StoryEditorOCM
ŠibenikŠIBENSKO PROMETNO LUDILO

Divlji zapad? Pa, Wyatt Earp i Amerikanci su za nas male bebe! Nek dođu ovdje, pa će vidjeti što je cirkus

13. veljače 2019. - 13:28

Divlji zapad? Pa, Wyatt Earp i Amerikanci su za nas male bebe! Nek dođu ovdje pa će vidjeti što je cirkus – govorio nam je u prolazu jedan sredovječni Šibenčanin, dok je pratio preventivno-represivnu akciju policije na šibenskoj pijaci.

Šibenski su "plavci" jučer ujutro od 8 do 12 sati odlučili prekršajno kažnjavati vozače koji ne propuštaju pješake na "zebrama", ali i pješake koji prelaze cestu tamo gdje pješačkih prijelaza nema.

– Na nužnost ove akcije uputili su nas statistički pokazatelji za siječanj. U prošlome je mjesecu zabilježeno deset naleta vozila na pješake. Za razliku od prošle godine, kad se u istom razdoblju dogodio samo jedan takav slučaj. Dakle, bilježimo negativan trend, a sve su prometne nesreće uzrokovane greškom vozača. Inače su, prema službenoj statistici, u 75 do 80 posto slučajeva krivci vozači. Imamo, doduše, i rijetke slučajeve kad se utvrdi obostrana krivnja. Akciju provodimo na više lokacija u gradu, ali i diljem županije. Sve s ciljem povećanja sigurnosti u prometu na našem području – kazali su nam policijski službenici prije nego su krenuli u jutarnji "lov" na neodgovorne vozače i pješake.

Griješili kao za dišpet

No, uzalud su šibenski policajci upozoravali građane i najavljivali patrole. Šibenčani su – kao za dišpet – baš jučer bili posebno raspoloženi za činjenje prekršaja. Policija je djelovala na način da službenici, raspoređeni neposredno uz pješačke prijelaze nedaleko od Poljane, dojavljuju onima na pijaci. I u tome je dijelu sve funkcioniralo besprijekorno.

No, teško je riječima dočarati kaos koji se odvijao oko policijskih službenika i pred očima predstavnika medija na jednom od glavnih semafora u gradu. Dok su se kažnjeni vozači (mahom) svađali s policajcima, dotle su pješaci i prolaznici, ali i drugi sudionici u prometu izvodili "performans", koji bi bio zanimljiviji od svih hrvatskih stand-up komedija!

Krenulo je s gospodinom koji se mrtvo-hladno zaustavio nasred ceste, nekoliko metara od policijskih vozila, "samo kako bi otišao u pekaru po kruh"! Tek koju minutu kasnije nova urnebesna scena. U trenutku dok je plavokosa policajka ispisivala kaznu zbog nepropuštanja pješaka, iza njezinih leđa laganim hodom cestu prelazi čovjek s kesom zabačenom preko leđa. I to dobrih dvadeset metara od "zebre". S pogledom u stilu "šta se ode događa!?" Policajci ga, začudo, nisu primijetili!
Istodobno, jedan od kažnjenih kipti u svome automobilu objašnjavajući policajki:
– Nisam vidio pješaka! Zašto, onda, pješaci ne plaćaju cestarinu!?

Zaustavite motocikl!

Policajci nisu imali previše "praznog hoda". Scene za rubriku "vjerovali ili ne" nizale su se kao na traci u trgovačkim centrima. U jednom trenutku policajac izlazi na cestu kako bi zaustavio vozača na crnom, bijesnom motociklu, koji je, dojam je, debelo prekoračio ograničenje brzine. No, ovaj, umjesto zaustavljanja, izbjegava policijsku patrolu i dodaje gas. "Prevareni" policajac kreće ispisivati broj registracijskih oznaka, no njih na motoru – nema!

Što učiniti u takvoj situaciji, pitamo policiju.
– To je specifičan slučaj, u kojemu samo mogu ostalim kolegama na terenu javiti što se dogodilo, kako bi taj motor negdje presreli – objasnio nam je Renato Grguričin, voditelj Odjela za sigurnost cestovnog prometa.

Dojave s pješačkih prijelaza, koji se nalaze stotinjak metara dalje, i dalje stižu. Kao i ekspresne kazne neodgovornim vozačima. Nakon što ju je "popio", jedan od njih – ne i jedini – policajcima kroz zube govori: – 'Ajte u p.... materinu!

Kazna za nezaustavljanje na pješačkom je 500 kuna. Ako se plati na licu mjesta, upola je jeftinije. No, ne pomaže to šjor Pašku da se smiri. I pola sata nakon što mu se "stanjio" takujin, ljutnja ga nije prošla.

– Čuo sam za policijsku akciju i zato sam još od Poljane pazio da ne napravim prekršaj. Oni me uvjeravaju da nisam propustio čovjeka na pješačkom. A kako ću ga propustit kad ga nisam vidio!? I šta to, uopće, znači propustit pješaka? Zar treba ugroziti pola prometa ako vam se netko u zadnji čas stvori na pješačkom? Tri godine nisam dobio kaznu i sad me oni kazne na ovakav način. J..a sam im majku – govori nam ljutito i bez biranja rječnika.

Zaboli nas ruka

Policajci nam se u to žale "da ih je već zabolila ruka od pisanja kazni". A uvrede pješaka, koji prolaze oko nas ili na obližnjem semaforu, ne pljušte samo po "plavcima", nego i po predstavnicima medija.

– Udbaši! I vi, novinari isto, šta im služite – dovikivao je jedan Šibenčanin prije nego će prijeći pješački.

Kad smo pomislili da smo već sve vidjeli i(li) čuli, uslijedio je najluđi trenutak jučerašnje akcije, makar policajci nisu ni trebali reagirati.

– Ajmo ća proć kroz crveno – uzviknuo je jedan iz grupe pješaka koji su čekali da im se upali zeleno svjetlo.

Srećom, nije se odvažio na takav potez, ali je barem uspio nasmijati pola novinara. A vjerojatno i kojega policajca.

Natjeralo je to jednog kolegu na zaključak: – Luđega grada nema!

I još nešto. Slučajno ili ne, kad su se novinari počeli razilaziti, pao je posao i policiji. Zato smo se, na koncu, poluozbiljno zapitali je li sve to bio performans za "skrivenu kameru" ili su, u međuvremenu, svi vozači dobili dojave o policijskoj kontroli!?

25. travanj 2024 15:35