StoryEditorOCM
Šibeniktrodnevni stručni skup

U Šibenik stiže 270 pedijatara iz Hrvatske i inozemstva, svirat će im i Šibenska narodna glazba

28. veljače 2019. - 15:52

Prvi vikend u prvom proljetnom mjesecu u Šibeniku rezerviran je za međunarodni skup pedijatara, pa će se od ovog petka, od 1. do 3. ožujka, u Konvencijskom centru Amadrie parka (bivši Solaris) održati jubilarni, 5. stručni skup koji će okupiti 270 najpoznatijih pedijatara i drugih liječnika specijalista iz Hrvatske i inozemstva.

Organizator je Hrvatski liječnički zbor - Hrvatsko pedijatrijsko društvo, istaknuta članica kojeg je i Šibenčanka doc. dr. sc. Irena Bralić, ujedno i voditeljica skupa, zahvaljujući kojoj je Šibenik i postao domaćinom ovog skupa.

-Ovogodišnja tema su novi izazovi u prevenciji bolesti dječje dobi, to jest racionalna dijagnostika i liječenje. To znači da će se govoriti o novim saznanjima i iskustvima u liječenju brojnih dječjih bolesti i poremećaja poput preuranjenog puberteta i poremećaja u rastu i razvoju djece, odnosno niskom rastu i spolnom sazrijevanju, cijepljenju, astmi, upali pluća… Bit će riječi i o racionalnoj dijagnostici koja podrazumijeva da u današnje vrijeme kada zbog razvoja tehnologije postoje mnoge dijagnostičke mogućnosti svakom djetetu damo maksimum, odnosno da se odredi algoritam kako bi se sa što manje dobilo najviše. Također, govorit će se o novim saznanjima o prehrani djece te nekim dječjim bolestima u svjetlu rezultata novih genetskih istraživanja – kazala je Bralić.

Osim liječnika i predavača sa hrvatskih sveučilišta i medicinskih fakulteta, Bralić je kao sudionika posebno istaknula prof. dr. sc. Fabrizija Benedettija iz Italije koji će predstaviti istraživanja vezana uz učinke placebo efekara u procesu liječenja te prof. dr. sc. Pierra Cochata, najvećeg svjetskog stručnjaka za presađivanje bubrega kod djece koji je u svojoj klinici u Lionu pružio mogućnost liječenja i djeci iz Hrvatske.

 

 

U Hrvatskoj je, kazala je Bralić, bubreg transplantiran kod desetero djece u ranoj dobi. Danas su oni odrasli ljudi koji su zahvaljujući tomu dobili priliku ne da prežive, nego da kvalitetno žive.

-Posebnost ovog stručnog skupa je i to što su mladi specijalizanti pedijatrije iz Hrvatske prvi put sada dobili priliku da predstave svoje stručne radove, a najbolji će biti i nagrađeni - dodala je Bralić.

U sklopu skupa bit će predstavljene i dvije knjige Irene Bralić i suradnika. Riječ je o sveučilišnom udžbeniku "Tranzicijska medicina" i priručniku "Racionalna dijagnostika i liječenje u pedijatriji", a uz tu promociju, svoj mali jubilej, hrvatski pedijatri i njihovi kolege i kolegice iz inozemstva proslavit će i „podnevnim divertimentom“ u izvedbi Šibenske narodne glazbe.

Naime, pozivu liječnika šibenski glazbari, kazao je njihov dirigent Damir Marušić, nisu mogli odoljeti ni u ovom zimskom razdoblju mirovanja. A kako i bi kada su, otkrio je Marušić, liječnici tradicionalno najbrojnija publika njihova novogodišnjeg koncerta u kazalištu kada „pokupuju ulaznice za pola kazališta“.

Šibenska narodna glazba održat će tako kratki koncert, a na programu će biti glazba iz 80-ih prošlog stoljeća, u kojoj će, uvjeren je Marušić, uz svesrdni trud i vještinu šibenskih glazbara liječnici uživati.
 

20. travanj 2024 05:49