StoryEditorOCM
ŠibenikKako do spomenika UNESCO-a?

Do Tvrđave svetog Nikole samo morem: od sredine lipnja, pet puta dnevno u sezoni turisti će sa šibenske rive do odredišta stizati jedino brodom ovlaštenoga koncesionara

27. veljače 2019. - 12:48

Sredinom lipnja počinje organizirani posjet morem Tvrđavi svetog Nikole, četvrtoj u niski šibenskih fortifikacija i, uz katedralu svetog Jakova, drugome ovdašnjem spomeniku UNESCO-a. Nakon obnove dviju kopnenih tvrđava – Sv. Mihovila i Baronea, a slijedi i Sv. Ivan, doduše uz financijske komplikacije – otvaranje Sv. Nikole za posjetitelje očekuje se u Šibeniku s nestrpljenjem.

Dobru vijest o početku prve službene sezone posjeta ovom šibenskom dragulju donosi Anita Babačić-Ajduk, ravnateljica županijske Javne ustanove "Priroda", koja upravlja pomorskom tvrđavom i šetnicom uz more. Najavljuje ovog tjedna raspisivanje natječaja za tzv. uslugu broda ili koncesionara koji će pet puta dnevno u sezoni isplovljavati sa šibenske rive do tvrđave.

Plovilo treba imati stotinjak mjesta, a posjetitelji će do odredišta putovati zajedno s vodičem koji će ih tijekom 20-minutne vožnje upoznati s dijelom šibenske povijesti iz vremena izgradnje tvrđave, te zaštićenim područjem Kanala sv. Ante, povezanim popularnom šetnicom sa spomenikom UNESCO-a u jedinstvenu prirodnu i kulturnu cjelinu.

 

 

Sam obilazak Tvrđave sv. Nikole, međutim, neće biti vođen, nego će do izražaja doći informatička tehnologija: na brodu će posjetitelji dobiti tablete s kojima će obilaziti tvrđavu informirajući se o pojedinostima preko posebne aplikacije. Cijena ulaznice – istodobno i putne karte – još uvijek nije točno određena, no iznosit će više od sto kuna, veli ravnateljica.

Nema još pristajanja

Cijeli projekt, podsjeća Babačić-Ajduk, bit će dovršen do početka turističke sezone 2021. godine, dokad bi europskim novcem trebao biti dovršen Centar za posjetitelje Tvrđave sv. Nikole, smješten u uvali Minerskoj, na trasi šetnice koja se od otvaranja prije nekoliko godina razvila u vrlo posjećen turistički punkt, a građanima je doslovce postala dnevni boravak pored mora.

– Najvažnije nam je zaštititi spomenik kulture i omogućiti sigurno posjećivanje tvrđave. Zato smo se odlučili na brod isključivo pod nadzorom javne ustanove, kojem će jedino biti dopušteno pristajanje uz rivu, čije je preuređenje pri kraju – napominje Babačić-Ajduk.

Posjet tvrđavi, međutim, barem zasad neće biti omogućen i kopnom, preko otočića Školjića, koji je prevlakom povezan s tvrđavom.

Svjesna je da bi to moglo izazvati negodovanje dijela građana, drugih brodskih prijevoznika i putnika namjernika morem, međutim upravljanje posjetima tvrđavi koju treba sačuvati u izvornom obliku i sigurnost, imperativ je JU-a "Priroda".

Sve ostalo dovelo bi do kaosa na malenoj, 15-metarskoj rivici tvrđave, no slobodno pristajanje bit će omogućeno za dvije godine, i to isključivo u uvali Minerska, uz rivu budućeg Centra za posjetitelje, odakle će se do Sv. Nikole dolaziti šetnicom.

 

 

U sklopu istog projekta, na Školjiću će se urediti recepcija za prodaju ulaznica s kafićem i toaletnim čvorom. Onda će se za domaće ljude otvoriti mogućnost povoljnije cijene posjeta, slično kao što JU "Tvrđava kulture" osigurava za Klub prijatelja tvrđava, a dotad i za njih vrijedi puna cijena ulaznice i službeni pristup jedino morem, iznosi ravnateljica JU-a "Priroda".

Ograđujući se da je pred njima tek prva posjetiteljska sezona nakon koje će sigurno biti pametniji za ubuduće, očekuje da će u partnerstvu s Gradom Šibenikom, njegovom ustanovom "Tvrđava kulture" i šibenskom Turističkom zajednicom, uspješno promovirati ne samo Sanmichellovu utvrdu iz 17. stoljeća, nego i Šibenik u cjelini.

25. travanj 2024 23:07