StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

'Šaka u oko' u središtu grada: Prođu li ikad oni iz Krešimirovog doma Masnom ulicom?

22. veljače 2019. - 09:27

Zagrebačka ulica ili Masna, kako je mnogi Šibenčani nazivaju, jedna je od najfrekventnijih ulica u povijesnoj gradskoj jezgri koja se kroz njegovo tkivo proteže paralelno s Kalelargom u pravcu Gorice i dalje prema Tvrđavi svetog Mihovila. Ljeti je ona dio nezaobilazne turističke rute u obilasku grada, a zimi dijeli sudbinu cijeloga Staroga grada: dućani i suvenirnice mahom se isprazne, a izlozi oblijepe papirom s porukom "vidimo se dogodine".

No, u Masnoj ulici ima i jedan izlog koji je stalno oblijepljen, a ne samo izvan turističke sezone. Smješten je u prizemlju zgade u kojoj se nalazi popularni kafić N°4, a tek uska uličica prema Trgu Dinka Zavorovića dijeli ga od palače Draganić i uprave NP Krka.

Navedeni izlog nekada je pripadao trgovini obuće. Zapravo, cipele su se tu zadnje prodavale, prije negoli je taj poslovni prostor zatvoren, a njegov izlog postao najveća besplatna površina za plakatiranje u gradu. I tako već godinama. Sloj po sloj, plakat preko plakata i izlog se polako "debljao", papir parao, a cijeli prizor više priličio smetlištu negoli središtu grada. A kada su osviješteni građani otkrili kako je masni papir od bureka ili pizze, ambalažu od soka ili praznu kutiju od cigareta pristojnije baciti u zakutak ispod izloga negoli na kamene ploče Masne ulice, onda se tom neredu od izlijepljenih i pokidanih plakata pridružilo i drugo smeće.

Nasreću, ono ne može promaknuti vrijednim čistačicama Zelenog grada i njihovim redovitim higijeničarskim patrolama, pa s nekoliko zamaha metlom, pod ispred izloga brzo postane čist. Plakati na izlogu, međutim, ostaju. Nedavno je i jedan dio izloga razbijen ili se naprosto raspao, puknuo, teško je utvrditi. Sada je to onim savjesnim građanima dobrodošlo kao veliki koš za otpatke, koji su vrlo brzo počeli puniti svakojakim smećem. Ipak, većini građana taj je izlog prava šaka u oko te im nije jasno kako se ne može upristojiti, nego već godinama tu stoji na sramotu cijelom gradu.

Grad: Nemoćni smo

– Bože moj, vidi li itko ovo u Gradu. Prolazili li ikada naš gradonačelnik Željko Burić ovom ulicom? Di su njegovi pomoćnici? Komunalci? Pa zar se ovo ne može malo urediti, a ne da bude ovako, bog te pita, koliko već dugo, kao pravo ruglo grada. A oćemo biti turistički grad... – s neskrivenom ljutnjom govori 68-godišnja umirovljenica Mira koja pokraj "šarenog" izloga prolazi uvijek kada ide u posjet kćeri na Goricu.

No, ružna slika koja, s pravom, ljuti ovu Šibenčanku, ljuti i šibenskog gradonačelnika. Štoviše, dobro mu je poznata, ali je, kako se čini, nemoćan da je promijeni. I to, unatoč tomu što političari uvijek spremno obećavaju brda i doline, ali nikada ne žele priznati da nešto ne mogu ili ne znaju! U gradskoj upravi, naime, kažu kako je riječ o privatnom prostoru, a da bi se išta napravilo trebalo je stupiti u kontakt s vlasnikom. Međutim, pokušaji da se dozna tko je vlasnik nisu urodili plodom. Ni nakon gotovo dvije godine truda, uvjerava nas pročelnica Ureda gradonačelnika Mladena Baran Jakelić.

– Djelatnici Upravnog odjela za gospodarenje imovinom su kontinuirano pokušavali kontaktirati s vlasnikom prostora, ali, nažalost, neuspješno. Prema podacima iz Zemljišnika vlasnica je Rosa Scaunpieco. U interesu Grada je da se prostor u najmanju ruku oplemeni, jer u ovom trenutku je zaista "šaka u oko". Gradska uprava izrazito cijeni napore stanovnika šibenske povijesne jezgre da svoje prostore održavaju kako bi bili reprezentativni i nama samima, a svakako i posjetiteljima grada Šibenika – kazala je Baran Jakelić.

Ovakav odgovor teško da ikoga može zadovoljiti. Štoviše, vrlo je obeshrabrujuć. Ako je gradska vlast kapitulirala pred ovom "sitnicom", kako će se nositi s većim stvarima? Nadasve, kako li je tek običnim građanima u životu koji najčešće i čine male stvari? Makar i jedan izlog i smetlište u koje se pretvorio!

26. travanj 2024 06:46