StoryEditorOCM
ŠibenikVrijedna donacija Udruge dalmatinskih uljara

Centru za odgoj i obrazovanje Šubićevac 35, Cvjetnom domu i Caritasu Šibenske bisukupije po 25 litara maslinovog ulja

Piše Katarina Rudan
6. ožujka 2019. - 14:12

Osamdeset i pet litara maslinovog ulja, koje je ostalo nakon kemijske i organoleptičke analize ulja dostavljenih za natjecanje na međunarodnu manifestaciju "Dani mladog maslinovog ulja u Dalmaciji", donirala je u srijedu Udruga dalmatinskih uljara. Odluku o donaciji ulja organizatori su donijeli još 2012.godine, nakon prve održane manifestacije i, ovisno o količini, u pravilu svake godine ulje podijele na tri ustanove. Kao i prijašnjih nekoliko godina, primopredaja je i ove godine obavljena u restoranu Centra za odgoj i obrazovanje Šubićevac.

- Ovo je osma godina kako doniramo sve količine ulja ostale od manifestacije. S tim smo počeli prve godine održavanja manifestacije i to je postala tradicija. Ove smo godine 35 litara ulja donirali Centru za odgoj i obrazovanje Šubićvac, te po 25 litara "Cvjetnom domu", ustanovi za starije i nemoćne osobe Šibenik i Caritasu Šibnske biskupije. Također moram reći da ovu akciju podržavaju u suorganizatori naše manifestacije "Dani mladog maslinovog ulja" a to su Županijska gospodarska komora, Razvojna agencija Šibensko-kninske županije, županijski Zavod za javno zdravstvo, Udruga senzornih analitičara 'Olea' Šibenik, rekao je tajnik Udruge Damir Buntić.

Zahvalio se svim maslinarima koji su u startu prihvatili i podržali ovu humanitarnu gestu i ne traže povrat uzoraka ulja. Inače, prvi su krenuli s ovom akcijom, a kasnije su ih počeli slijediti i drugi koji organiziraju slične manifestacije.

Ulje je dobro došlo Centru Šubićevac rekla je ravnateljica Branka Bego i zahvalila se maslinarima na velikom srcu.

- U našoj kuhinji svakodnevno se priprema oko stotinu obroka i svaka donacija nam je dobro došla, a pogotovu kad se radi u kvalitetnom maslinovom ulju. Osim toga ulje će poslužit i u našem praktično-edukacijskom kabinetu djeci koja uče za pomoćne kuhare i slastičare. S druge strane, puno znači i zbog toga što oni tijekom svog obrazovanja rade i vježbaju u maslinicima i sad vide i imaju konačan proizvod i njegovu upotrebu, rekla je Bego.

Primopredaji ulja nazočni su bili i predsjednik Udruge dalmatinskih uljara Drago Laća, predsjednik Udruge senzornih analitičara "Olea" Šibenik Davor Antica te Lidija Bujas iz Zavoda za javno zdravstvo Šibenik.


 

18. travanj 2024 10:36