StoryEditorOCM
ŠibenikDRUŠTVO 'JURAJ DALMATINAC'

Predstavljen projekt informacijskog sustava kulturno-povijesne cjeline Šibenika: Vraćamo život srcu grada

19. prosinca 2018. - 11:23

Šibensko društvo "Juraj Dalmatinac" u Zagrebu je, zajedno s Microsoftom Hrvatska i tvrtkom "Span", predstavilo projekt informacijskog sustava kulturno-povijesne cjeline Šibenika pod nazivom "Geonucleus.Si". Potreba za projektom "Geonucleus.Si" nastala je zbog, tvrde u Društvu "Juraj Dalmatinac", prespore i neadekvatne obnove stare gradske jezgre. Jedne od najvrjednijih na Jadranu.

– Projektom "Geonucleus.Si" želimo omogućiti da šibenska povijesna jezgra živi. Da ljudi u njoj ostanu. Inicijativa za informacijskim sustavom potekla je iz naše udruge, dakle iz lokalne zajednice, koja želi doprinijeti zaštiti kulturne baštine. To je naš doprinos u revitalizaciji stare gradske jezgre. Uz pomoć projekta "Geonucleus.Si" ćemo lakše obnavljati naše građevine prema konzervatorskim uvjetima. Građani će dobiti osnovne informacije i smjernice prije odlaska u konzervatorski ured. Svojevrsnu osobnu kartu građevina koje se nalaze u jezgri Šibenika – pojasnio je Nikola Grubić, predsjednik Društva "Juraj Dalmatinac".

U sustavu "Geonucles.Si" svakoj će građevini u šibenskoj jezgri biti pridružena odgovarajuća informacijska kartica. To će biti omogućeno putem Microsoftova sustava, na platformi Microsoft Azure. Riječ je o idealnoj platformi za izvedbu projekta zbog njezine produktivnosti, prilagodljivosti, inteligentnih aplikacija te povjerenja, koje joj daje poslovna zajednica.

– U Microsoftu smo vrlo zadovoljni dosadašnjim tijekom projekta. Šibenik je prvi grad u Hrvatskoj, vjerojatno i u regiji, u kojemu se implementira takav informacijski sustav. Vjerujem kako će njegovu vrijednost prepoznati i drugi gradovi – poručila je Tatjana Skoko, direktorica Microsofta Hrvatska.

Razvoj, implementaciju i prilagodbu rješenja u sklopu projekta "Geonucles.Si" provest će tvrtka "Span".
– Cilj je bio dizajnirati sustav koji će riješiti stvarne probleme, a pritom unaprijediti postojeće procese. Željeli smo kreirati i čvrste temelje za buduća proširenja s obzirom na veliki potencijal gradske jezgre, posebno u turizmu. "Span" rado sudjeluje u ovakvim projektima. Oni su dobar primjer digitalne transformacije gradova – kazao je Nikola Dujmović, predsjednik Uprave "Spana".

U okviru projekta do sada je obrađeno oko 330 objekata. Informacijski sustav kulturno-povijesne cjeline Šibenika u konačnici će biti dostupan u obliku internetskog portala.

– Na taj način će se transparentno, brzo i precizno nuditi informacije, koje će olakšati održavanje objekata ili investiranje u staru gradsku jezgru. Kad se u potpunosti završi rad na programiranju i izradi portala, unaprijedit ćemo sustav za izradu konzervatorskih studija i upravljanje kulturnim dobrima. Poboljšat ćemo primjenu standarda vezanih uz sadržaj i način izrade konzervatorske dokumentacije. Također, uspostavit će se sustav i standardi evidencije i inventarizacije kulturnih dobara uz istraživanje, dokumentiranje, vrednovanje i praćenje stanja kulturnih dobara – poentirao je Grubić.

18. travanj 2024 13:45