Jadrija "Hrvatske šume" spremile desetak ugovora: Je li konačno pronađeno rješenje za problem s kojim se više od četrdeset godina muči staro šibensko kupalište?

Jadrija

Je li konačno pronađeno rješenje za problem s kojim se više od četrdeset godina muči staro šibensko kupalište Jadrija? Problem koji krije neregulirane vlasničke odnose nastale gradnjom na "ničijoj" zemlji.

Poslije sastanka u splitskom sjedištu Hrvatskih šuma – pod čijom je ingerencijom i Jadrija – na to se pitanje nameće pozitivan odgovor. Tako barem tvrdi Nediljko Dujić, savjetnik Uprave Hrvatskih šuma. Nekadašnji gradonačelnik Skradina i aktualni čelnik županijskog HDZ-a zauzeo se od početka svoga mandata za legalizaciju zaposjednutih okućnica na Jadriji.

– Zadovoljan sam onim što smo definirali. Posljednja dva dana imali smo dvije runde sastanaka, prvo u Zagrebu, potom u Splitu. Dogovor je da se do kraja mjeseca sastavi prvih desetak ugovora o kupoprodaji. Završni će korak biti prihvaćanje prijedloga ugovora na Nadzornom odboru, koji bi se trebao sastati u veljači. Te ćemo ugovore ponuditi vlasnicima kuća, što će biti i službeni iskaz interesa za otkup zemljišta. Stranke će imati dvije opcije za otkup. Jedna je da plate sve odjednom, a druga da ih otplate u roku od tri godine – javio nam je Nediljko Dujić odmah nakon splitskog sastanka.

Sve je uz more

Hrvatske šume još su u kolovozu prošle godine odredile cijenu otkupa zemljišta. Ona je postavljena na fiksni iznos od 361 kunu po četvornome metru i to je minimalna propisana cijena. Građevinski je vještak procijenio kako nema potrebe da cijena varira ovisno o zonama, s obzirom na to da se cijeli prostor naselja nalazi u neposrednoj blizini mora.

Dujićeva je želja da se u roku od godine dana taj problem gotovo u potpunosti riješi. No, dakako, puno će toga ovisiti o Jadrijašima.

– Ako prijedlog ugovora prođe, a nema razloga da se to ne dogodi, mi ćemo već imati spremnih stotinjak elaborata. Polovina ugovora o otkupu zemljišta bi, realno, već mogla biti pripremljena u prvom dijelu godine. No, o vlasnicima vikendica ovisi kad će iskazati interes za potpisom ugovora. U tom su mi dijelu, nažalost, ruke vezane. Svi su oni, zasad, uputili zahtjev da se to riješi. Poslije će to biti stvar tehničke prirode, vlasnika kuća i službi koje će sve provoditi – naglasio je Dujić.

 

 

Troškovi izrade elaborata i geodetske skice koštat će oko 1700 kuna.
– Radi se mahom o malim parcelama, pa ukupna cijena neće biti preveliko opterećenje za Jadrijaše – kaže Dujić.

Savjetnik Uprave Hrvatskih šuma najavio je da ovim činom prestaju njegovi zadaci na projektu otkupa zemljišta na Jadriji.
– Mislim da smo, nakon svih problema koje smo imali, izvukli maksimalno dobro rješenje. Velika je stvar što će Jadrijaši nakon toliko godina moći zauvijek skinuti brige oko toga. Da će, konačno, i vikendice, i okućnice biti "jedan kroz jedan" u njihovu vlasništvu – poentirao je Dujić.

Prometna mreža

Nakon zaključaka donesenih na sastancima u Zagrebu i Splitu, zeleno je svjetlo za početak rješavanja akutnih jadrijskih problema dobio i Grad Šibenik.

– Paralelno s početkom procesa otkupljivanja zemljišta, Grad Šibenik trebao bi krenuti s izradom geodetskih elaborata cesta, odnosno prometne mreže. Da se konačno izvrši proces urbanizacije naselja. Jadrija, naime, dosad nije imala urbane parametre. Bez upisanih cesta ne može se širiti ni infrastruktura – ističe Dujić.

