StoryEditorOCM
ŠibenikOdahnuli

Oko 2000 šibenskih iznajmljivača mogu biri mirni; Burić: Paušal ćemo zadržati na oko 300 kuna

4. siječnja 2019. - 15:40

Šibenski iznajmljivači obiteljskog smještaja, njih 800 u užem dijelu grada, a ukupno više od dvije tisuće na cijelom gradskom administrativnom području, mogu biti mirni. Gradsko predstavničko tijelo kojemu je hrvatska Vlada ostavila na volju da se izjasni hoće li povećati iznos paušala poreza na dohodak po svakom turističkom krevetu, najvjerojatnije neće podizati cijenu te vrste pristojbe.

Takav rasplet situacije najavljuje Željko Burić, gradonačelnik Šibenika, iako se, priznaje, o toj temi još nije temeljito raspravljalo s predstavnicima turističkih zajednica, iznajmljivača i drugih ljudi iz resora.

– Moj prijedlog će biti da ne mijenjamo ništa, a ne vjerujem da ću naići na drukčiji stav. Neka se zadrži ta razina paušala na oko 300 kuna, koliko se danas plaća, iz vrlo jednostavnog razloga: u ovom trenutku Šibenik hvata svoj turistički zamah i nema potrebe donositi neka nova pravila igre i nove kriterije vezane uz zone razvijenosti ili iskorištenosti turističkih kapaciteta. Gotovo sa stopostotnom sigurnošću, da rezimiram, mogu kazati da nećemo mijenjati paušalni iznos dohotka za privatne iznajmljivače, a takvu će odluku Gradsko vijeće donijeti do kraja siječnja jer bi se u protivnom iznos podigao na 750 kuna – kaže Burić.

Mišljenja je da bi Vlada trebala preciznije razjasniti odredbu o plaćanju paušala u mjestu registracije, odnosno prebivališta, a ne, kao do sada, mjestu gdje je dohodak ostvaren jer je to, kako kaže, u cijeloj priči najdvojbenije i mnogima u najmanju ruku "stvara upitnik nad glavom".

Problem s otpadom

U svakom slučaju, privatni iznajmljivači sa šibenskog područja umireni vijestima iz susjednih turističkih općina i gradova o zadržavanju postojećih cijena paušala, a sigurni da ni Šibenik neće postupiti drukčije, nisu posezali za krajnjom mjerom – odustankom od djelatnosti. Odjava, po riječima Dina Karađole, direktora Turističke zajednice grada Šibenika, posebno zbog najave viših paušalnih nameta nije bilo.

I inače je, veli, broj odjava minoran – na stotinu novih iznajmljivača, otkaže ih otprilike pet na godišnjoj razini, a razlozi su uglavnom nesnalaženje u tom sektoru i loše punjenje kapaciteta. Karađole, međutim, predviđa da će se šibenska Turistička zajednica više baviti drugim, lokalnim fenomenom.

– Zbog odluke o povećanju cijene paušala vezanog uz odvoz otpada koju je donijela šibenska gradska komunalna tvrtka "Zeleni grad", vrlo je moguće da će iznajmljivači s većim brojem kreveta privremeno odjavljivati djelatnost u mjesecima kada nema turističke vreve jer im se neće isplatiti i u mrtvoj sezoni plaćati 20 kuna po krevetu samo za smeće. Istina je da će po svakoj ponovnoj prijavi morati nanovo plaćati 50-ak kuna pristojbi, no to im je, kako su mi kazali, kad ukalkuliraju sve troškove, još uvijek isplativije. Odjavit će se, recimo, 1. listopada, a prijaviti 1. svibnja i onda će moći podnijeti režijske izdatke jer će bilježiti i primjerene prihode od iznajmljivanja. Manji iznajmljivači sa svega nekoliko kreveta lakše će moći podnijeti i režije, pa ne vjerujem da će se odlučivati za privremenu odjavu – zaključio je direktor šibenskoga TZ-a.

19. travanj 2024 02:59