StoryEditorOCM
Šibenikradovi na tanaji

Otvoreno pet ponuda: 'Strabag' bi Svetog Ivana uredio za 50 milijuna kuna

24. siječnja 2019. - 11:56

Četiri tvrtke iz Hrvatske i jedna iz Slovenije javile su se na natječaj za izvođača radova na obnovi i revitalizaciji Tvrđave sv. Ivana, treće i posljednje šibenske kopnene utvrde koja se, nakon Sv. Mihovila i Baronea, obnavlja novcem iz europskih fondova.

Koja će od pristiglih ponuda biti izabrana, znat će se najkasnije za 90 dana, a v.d. pročelnika za gospodarstvo Petar Mišura vjeruje kako će izvođač radova, procijenjenih na nešto više od 33 milijuna kuna, uključujući PDV, biti poznati i prije isteka toga roka.

No, već sada je jasno da će Grad Šibenik kao investitor morati pronaći i dodatna sredstva za ovaj projekt jer su sve ponude veće desetak i više milijuna kuna od procijenjene vrijednosti radova na Sv. Ivanu.

Na natječaj su se tako javili "Inovator" iz Šibenika, koji trenutačno gradi i novu zgradu županijskog Zavoda za javno zdravstvo, ovaj put udružen s tvrtkom "A3", a njihova ponuda "teška" je 37,46 milijuna kuna bez PDV-a. Slijede tvrtke, iznosi ponuda kojih su također bez PDV-a, "Krekić Avangard" iz Zadra, koja bi radove na tvrđavi obavila za 41,35 milijuna kuna, "Minigradnja" iz Vodica s 42,2 milijuna kuna, "Map-trade" iz Slovenije s 46 milijuna kuna te hrvatski "Strabag" s ponudom od od 50,5 milijuna.

Slijede analize

– Sada slijedi analiza pristiglih ponuda kako bi se utvrdilo imaju li svu potrebnu dokumentaciju koja se tražila u natječaju, a nakon toga te će ponude biti valorizirane i odabrana ona s najnižom cijenom, a jedan od kriterija koji treba biti zadovoljen jest i da izvođač dade jamstvo od 84 mjeseca na svoje radove – kazao je Mišura.

 

 

Zadovoljan je, kaže, što se na natječaj javilo toliko tvrtki jer slični projekti obično privuku upola manje kandidata.
– Ovo je složen projekt, dvostruko veći nego Tvrđava sv. Mihovila i Barone zajedno. Zahvat je, dakle, složen s obzirom na veličinu tvrđave, obujam poslova i činjenicu da je riječ o puno raznovrsnih radova – rekao je Mišura.

Natječaj za izvođača projekta obnove Tvrđave sv. Ivana bio je raspisan u studenome prošle godine, ali se rok za dostavu prijava čak dva puta produljivao. Najprije je s 5. prosinca sve bilo prolongirano za još 15 dana, a onda još jednom do 10. siječnja.

Razlog tomu bila su brojna pitanja i traženja pojašnjenja projektne dokumentacije, a svi ti upiti, podsjetit će Mišura, u skladu sa zakonskom procedurom objavljeni su na elektroničkom oglasniku javne nabave.

Obnova i revitalizacija Tvrđave sv. Ivana ukupno je vrijedna 49 milijuna kuna, od čega je nepovratno iz EU fonda osigurano 41,5 milijuna kuna. Dio novca već je i potrošen, među ostalim, za projektnu dokumentaciju, arheološke radove i nabavu minibusa za prijevoz turista.

Sadašnji natječaj obuhvaća građevinske radove na tzv. kliještima, tj. sjevernom dijelu tvrđave, te na južnom dijelu, tzv. zvijezdi, ukupne površine od 18.700 metara četvornih, na kojima će, uz sanaciju i rekonstrukciju bedema, biti izgrađeni razni turistički te edukativni sadržaji namijenjeni mladima.

16. travanj 2024 14:20