StoryEditorOCM
ŠibenikVandalizam

Na katedrali sv. Jakova osvanula skraćenica za navijačku skupinu šibenski Funcuti; Oni su se od incidenta ogradili i poručili: Ništa vam nije sveto

Piše PSD
14. veljače 2019. - 16:02

Nezapamćen vandalizam šokirao je jutros Šibenčane. Gradska katedrala osvanula je oskvrnuta grafitom, a išarana je i crkvica Svih Svetih, dok su ispred gradske vijećnice razbijeni pitari za cvijeće.

Vandali su na gradskom i nacionalnom blagu ostavili svoj potpis , što je inače skraćenica za navijačku skupinu šibenski Funcuti, no Udruga navijača Funcuti Šibenik ogradila se od ovog sramotnog čina. 

'Udruga navijača Funcuti Šibenik se ograđuje od ovog djela. Strogo osuđujemo isto i smatramo jeftinom provokacijom...
Ništa vam nije sveto', poručili su putem Facebooka.

Podsjetimo, šibenska Katedrala Sv. Jakova najznačajnije je graditeljsko ostvarenje 15. i 16. st. na tlu Hrvatske. Zbog svojih iznimnih vrijednosti 2000. godine uvrštena je i u UNESCO-ov popis svjetskog kulturnog nasljeđa.

-Vezano za današnji događaj ispisivanja grafita na katedrali u Šibeniku, nakon obavljenog očevida policija će Općinskom državnom odvjetništvu u Šibeniku podnijeti kaznena prijava protiv nepoznatog počinitelja, zbog kaznenog djela „oštećenje i nedozvoljeni izvoz kulturnog dobra“  opisanog i kažnjivog po članku 319.  Kaznenog zakona.Policija intenzivno provodi izvide s ciljem otkrivanja počinitelja ovog kaznenog djela – kazala je Marica Kosor, glasnogovornica PU šibensko-kninske

22. travanj 2024 15:09