StoryEditorOCM
ŠibenikImamo epidemiju

Gripa "nokautirala" više od 300 ljudi u Šibeniku i županiji

Piše Katarina Rudan
19. siječnja 2019. - 09:50

Početkom siječnja, kao i u ostatku Hrvatske, i na području Šibensko-kninske županije počela je prava epidemija gripe. Na kraju drugog kalendarskog tjedna bilo je prijavljeno 312 slučajeva obolijevanja od gripe. Najviše oboljelih prijavljeno je, kaže dr. med. spec. epidemiologije Ankica Parat Baljkas, voditeljica Službe epidemiologije u šibenskom Zavodu za javno zdravstvo, upravo u prva dva tjedna siječnja, dok je u prethodnome mjesecu bilo samo sporadičnih slučajeva.


– U prvom tjednu prijavljeno je 83 oboljelih, a u drugom tjednu njih 218. Što se dobne strukture tiče, podjednako su zastupljene sve, tako da nije moguće reći da prevladava određena dobna skupina. Za ovaj tjedan još nemamo zbirne podatke jer ih prikupljamo i imat ćemo ih do utorka. Ali vidimo prema pritiscima na Objedinjeni bolnički prijem, ambulante obiteljske medicine i pedijatrije, te ostale dijelove zdravstvenog sustava da broj oboljelih od gripe raste. Ima i hospitaliziranih, no smrtnih slučajeva od komplikacija i posljedica uzrokovanih gripom nije bilo – kaže Parat Baljkas.

Cijepite se

Kao i u cijeloj Hrvatskoj, i šibenski Zavod za javno zdravstvo još je u studenome prošle godine dobio 8040 doza cjepiva za potrebe pacijenata na području Šibensko-kninske županije i gotovo je sve potrošeno. U Zavodu imaju još stotinjak doza i još uvijek se za cijepljenje javljaju neki koji su to propustili učiniti, a spadaju u rizične skupine. Na pitanje je li kasno za cijepljenje s obzirom na to da je epidemija u tijeku, dr. Parat Baljkas kaže kako se treba nadati da će, ako se sada cijepe, stvoriti zaštitu u svojem organizmu prije nego što stupe u kontakt s oboljelom osobom.


– Nekog vremenskog roka za cijepljenje nema, a cijepiti se ima smisla sve dok ne počne epidemija gripe, pa čak i tada. Naime, mi ne znamo kad će osoba koja se cijepila doći u kontakt s oboljelom osobom, a potrebno je najmanje dva tjedna nakon cijepljenja da se u tijelu razviju protutijela – ističe Parat Baljkas i dodaje da ove godine u cijeloj Hrvatskoj, kao i u većini Europe, 97 posto oboljelih ima virus gripe tip A, dok je prošle godine to bio tip B. Kod oboljelih među subtipiziranim uzorcima u 90 posto slučajeva prevladava A/H1N1. Simptomi gripe su u početku, nastavila je dr. Parat Baljkas, opći.


– To znači da temperatura tijela naglo skoči, preko 38 stupnjeva, javlja se glavobolja, bol u mišićima i zglobovima i čovjek mora u krevet. Nakon tri dana temperatura bi trebala početi padati, a ako ne pada, obavezno se treba javiti svojem liječniku, i to na način da ga se nazove i dogovori pregled u vrijeme kad čekaonica nije puna kako se ne bi zarazilo druge. Najčešće su komplikacije vezane uz dišni sustav, a to je upala pluća – na kraju će epidemiologinja Parat Baljkas.


Oko 40 hospitaliziranih
Od početka godine, odnosno epidemije gripe, u šibenskoj je Općoj bolnici zbog komplikacija uzrokovanih gripom hospitalizirano oko 30 osoba, od kojih je dvadesetak djece.
– Naravno, djeca nisu bila u bolnici u istom razdoblju, ali potvrđeno je da su imala neku od komplikacija uzrokovanih gripom i zbog toga su hospitalizirani. Na sreću, nismo imali težih slučajeva niti su im životi bili ugroženi – rekla nam je ravnateljica Opće bolnice Šibenik dr. Sanja Jakelić.

23. travanj 2024 22:44