SPORNE TITULE Anita Šarčević, 21-godišnja studentica turističkog menadžmenta, nova predsjednica Studentskog zbora šibenskog Veleučilišta, otvorila Pandorinu kutiju: Naše su diplome u svijetu bezvrijedne!

SPORNE TITULE

Neki novi vjetrovi zapuhali su u novoj godini na šibenskom Veleučilištu. Nakon dugo godina Studentski zbor VUŠ-a vodi nešto mlađe lice. Kormilo je od Ankice Arbutine preuzela 21-godišnja Anita Šarčević. Djevojka iz Strožanca, predgrađa Splita, čije prezime, zapravo, sugerira hercegovačko porijeklo. Anitini su se roditelji u Dalmaciju doselili iz Rame.

Zato možemo poluozbiljno kazati da je među šibenskim studentima zapuhao jugoistočni vjetar. On nas je, znakovito, pratio i za vrijeme razgovora.

Kad smo se s Anitom prvi put čuli, kazala nam je:
- Prerano je za razgovor. Još se nisam uhodala. Nisam spremna ni za fotografiranje. Zbog noćarenja i priprema za ispite izgledam kao "natečeni Kinez"!

U međuvremenu je Anita sudjelovala na Vijeću studenata veleučilišta i visokih škola, održanom u Zagrebu, gdje je debitirala kao šefica šibenskog Studentskog zbora.

Bit ću ponizna

- Kako pjevaju "Novi fosili" - bilo mi je prvi put! I zadovoljna sam onim što sam čula i vidjela. Evidentno je da kolege s drugih veleučilišta imaju puno više utakmica u nogama... Nema sumnje da će mi takvi sastanci dobro doći. Prije svega, da naučim nešto novo. A i da ukradem poneku ideju od onih koji su uspješni - smije se nova predsjednica šibenskih studenata.

Odmah, u prvom kontaktu s njom vidljivo je da Anita nije konvencionalan tip predsjednice.
- Zar je tako očito!? A što mi to znači da dignem nos do neba? Nisam takva osoba. Treba ostati ponizan. Ne razmišljam na način da sam sada drukčija od ostalih studenata. Imam samo veću odgovornost - govori Anita Šarčević.

Većina nas zamišlja da jednoga dana sjedne u direktorsku ili predsjedničku fotelju. Sve dok se to i ne dogodi. Tada mnogi shvate da to baš i nije lagan posao. I Anita (već) osjeća promjenu u odnosu na dane kad je bila "obična" studentica.

- Zasad je najveća promjena što imam manje vremena nego prije i vrlo malo spavam! Vidim da me kolege, studenti gledaju kao osobu od koje će tražiti savjet. I dobiti konkretan odgovor. To mi je drago. Oni su, uostalom, i pogurali moju kandidaturu. Prvo za Studentski zbor, a onda i za predsjednicu. Valjda su u meni vidjeli osobu koja je prijateljski nastrojena. Kojoj nije problem pričati, a, ako treba, i pobuniti se u ime drugih. Mlada sam, ambiciozna. Imam milijun ideja, a imaju ih i studenti. Nadam se da će moja djela biti preslika onog što studenti žele - veli Anita.

Poduzmi, promijeni...

Status studenata u Šibeniku danas je puno bolji nego prije, recimo, pet godina. U odnosu na to doba izgrađena je reprezentativna menza, osnovane su studentske sportske ekipe, organiziraju se studijska putovanja, razmjene preko CEEPUS I ERASMUS+ programa… No, nisu riješeni svi problemi koji muče šibenske studente.

- Riječ je o stvarima koje su mahom vezane za izvankurikularne aktivnosti. Fakultet je odličan, ali, znate, mi nismo tu samo zbog studiranja. Studenti se žele zabavljati, biti aktivniji izvan veleučilišne zgrade. Da im vrijeme ljepše prolazi... U Šibeniku definitivno fali sadržaja. Šušura. Grad nema bogzna kakvu ponudu za noćne izlaske. Fali i studentskih zabava. To smo već počeli mijenjati. Uskoro planiramo organizirati i studentske kvizove. Već su dogovorena i studijska putovanja, poput "Turizmijade!" u Budvi. Studenti Upravnog studija će na kongres u Vukovar, a oni s Prometnog studija u Muenchen. Moramo doći u situaciju da im imamo toliko toga za ponuditi da nemaju pravo grintati. Poduzmi, napravi, promijeni. To je moja krilatica - objašnjava nova predsjednica.

