StoryEditorOCM
ŠibenikNeće propasti

Grad Šibenik planira tražiti produljenje roka: obnova Svetog Ivana tek na proljeće 2021.?

31. siječnja 2019. - 19:00

Obnova i revitalizacija Tvrđave svetog Ivana nije upitna! Taj europski projekt, čija ukupna vrijednost iznosi nešto manje od 50 milijuna kuna, od čega je iz EU fondova osiguran 41 milijun kuna, neće propasti - tvrdi Danijel Mileta, pomoćnik šibenskoga gradonačelnika, niti će Šibenik ostati bez odobrenog novca i tako doći na crnu listu Europske unije, kako su ovih dana aktualnu gradsku vlast kritizirali iz šibenskog HRAST-a.

U prilog Miletinu optimizmu ipak ne ide činjenica da projekt obnove Sv. Ivana treba biti dovršen do rujna ove godine, a radovi na tvrđavi još nisu ni počeli. Štoviše, još nije izabran ni izvođač, budući da su tek prošloga tjedna otvorene prijave pristigle na natječaj koji je također kasnio. Prvotno je njegovo raspisivanje bilo najavljeno u svibnju prošle godine, da bi se to dogodilo tek u studenom, a onda je zbog brojnih upita zainteresiranih tvrtki i, kako su objašnjavali u gradskoj upravi, složenosti i opsežnosti radova na tvrđavi, rok za dostavu prijava u dva navrata bio produžen.

Sada teče novi rok od 60 dana, do kada se treba utvrditi koja je od pet pristiglih ponuda najpovoljnija te ispunjava li sve tražene uvjete. Ali, čak i ako ne bude žalbi na izabranog izvođača, jasno je da je utrka s vremenom odavno izgubljena te da građevinski radovi na tvrđavi ne mogu biti završeni do rujna. Jasno je to bilo i lani, pa je već tada Mileta najavljivao kako će od Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata Europske unije (SAFU) zatražiti produljenje roka cijelog projekta.

Međutim, takav zahtjev iz Šibenika još nije poslan, a nije poznato ni kada će to biti napravljeno. Prema Miletinim riječima, razlog za zabrinutost ipak nema.

Ništa nije propalo

- Grad Šibenik još nije zatražio produljenje roka obnove Tvrđave sv. Ivana, ali će od SAFU-a zatražiti produljenje od još najmanje 18 mjeseci. Uz dobro obrazloženje, ta procedura traje relativno kratko i, s obzirom na naša iskustva u realizaciji ovakvih projekta, uopće ne sumnjamo da će nam to biti i odobreno. Revitalizacija Tvrđave sv. Ivana je neupitna - kategoričan je Mileta.

Njegovu samouvjerenost dijeli i v.d. pročelnika za gospodarstvo Petar Mišura.
- Ništa nije propalo i ništa neće propasti. Nije do sada propao nijedan EU projekt, a i drugi su, neki više, neki manje, imali dodatne troškove. Od kada sam u travnju prošle godine preuzeo ovaj projekt, sve ide zadovoljavajućim tempom: dovršena je projektna dokumentacija, izrađen troškovnik, dobili smo sve dozvole i suglasnosti konzervatora. Optimističan sam, i to s pokrićem, a to što nismo poslali službeni zahtjev SAFU-u, ne znači da s time kasnimo, jer se to može napraviti praktički sve do zadnjeg dana isteka sadašnjeg roka obnove tvrđave. Naravno, napravit ćemo to prije, ali je sada najvažnije da se izabere izvođač radova - smatra Mišura.

U gradskoj upravi nisu zabrinuti niti zbog toga hoće li imati dovoljno novca za obnovu Sv. Ivana. Naime, među pristiglim ponudama čak i ona najjeftinija premašuje za više od 13 milijuna kuna predviđena sredstva. Dodatni novac, to jest razliku između "projektantske procjene i stanja na tržištu", kako je kazao Mileta, Grad Šibenik osigurat će svom proračunu u sljedećoj, 2020. godini.

24. travanj 2024 20:21