StoryEditorOCM
ŠibenikGripa u Šibeniku

Stručnaci tvrde: epidemija će potrajati još sigurno mjesec-dva, zato još uvijek nije kasno otići na cijepljenje

23. siječnja 2019. - 10:23

U Šibensko-kninskoj županiji povećava se broj oboljelih od gripe.

U prvom tjednu ove kalendarske godine bila su prijavljena 83 oboljela od te zarazne bolesti dišnog sustava, u drugom tjednu bilo ih je 218, a u trećem kalendarskom tjednu zaprimljene su 323 prijave. Prema riječima dr. med. spec. epidemiologije Ankice Parat Baljkas, voditeljice Službe epidemiologije u šibenskom Zavodu za javno zdravstvo, unatoč brojci od 635 oboljelih (kada se uračunaju i oboljeli iz prosinca 2018. godine), još uvijek se ne može govoriti o vrhuncu epidemije.

- Blizu smo platoa koji traje 3-4 tjedna, a vrhunac epidemije još nije nastupio. Lanjska je epidemija gripe započela dva tjedna ranije, a prevladavao je virus tipa B. Ove godine se u 97 posto slučajeva oboljelih radi o tipu A, od toga je 90 posto podtip H1N1, koji je bio pandemijski 2009. godine i zapravo je teško znati što će biti do kraja epidemije - kaže dr. Parat Baljkas.

Inače, Zavod za javno zdravstvo još je u studenome prošle godine dobio 8040 doza cjepiva za potrebe pacijenata na području Šibensko-kninske županije, a preostalo je još stotinjak doza. Bilo bi uputno, ističe voditeljica Službe za epidemiologiju, da ih iskoriste pacijenti koji spadaju u rizične skupine.

- Iako se ne zna hoće li i kada osoba koja se cijepila doći u kontakt s osobom oboljelom od gripe, svakako savjetujemo cijepljenje jer postoji mogućnost da će se u organizmu stvoriti zaštita prije tog kontakta. Epidemija će potrajati još sigurno mjesec-dva, tako da cijepljenje još uvijek ima smisla - zaključila je dr. Parat Baljkas.

Što se, pak, tiče broja hospitaliziranih osoba koji se u šibenskoj Općoj bolnici liječe zbog komplikacija uzrokovanih gripom, ovaj ih je tjedan sveukupno četvero: jedan pacijent je zbrinut u Jedinici intenzivnog liječenja, jedan na Odjelu za zarazne bolesti, a na Odjelu pedijatrije liječi se dvoje djece.

- Prošlog tjedna na Odjelu za zarazne bolesti bilo je dvoje pacijenata, na Odjelu interne medicine također dvoje, a na pedijatriji je bilo smješteno petero djece. Riječ je o pacijentima kojima je dokazan virus gripe koji je prouzročio dodatne komplikacije. Ne radi se, dakle, o impresivnim brojkama - zaključila je dr. med. Ivana Skorić, pomoćnica ravnateljice OB Šibenik.

26. travanj 2024 22:49