StoryEditorOCM
ŠibenikPočeo trodnevni pedijatrijski skup

Više od 250 liječnika o novim izazovima u prevenciji dječjih bolesti

1. ožujka 2019. - 16:05

 

Plenarnim predavanjem o placebo učinku u procesu liječenja, kojim je prof. dr. sc. Fabrizio Benedetti iz Italije predstavio najnovija istraživanja iz tog područja, u Šibeniku je u Konvencijskom centru Amadria park (nekadašnji Solaris) počeo 5. tečaj trajne izobrazbe liječnika u organizaciji Hrvatskog liječničkog zbora - Hrvatskog pedijatrijskog društva.

Riječ je o trodnevnom međunarodnom stručnom skupu pedijatara na kojem se okupilo više od 250 liječnika specijalista pedijatrije iz Hrvatske i inozemstva, a voditeljica skupa, Šibenčanka, doc. dr. sc. Irena Bralić, zahvaljujući kojoj se ovaj skup u Šibeniku održava već petu godinu, ističe kako je ovogodišnja tema nazvana „Novi izazovi u prevenciji bolesti dječje dobi: racionalna dijagnostika i liječenje“.

-Na skupu će biti riječi o novim saznanjima i iskustvima u liječenju mnogih dječjih bolesti i poremećaja kao što su preuranjeni pubertet i niski rast, a govorit će se i o cijepljenju te bolestima kao što su astma i upala pluća. Bit će riječi i o racionalnoj dijagnostici što znači da u današnje vrijeme kada zahvaljujući tehnologiji imamo razne dijagnostičke mogućnosti, svakom djetetu damo maksimum, odnosno da se sa što manje dobije najviše – kazala je Bralić.

Među predavačima je i prof. dr. sc. Pierre Cochata, jedan od najvećih stručnjaka za presađivanje bubrega kod djece, dio prvoga dana skupa bio je posvećen i dječjoj nefrologiji u svjetlu novih genetskih istraživanja. U Hrvatskoj je, kako je rečeno, desetero djece u ranoj dobi imalo transplantaciju bubrega. Danas su to odrasli ljudi, a njihovo stanje liječnici godinama redovito prate.  

Posebnost šibenskog stručnog skupa jest i to što će specijalizanti pedijatrije iz Hrvatske prvi put dobili priliku da predstave svoje stručne radove, a najbolji će biti i nagrađeni.

U subotu su pak predavanja posvećena pedijatrijskoj gastroenterologiji, alergijama i plućnim bolestima, a bit će predstavljen sveučilišni udžbenik "Tranzicijska medicina" te priručniku "Racionalna dijagnostika i liječenje u pedijatriji". Autorica obje knjige je Irena Bralić sa suradnicima, a svečanost promocije uveličat će svojim nastupom i kraćim koncertom Šibenska narodna glazba pod ravnanjem maestra Damira Marušića.

Međunarodni skup pedijatara u Šibeniku završit će u nedjelju, 3. ožujka predavanjima i radionicama, među ostalim, problemu cijepljenja te novostima u prevenciji i liječenju atopijskog dermatitisa.  

 

26. travanj 2024 09:58