StoryEditorOCM
ŠibenikPRIPREMA SE NOVA SEZONA, PADA BROJ NEZAPOSLENIH

Hotelijeri prazne šibensku burzu rada

Piše Katarina Rudan
12. siječnja 2019. - 11:20

Šibensko-kninska županija je u 2019. godinu ušla s 5159 registriranih nezaposlenih osoba, što je smanjenje za 7,4 posto u odnosu na isti mjesec 2017. godine, kad je na birou bilo prijavljeno 5574 nezaposlenih. Tako se već nekoliko godina zaredom nastavlja trend pada broja nezaposlenih na području županije, pa statistički podaci iz redovitih mjesečnih biltena Područnog ureda Hrvatskog zavoda za zapošljavanje Šibenik ne iznenađuju.
Najveći broj nezaposlenih je u matičnoj ispostavi u Šibeniku, 2815, u ispostavi Knin 1350 osoba, u Vodicama 625 te najmanje u Drnišu, njih 369. Nezaposlenost je u svim ispostavama, u odnosu na isti mjesec lani, u padu. I dalje je među nezaposlenima više od 52 posto žena, a nezaposlenih je najviše u dobi od 25 do 29 godina. U obrazovnoj strukturi najbrojnije su osobe sa završenom srednjom stručnom školom u trajanju od tri godine i školom za KV i VKV radnike, te četverogodišnjom srednjom školom. Od statističkih podataka navedimo da je ukupno tijekom prosinca s evidencije nezaposlenih "izišlo" 432 osobe, što je za 10 posto manje nego u prethodnom mjesecu i čak za 60 posto manje nego u istom mjesecu lani. I dok su jedni odlazili s evidencije Zavoda za zapošljavanje, drugi dolaze.

Tržište proradilo

Tako je tijekom prosinca na šibenski biro i njegove ispostave ukupno "stiglo" 655 novoprimljenih osoba, što je pad od 38 posto u odnosu na prethodni mjesec te 23 posto u odnosu prosinac 2017. godine. I da ne navodimo dalje, recimo da gotovo svi pokazatelji upućuju na to da je nezaposlenih sve manje, a natječaja za radna mjesta sve više, posebno u određenim djelatnostima, poput prerađivačke industrije, građevinarstva, ugostiteljstva i turizma te trgovine i drugih uslužnih djelatnosti. S obzirom na to da već počinju ozbiljne pripreme za novu turističku sezonu, očekuje se daljnje smanjenje broja prijavljenih nezaposlenih osoba, jer ozbiljne turističke kuće potrebni hotelijersko-ugostiteljski kadar zapošljavaju već krajem siječnja. Trenutačno su na šibenskoj burzi rada otvorena 234 natječaja za radna mjesta, a među njima najveći broj radnih mjesta jesu uslužna ugostiteljska zanimanja, njih 63.
– Tržište rada je proradilo i prošla su vremena kad su radnici tražili poslodavce. Sad poslodavci traže radnike – kaže Joso Smolić, predsjednik županijske Obrtničke komore i ugostitelj.

Dolaze stranci

– Želim vjerovati da je razlog padu broja nezaposlenih zapošljavanje kod nas, a ne odlazak iz naše županije u druge krajeve Hrvatske i svijeta. Kako i podaci o broju zaposlenih na području županije imaju trend rasta, vjerujem da je u pitanju ovo prvo. Problema s nedostatkom radne snage u proizvodnim i uslužnim djelatnostima te građevinarstvu već imamo, zato su i povećane kvote za izdavanje dozvola stranim radnicima, ali da bi se stanje na tržištu rada promijenilo u korist domaće radne snage, koja je sada deficitarna, nužne su promjene i u sustavu školovanja, ali i vrednovanja rada – kaže Smolić. Slično mišljenje ima i njegov kolega iz Županijske gospodarske komore Ivan Soža.
– Veliki je problem što strukturu radne snage koju tržište rada traži nemamo u ponudi našeg Zavoda za zapošljavanje, pa se poslodavci moraju okretati prema drugim sredinama i zemljama. S druge strane i "naši" nezaposleni koji nisu pronašli posao adekvatan svojoj struci i obrazovanju, odlaze u druge sredine i zemlje. To su zakoni tržišta rada. Radnika treba na sve strane. Na primjer, građevinarstvo na području naše županije se u zadnje dvije godine diglo za 30 posto, a o rastu u turizmu i potrebi za radnom snagom da i ne govorimo – komentirao je stanje (ne)zaposlenosti na području Šibensko-kninske županije.


Najviše radnika traži 'Solaris'
Među natječajima koji su objavljeni na burzi rada Hrvatskog zavoda za zapošljavanje – Područni ured Šibenik, 66 ih je u kategoriji uslužnih i ugostiteljskih zanimanja. U jednom natječaju traži se i po 20 radnika. Na primjer, konobara u "Solarisu", koji trenutno traži najveći broj sezonskih radnika, njih 65. Kako bi se osigurali za sezonu, radnike već sad traže i u vodičkom hotelu "Olyimpia", "Perla resort" u Rogoznici, "Vile Matilda" u Vodicama, te restorani od Murtera, preko Šibenika do Skradina.

18. travanj 2024 21:07