Ove godine, međutim, u Šibeniku neće biti održan Međunarodni kongres studenata turizma i ugostiteljstva.
- Razlozi su jednostavni. Ne stignemo ga organizirati, a i, valja priznati, za nas je to veliki zalogaj u financijskom smislu. Kongres se trebao održati u travnju. No, s obzirom da se mijenjalo studentsko vodstvo, ostalo nam je vrlo malo vremena za organizaciju i pripreme. To je dobar projekt, ali nema smisla da radimo nešto na brzinu, što neće biti reprezentativno -– realna je Anita Šarčević.

Stručni specijalisti!?

Još je jedan problem prisutan kad je riječ o šibenskim studentima, a to je titula koju steknu nakon što diplomiraju. Nakon završetka specijalističkog stručnog studija studenti dobivaju titulu stručnog specijalista, a ne magistra, kao na sveučilištima.

- Veleučilišni i sveučilišni smjerovi sada su se izjednačili, no mi se na Vijeću hrvatskih studenata borimo i za izjednačavanje titula. Imamo isti broj ECTS bodova, ali ne i titulu magistra kao na sveučilištima, što je apsurdno. U Europi ne postoji titula stručnog specijalista, pa je ona u inozemstvu, zapravo, bezvrijedna - upozorava studentica druge godine turističkog menadžmenta.

Na svim smjerovima Veleučilišta u Šibeniku ima nešto više od 900 studenata. No, u aktualnu je akademsku godinu Veleučilište ušlo s nikad manjim brojem brucoša. Ostala je "rupa" od čak 115 nepopunjenih mjesta u kvoti od 300 studenata na trima smjerovima: menadžmentu, prometu i upravi. Trend, koji je započeo prije nekoliko godina, natjerao je vodstvo Veleučilišta na vrlo aktivnu kampanju kojom želi privući nove studente. A to je u cilju i Studentskom zboru.

- Kad sam ja upisivala faks, postojala je lista čekanja za turistički menadžment. Sada, pak, ne možemo ispuniti kvotu. Trebamo upregnuti sve snage u namjeri da naše Veleučilište postane atraktivnije. Dekan Ivan Malenica puno radi na podizanju kvalitete. A iduće ćemo godine imati i novi smjer, poslovnu informatiku - otkrila je predsjednica zbora.


Rama i Dalmacija
Kad je Anita izabrana za predsjednicu, njezino je imenovanje ponosno objavio i Ramski portal...
- Najteže mi je kad me pitaju je li mi draže na mom Ramskom jezeru ili na moru. Znam da će se moji naljutiti, ali rođena sam u Dalmaciji i ona mi je, ipak, bliža. Uostalom, veslanje najizravnije spaja moju Ramu i Dalmaciju. Veslački klub Rama je član Veslačkog saveza Dalmacije! No, ne volim ja samo more i jezero, već i planine. Obožavam uspone - otkrila nam je Anita.


Nezadovoljna domom
Kad pričamo o problemima studenata, ne mogu izbjeći ni studentski dom. Jedno vrijeme sam bila smještena u njemu i ne mogu reći da sam bila previše zadovoljna. Posebice zbog udaljenosti doma od Veleučilišta. Dom je na jednom, a faks na drugom kraju grada. Da ne govorim o tome da dom na Šubićevcu može primiti manje od deset posto redovitih studenata. No, dobra je stvar što će uskoro biti izgrađen novi studentski dom, Palacin - kaže Anita.

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Žrtve spajanja Združivanje Jadranske banke s Hrvatskom poštanskom bankom nekim je građanima, osim dugog čekanja u redu, stvorilo i dodatne, puno veće probleme: "Bivša žena iskoristila je grešku banke i ispraznila mi račun"

Združivanje Jadranske banke s Hrvatskom poštanskom bankom nekim je građanima, osim dugog čekanja u redu, stvorilo i dodatne, puno veće probleme: "Bivša žena iskoristila je grešku banke i ispraznila mi račun"
Šibenska Jadranska banka od 1. travnja 2019. tek je povijesna činjenica. "Utopljena" je u Hrvatsku poštansku ban...
Združivanje Jadranske banke s Hrvatskom poštanskom bankom nekim je građanima, osim dugog čekanja u redu, stvorilo i dodatne, puno veće probleme: "Bivša žena iskoristila je grešku banke i ispraznila mi račun"