portugal. Na Cipru je išlo četvero učenika: Marta Radovčić, Mirna Gović, Roko Ban i Krešimir Belamarić, a u pratnji su bile profesorica engleskog i talijanskog jezika Ivana Dujić, ravnateljica škole Ivana Rupić i ja. Mi smo već uhodana ekipa, jer smo prethodno zajedno radili na još trima "Erasmus+" projektima. Inače, petaši i šestaši su najmlađi učenici u našoj školi uključeni do sada u neki europski projekt - objašnjava Matić, ističući kako su njihovi domaćini na Cipru, uz male Šibenčane, ugostili i učenike iz svih ostalih zemalja koje sudjeluju u projektu. Pobrinuli su se da obiđu i upoznaju mnoga mjesta na otoku, posjete sve važnije spomenike kulture, među kojima, znamenitu Dionizijevu kuću, neolitički lokalitet, jedan od najvažnijih na istočnom Sredozemlju, ujedno i pod UNESCO-ovom zaštitom, plažu na kojoj je prema legendi rođena boginja ljubavi Afrodita… Također, bili su na radionicama i prezentacijama izrade tradicionalne ciparske čipke, kruha, glazbala, poznatog sira za roštilj - halloumija…

Projekt, koji traje dvije godine i završit će na kraju sljedeće školske godine, nastavlja se dalje i već u travnju mali Šibenčani putuju dalje. Ovaj put četvero drugih učenika ići će u Poljsku, a tema će biti industrijska baština, objašnjava učiteljica Matić. Nakon toga, u svibnju OŠ Jurja Šižgorića će ugostiti sve sudionike projekta i upoznati ih sa šibenskom kulturnom baštinom.

No, u OŠ Jurja Šižgorića paralelno s ovim, provodi se još jedan "Erasmus+" projekt kojem je koordinatorica profesorica matematike Anita Polić. U njemu sudjeluju sedmaši i osmaši, a premda je tema vezana za matematiku, za kojom učenici obično baš i ne luduju, odaziv je bio i veći od 24 djece koliko ih je predviđeno projektom. Možda razlog tom zanimanju leži u upotrebi suvremene informatičke tehnologije u podučavanju matematike i prirodnih znanosti, jer kada je riječ o korištenju mobitela, tableta, raznih aplikacija i drugih digitalnih alata, mladi su na svom terenu - podsjeća Polić.

Djeca smišljaju zadatke

- Učenici su imali zadatak da osmisle razne tipove matematičkih zadataka vezanih uz klimatske promjene, biljni i životinjski svijet svih zemalja koje sudjeluju u projektu, a to su, uz nas u Hrvatskoj, još Rumunjska, Poljska i Island. Vjerujete puno je posla tu koji se mora obaviti, a, među ostalim, jedan dan u tjednu predviđen je i za didaktičke igre iz matematike. Djeca se odlično snalaze u svemu i osmislili su razne tipove zadataka za kvizove i natjecanja - kazuje Polić te dodaje kako je, osim učenja i stjecanja znanja, smisao projekta i u druženju, upoznavanju drugih kultura i jezika, učenju toleranciji.


Koliko su u tomu vješti, učenici završnih razreda OŠ Jurja Šižgorića pokazat će već sredinom ožujka kada će biti domaćin 30 učenika i nastavnika iz Poljske, Islanda i Rumunjske kojima su pripremili bogat petodnevni boravak u sklopu kojeg će svoje goste provesti po gradu, tvrđavama, u Institut "Ruđer Bošković" na Martinskoj, na izlet u NP Krka i u betinski muzej drvene brodogradnje te posjetiti susjedni Split i Trogir s njihovim UNESCO-ovim spomenicima.


Budući da su u sklopu projekta još lani u listopadu posjetili Poljsku, "erasmusovce", pa tako i ove šibenske, do kraja sljedeće školske godine još očekuje put u Island, a na kraju i u Rumunjsku.

19. travanj 2024 22:54