StoryEditorOCM
ŠibenikSvi sretni

Nestali su strahovi slijepih Šibenčana, koji bez pomoći videćih pratitelja ne mogu funkcionirati: Hvala vam Karlo i Ivane, oči naše...

Piše Katarina Rudan
7. veljače 2019. - 19:41

U Udruzi slijepih Šibensko-kninske županije, koja okuplja oko 150 registriranih članova, uglavnom starije životne dobi, zadovoljni su što se mogu pohvaliti da su u 2019. godinu ušli s novim projektima i sa "starim" i novim zaposlenicima, koji pomažu njihovim članovima.

Posebno su radosni oni koji bez pomoći videćeg pratitelja ne mogu funkcionirati te nakon vijesti da se projekti nastavljaju, da su prošli na natječaju, nestali su svi njihovi strahovi.

 

 

Na tri i dvije godine. Naime, Karlo Orbanić (30), prvi videći pratitelj, zaposlen je u veljači 2016. godine na projektu "Pokaži mi put", koji je trajao tri godine, a financiralo ga je Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku s 102 tisuće kuna na godišnjoj razini.

Godinu dana kasnije, točnije u travnju 2017. godine u udruzi je zaposlen i drugi vodeći pratitelj, Ivan Kunčić (21), na projektu "Tvoja ruka vodi me" vrijednom 422 tisuće kuna, koji se financira sredstvima Europskog socijalnog fonda i traje dvije godine.

Pozivi sa svih strana

– S obzirom na to da su krajem prošle godine otvoreni novi natječaji, pružila nam se mogućnost prijave za nastavak ova dva projekta. Zahvaljujući, kao i obično, dobro odrađenom poslu naših prijatelja iz šibenske Udruge Mladi u EU koji taj posao bez ikakve naknade rade za nas, prijavili smo se i prošli. Svi uvjeti su ostali isti kao i prvi put, odnosno financiranje i trajanje projekata. Karlo ostaje još tri godine, a Ivan dvije. Naravno, nadamo se i priželjkujemo da se projekti nastave i nakon tog roka – kaže tajnik udruge Darko Juras.

 

 

I predsjednik udruge Joso Bagić te ostali članovi ne skrivaju zadovoljstvo što i dalje imaju videće pratitelje. Imaju dvije mlade osobe koje su im na usluzi, odlaze na teren, obavljaju za njih različite poslove i usluge. A pozivi za pomoć, doslovno, stižu sa svih strana – od Pirovca do Rogoznice, od Strmice do Prvić Luke.

I Karlo i Ivan zadovoljni su svojim radnim mjestom. Formalno, radno vrijeme im je od sedam do 15 sati, a u stvarnosti je fleksibilno. Sve ovisi o potrebama slijepih osoba i oni im se prilagođavaju. Odlaze na teren i izvan Šibenika, a svaki već ima svoje korisnike o kojima brine, i u toj lijepoj priči svi su zadovoljni. Nakon tri godine provedene sa slijepim osobama u ulozi pratitelja, iskustva su, kažu, odlična, poslom su zadovoljni te sretni što na njemu ostaju i dalje.

'Hitna služba'

– Dobro smo se upoznali u protekle tri godine i mogu reći da uživam u ovom poslu. Na novom trogodišnjem projektu obvezan sam brinuti o 30 slijepih osoba i ono što me posebno veseli je povećana mjesečna kilometraža za još 300 kilometara, pa ću bez problema moći odlaziti do korisnika u Knin, Kistanje, Drniš, Pokrovnik i druga mjesta u županiji. Iskreno ću vam reći da je ugodno raditi s ovim ljudima, a i građani nas već poznaju. Napravim tjedni raspored, no ako iskrsne neki hitan slučaj onda se tomu prilagodim – kaže Karlo.

I njegovi i Ivanovi korisnici imaju njihove brojeve mobitela te ako iskrsne neka "hitna situacija", na usluzi su. Dobro se na poslu videćeg pratitelja snašao i Ivan, kojemu je to prvo radno mjesto nakon završene Srednje ekonomske škole. I on s "guštom" prati slijepe osobe i pomaže im u obavljanju svakodnevnih obveza: od odlaska liječniku, u banku, na poštu do tržnice. Projektom mu je dodijeljeno 14 korisnika s područja županije do kojih odlazi, kao i Karlo, službenim automobilom.

 

 

– Sretan sam što ću još dvije godine raditi ovaj posao, a nadam se da će biti i duže. Ovaj posao me ispunjava, volim pomagati ljudima i to me čini sretnim. Lijepo je kad čovjek dođe kući zadovoljan s posla jer je nekome tog dana pomogao – izjavio je Ivan.

Inače, Udruga slijepih ima sjedište u Šibeniku i nema podružnice u drugim gradovima i općinama na području županije. Ima vlastiti prostor u Zadarskoj ulici, otvorena je svakog dana i tu se okupljaju njezini članovi provodeći vrijeme u druženju i igranju društvenih igara koje, s obzirom na stupanj sljepoće, mogu igrati.

20. travanj 2024 04:02