Kad se apsolviraju imovinskopravni odnosi, stvorit će se preduvjeti da Grad Šibenik počne rješavati i "mali milijun" drugih stvari na tom kultnom šibenskom gradskom kupalištu. Prije svega, sustav odvodnje i status pojedinih objekata (pošte, gusterne...) koji bi mogli doživjeti prenamjenu.


EVIDENCIJA
Na državnom izgradili 357 objekata
Hrvatske šume detektirale su 357 objekata na njihovu prostoru. Radi se o ukupnoj površini od 88.792 kvadrata. No, to nije i broj neriješenih okućnica, s obzirom na to da su neki svoje već ranije otkupili.


SURADNJA S GRADOM
Šibenik dobiva teniski centar?
Hrvatske šume i Grad Šibenik uskoro bi mogli postići dogovor oko još jednog projekta.
– Riječ je o teniskim terenima na Šubićevcu koji su, također, godinama u vlasništvu Hrvatskih šuma. Gradonačelniku Željku Buriću iznio sam model po kojemu bi se sve moglo vrlo brzo riješiti. On se načelno složio. U idućih mjesec, dva dana bit ćemo pametniji. Ne treba ni potencirati koliko bi Šibeniku kao sportskom gradu značilo da se izgradi teniski centar. Kad Grad postane vlasnik terena, imat će priliku aplicirati za sredstva Središnjeg državnog ureda za sport, ali i za sredstva Europske unije – otkrio nam je Nediljko Dujić.


Velika je stvar što će Jadrijaši moći zauvijek skinuti brige s vrata. Tako će, konačno, i vikendice i okućnice biti 'jedan kroz jedan' u njihovu vlasništvu

Naslovnica Šibenik

Najčitanije

Osjeća se poniženo Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu
Doktorica znanosti Ljiljana Zmijanović, bila je jedna od šestero kandidata koji su aspirirali na mjesto novog ra...
Ljiljana Zmijanović, nazaposlena braniteljica i jedina doktorica znanosti među kandidatima za ravantelja/icu NP Krka, razočarana je odlukom ministra da za tu funkciju izabere Nellu Slavicu

KUĆE DUHOVA Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta

Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta
Da nije Bože Kursana (60), umirovljenog časnika Hrvatske vojske i njegovog Mede, vjernog mješanca kojega je pron...
Vjerovali ili ne, i ovo je grad! Navratili smo u Vrsno, točnije u zaseok Kursani, koji administrativno pripadaju Šibeniku. Od Poljane nisu udaljeni ni 20 kilometara, ali kao da su na kraju svijeta

Kikaš u Šibeniku Hrvat iz Kanade, koji je uhićen nakon što je avionom dopremio 19 tona oružja za hrvatske vojnike, položio vijenac poginulim braniteljima; U Cinestaru prikazan film o njegovom životu

Hrvat iz Kanade, koji je uhićen nakon što je avionom dopremio 19 tona oružja za hrvatske vojnike, položio vijenac poginulim braniteljima; U Cinestaru prikazan film o njegovom životu
Anton Kikaš, ugledni Hrvat iz Kanade i uspješni poduzetnik, jučer je zajedno sa članovima šibenskih braniteljski...
Hrvat iz Kanade, koji je uhićen nakon što je avionom dopremio 19 tona oružja za hrvatske vojnike, položio vijenac poginulim braniteljima; U Cinestaru prikazan film o njegovom životu

SPORNE TITULE Anita Šarčević, 21-godišnja studentica turističkog menadžmenta, nova predsjednica Studentskog zbora šibenskog Veleučilišta, otvorila Pandorinu kutiju: Naše su diplome u svijetu bezvrijedne!

Anita Šarčević, 21-godišnja studentica turističkog menadžmenta, nova predsjednica Studentskog zbora šibenskog Veleučilišta, otvorila Pandorinu kutiju: Naše su diplome u svijetu bezvrijedne!
Neki novi vjetrovi zapuhali su u novoj godini na šibenskom Veleučilištu. Nakon dugo godina Studentski zbor VUŠ-a...
Anita Šarčević, 21-godišnja studentica turističkog menadžmenta, nova predsjednica Studentskog zbora šibenskog Veleučilišta, otvorila Pandorinu kutiju: Naše su diplome u svijetu bezvrijedne!