StoryEditorOCM
ŠibenikŠibenik

"Vruće" na političkoj sceni uoči sjednice Gradskog vijeća: ujedinjena oporba najavljuje prosvjed ukoliko se odbaci njezin prijedlog o neograničenom 'aktualcu'

28. siječnja 2019. - 09:54

Kakav scenario sprema šibenska ujedinjena opozicija, koju još zovu i "Yahoo koalicija"ili "opozicija zajedno", još uvijek nije poznato jer o tomu će odlučiti neposredno uoči sjednice Gradskog vijeća sazvane za utorak.

Dvanaest oporbenih vijećnika, od ljevice do desnice, ujedinio je prije mjesec dana zahtjev vladajućoj većini da im ne ograničava "aktualac" na samo jedan sat. Traže da vijećnička pitanja traju dok se ne iscrpe, a pogotovo jer se sjednice GV-a održavaju svega četiri,M pet puta godišnje, pa nije korektno, kažu, da im se ograničava vrijeme za pitanja o brojnim gradskim problemima.

'Mi ne odustajemo'

Odbor za statutarna i pravna pitanja GV-a smatra da je prijedlog oporbe u koliziji s člankom 54. Poslovnika o radu GV-a kojega su nedavno vijećnici izglasali, te bi njegovo mijenjanje izazvalo pravnu nesigurnost.Stoga će predložiti GV-u da se prijedlog oporbe odbaci.

- Sačekajmo da vidimo kako će glasati Vijeće. Ako i ono odbije naš zahtjev, sigurno je da ćemo reagirati, možda na isti način kao i na prošloj sjednici, jer je za nas takav ishod apsolutno neprihvatljiv - kaže vijećnik Mosta Ivo Glavaš. Znači li to da bi oporba mogla ponovo napustiti sjednicu u znak prosvjeda zbog odbijanja njihovog prijedloga delimitiranja "aktualnog sata", vidjet ćemo.
Ljubica Kardum, vijećnica Hrvatske stranke umirovljenika, članica je Odbora za statutarna i pravna pitanja i bila je na sjednici, zajedno s kolegom Nenadom Samardžijom iz Hrasta, na kojoj je Odbor odbacio zahtjev oporbe.

 

 

- Odbor smatra da naš prijedlog nije dobro formuliran i da je u koliziji s člankom 54. Poslovnika. No, mi ne odustajemo. Tražimo pravo, kako i sada Poslovnik predviđa,na dva pitanja, svako u trajanju od dvije minute, za svakog vijećnika koji to želi, ali pod uvjetom da "aktualac" traje dok se sva pitanja ne postave, umjesto da nas se ograničava na sat vremena. Vijećnici HDZ-a redom tvrde kako smo mi isključivi krivci za donošenje odredbe o ograničavanju vijećničkih pitanja na sat vremena, jer nismo poštovali pravo na dvije minute po pitanju.Ali, zar nije obaveza predsjednika Vijeća da upozori vijećnika na vrijeme i da ga prekine kad vrijeme iscuri - reći će Ljubica Kardum, upozoravajući kako jedan sat za pitanja vijećnika ni teorijski nije dovoljan, čak ni pod pretpostavkom da vijećnici vladajuće većine ne postave nijedno pitanje, a o odgovorima, koji mogu trajati do 5 minuta, nema ni govora.

- Tužna sam što Obor naš prijedlog nije podržao jer sam na Vijeću uvijek bila spremna podržati ono što je dobro, ne gledajući da li to predlaže HDZ ili oporba. A u ovom slučaju imam dojam da se ne želi prihvatiti samo zato što prijedlog dolazi iz oporbe - govori Kardum.

'Oporba konstantno sabotira'

Joško Šupe, vijećnik SDP-a vjeruje da će se oporba usuglasiti i ostati jedinstvena do kraja, a kako će postupiti, veli, ovisit će o tome hoće li biti dobre volje vlasti da "aktualac" ipak ne ograničava.Ne želi prejudicirati kako će postupiti odbije li GV njihov prijedlog, jer, o tome ih tek čeka dogovor.

 

 

Predsjednik Odbora Branimir Zmijanović ističe da je to instruktivno, a ne savjetodavno ili neredbodavno tijelo, koje se bavi pravno - nomotehničkim pitanjima, mišljenjem o propisima i njihovom refleksijom u primjeni.

- Prijedlog oporbe kako je koncipiran ispada kao vapaj za slobodom. A činjenica je da je njihov vijećnik Anton Dobra znao po 20 minuta "postavljati pitanja" i time oduzeti mogućnost drugim kolegama da pitaju. Minutažu svi probijaju i to se uglavnom tolerira. Predsjednik GV-a je kazao da će po potrebi produžiti aktualni sati i to bez glasanja. No, suština je u tome što je oporbeni prijedlog izmjena i dopuna članka 54. Poslovnika u koliziji s već prihvaćenim člankom, što izazva pravnu nesigurnost i zato nije zakonom dozvoljeno.. Usvojeno je da će "aktualac" trajati 60 minuta, po potrebi i duže, a oporba to konstantno sabotira - tvrdi Zmijanović.

26. travanj 2024 17:13